Ανοιγει ο δρομος για την αναδειξη του Σπηλαιου της Μαρωνειας

Ο «ΠτΘ» στον χώρο των ανασκαφών

Φώτης Γεωργιάδης προϊστάμενος γραφείου Βόρειας Ελλάδας Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας

«Σκοπός της έρευνας είναι τα πορίσματά μας να δώσουν κατευθύνσεις στις μελέτες αξιοποίησης»

Ήχησε ξανά, μετά από 12 χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη στο σπήλαιο «Πολύφημος» Μαρώνειας, με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας να ολοκληρώνει, στους επόμενους δύο μήνες, τις ανασκαφές που είχαν ξεκινήσει το 2006 και διακόπηκαν το 2010, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη του σπηλαίου, με τη δημιουργία υποδομών τόσο εντός, όσο και εκτός αυτού, ώστε σημαντικό κομμάτι του να γίνει επισκέψιμο.

Ο ΠτΘ βρέθηκε στο σπήλαιο από τις πρώτες μέρες της ανασκαφής, και μίλησε με τον επικεφαλής του προγράμματος, και προϊσταμένου του γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Εφορείας κ. Φώτη Γεωργιάδη, που ηγείται μιας ομάδας αρχαιολόγων, εργατών αλλά και εθελοντών, από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Οι εργασίες συνεχίζονται όλο τον Αύγουστο

Οι ανασκαφές θα δώσουν κατευθύνσεις στις μελέτες

Οι εργασίες στοχεύουν στην αναγνώριση επί του πεδίου των ανασκαφικών δεδομένων της ανασκαφής που διακόπηκε το 2010, στην ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στις αίθουσες με την επωνυμία «Μεγάλη Αίθουσα» και «Αίθουσα του Βωμού» και στη συντήρηση, τεκμηρίωση και μελέτη του υλικού που θα προκύψει.

Αποτελούν δε και το απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανάδειξη του σπηλαίου, μιας και η ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας θα δώσει το πράσινο φως για την εκπόνηση των μελετών, (αρχιτεκτονικών, τοπογραφικών κ.α.) που προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της ΠΑΜΘ και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Η αρχική αρχαιολογική έρευνα, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, είχε ξεκινήσει από βαθύτερα σημεία του σπηλαίου, και στη συνέχεια κινήθηκε προς την είσοδο, και έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ακριβώς για να προχωρήσει η αξιοποίηση.

Οι χώροι όπου έχουν γίνει ήδη οι ανασκαφικές εργασίες μέσα στο σπήλαιο

«Σκοπός της έρευνας είναι τα πορίσματά μας να δώσουν κατευθύνσεις στις μελέτες αξιοποίησης» ανέφερε, δηλαδή να γνωρίζουν οι μελετητές από πού μπορεί να περάσει ο διάδρομος και πού δεν μπορεί.

Η χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών, τόνισε, είναι εξασφαλισμένη μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την ΠΑΜΘ, με την Εφορεία να κάνει τυχόν παρατηρήσεις σε αυτές, ώστε στη συνέχεια να υποβληθούν προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πρώτες μέρες της ανασκαφής δεν έχουν φέρει εκπλήξεις, όσο αφορά τα ευρήματα, μιας και κινούνται στο πλαίσιο που υπάρχει και από τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, όμως οι επόμενοι δύο μήνες, που θα κρατήσει η ανασκαφή, θα φανεί τι θα φέρουν στο φως οι έρευνες, και τα δεδομένα θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Η είσοδος του σπηλαίου άνοιξε μετά από χρόνια

Άψογη η συνεργασία με τους φοιτητές

Η συνεργασία με τους εθελοντές από το ΔΠΘ και το ΑΠΘ, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι άψογη. Έχουν πολύ όρεξη να μάθουν, για να συμμετέχουν στην ανασκαφή και η βοήθειά τους είναι σημαντική.

Βέβαια οι φοιτητές συμμετέχουν μόνο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μιας και στη συνέχεια ξεκινούν οι εξεταστικές, όμως και αυτό το διάστημα είναι σημαντικό τόσο για την εμπειρία τους, όσο και για την ίδια την Εφορεία.

Περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα με την κατασκευή των υποδομών

Ο προϊστάμενος γραφείου Βόρειας Ελλάδας Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Φώτης Γεωργιάδης

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποδομή που θα αναπτυχθεί μέσα στο σπήλαιο θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση ενός μικρού τμήματος του σπηλαίου στο βόρειο τμήμα, με διάνοιξη τεχνητής εισόδου ώστε να μην επηρεασθεί το κλίμα του σπηλαίου και να μην ανασταλεί η αλληλεπίδραση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Εντός του σπηλαίου προβλέπεται διάδρομος επισκεπτών μήκους περίπου 355μ., μια διαδρομή μήκους 235μ. από την είσοδο έως και τον Θάλαμο του Βωμού και διαδρομή επιστροφής μήκους 120μ. έως την είσοδο, αλλά και 3-4 μικρές εξέδρες από διαφανές υλικό για 5-6 άτομα σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής, με ειδικό ηλεκτροφωτισμό, σήμανση και ανάδειξη σημαντικών θέσεων και στοιχείων, ακόμα και εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος λήψης εικόνας στο σκοτάδι με υπέρυθρη ακτινοβολία σε επιλεγμένα σημεία του σπηλαίου, κ.α.

Οι επιπτώσεις από την παρουσία των επισκεπτών στο σπήλαιο θα ελέγχονται ψηφιακά, ενώ το νότιο τμήμα του σπηλαίου θα παραμείνει στη φυσική του κατάσταση και υπό προστασία.

Την ίδια ώρα θα αναπτυχθεί διαδρομή εκτός σπηλαίου με έργα για τη βελτίωση της προσέγγισης στο σπήλαιο, για την αναψυχή και ξεκούραση των επισκεπτών, για την ενημέρωση, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, για την ασφάλεια του χώρου και των επισκεπτών και για την παρακολούθηση της διαχείρισης.

Όλα αυτά προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί, που βασίζεται στην προμελέτη που είχε γίνει το 2004, και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα ευρήματα, και τις ανάγκες που θα εντοπίσουν οι μελετητές που θα ακολουθήσουν.

Μαζί με τις υποδομές βέβαια, θα προχωρήσουν και οι ανασκαφικές εργασίες, μιας και στη φάση της υλοποίησης θα γίνει ανασκαφή μεγαλύτερης κλίμακας, που θα είναι και σωστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το σημαντικότερο σε εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης δεν είναι ο χρόνος, αλλά η χρηματοδότηση, που αν είναι εξασφαλισμένη, όλα τα υπόλοιπα θα βρουν την σειρά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.