Συνεργασια ΠΑΜΘ ΔΠΘ για την αντιμετωπιση των συνεπειων της κλιματικης αλλαγης

Ώστε να δημιουργηθούν καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν σε όλη την Περιφέρεια

Στη μάχη της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ρίχνεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, σε συνεργασία με το ΔΠΘ και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο να δημιουργηθούν καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν σε όλη την Περιφέρεια, αποτρέποντας πολλά προβλήματα που απειλούν τις περιοχές της.

Μια από αυτές τις προσπάθειες αποτελεί και το έργο RESIST, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η 1η τεχνική Συνάντηση για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή μέσω της καινοτομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή στελεχών της ΠΑΜΘ, του ΔΠΘ και της εταιρείας ENORA Innovation.

Πολλαπλές πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια

Όπως τόνισε η Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για αναπτυξιακά και Ευρωπαϊκά προγράμματα κ. Φελίνα Καζάκου, η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα RESIST ξεκίνησε εδώ και καιρό, πλέον όμως βρίσκονται στην εκκίνησή του.

Μετέφερε δε την βούληση της διοίκησης της ΠΑΜΘ για τη διεκδίκηση και υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να ενισχυθεί το προφίλ της Περιφέρειας, όσο και οι δράσεις της.

Με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και τις πρόληψης αυτών να εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες του Περιφερειάρχη, τα προγράμματα που θα τρέξουν θα έχουν άμεση κατεύθυνση προς αυτά, ώστε να προχωρήσουν και οι λύσεις.

«Οι φυσικές καταστροφές μας χτυπούν την πόρτα συνεχώς, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι προς κάθε κατεύθυνση» ανέφερε.

Σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας

Το πρόγραμμα RESIST είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της ΕΕ αυτή τη στιγμή, σημείωσε η υπεύθυνη από την πλευρά της ΠΑΜΘ κ. Άρτεμις Τσολάκη, που αποτελείται από 56 εταίρους, και χωρίζεται σε 4 «πιλότους», σε κάθε ένα από τους οποίους υπάρχουν Περιφέρειες που είναι πρωτοπόρες σε συστήματα κινδύνων και καταστροφών, από τις οποίες θα πάρουν την τεχνογνωσία όσες έχουν «συνδεθεί» με αυτές, με επικεφαλής «πιλότος» για την ΑΜΘ να είναι η Περιφέρεια Νοτιοδυτικής Φινλανδίας.

Στην πρώτη αυτή τεχνική συνάντηση, είναι έτοιμοι να ακούσουν από όλους τους εταίρους και τους εμπλεκόμενους τα προβλήματα, ώστε να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες και να στοχεύσουν σε όσα θεωρούν πιο σημαντικά.

Τόνισε δε πως θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ανάλογες τεχνικές συναντήσεις, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Στην τεχνική υποστήριξη της ομάδας του έργου είναι η κ. Μαρία Χαμητίδου, Μηχανικός με εξειδίκευση στα υδραυλικά που εργάζεται στην επιτελική διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΑΜΘ, που σημείωσε πως προγράμματα σαν και αυτό τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούν και να συνεργάζονται με φορείς του ερευνητικού τομέα, στην προκειμένη περίπτωση το ΔΠΘ, για να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους σε μια σειρά από θέματα, όπως στην αντιπλημμυρική προστασία στο RESIST.

Έτσι συνεργάζονται με τον καλύτερο τρόπο για να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα που αύριο θα αποτελέσει εργαλείο για την Περιφέρεια μας. Την ίδια λογική εφαρμόζουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να ωφεληθεί η περιφέρεια και να αντιμετωπίσει πλημμυρικά γεγονότα και όσα προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Σημαντικό έργο από την Πολυτεχνική Σχολή

Το ΔΠΘ εκπροσώπησαν στην συνάντηση μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Αντώνης Γαστεράτος και ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Χρήστος Ακράτος.

Ο κ. Γαστεράτος, ως επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, τόνισε πως το έργο ευελπιστεί να βελτιώσει τις πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εμπλέκοντας μέσω του twinning την ΠΑΜΘ με την Περιφέρεια Νοτιοδυτικής Φινλανδίας, με το δικό μας κομμάτι να αφορά πως με φυσικούς τρόπους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες και όλα τα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με το νερό.

Στην Πολυτεχνική σχολή γίνεται σημαντικό έργο σε όλα αυτά τα θέματα, όμως υπάρχει έλλειψη στην επικοινωνία όλων αυτών των δυνατοτήτων, τόνισε ο κ. Γαστεράτος, που θύμισε πως η Σχολή διαθέτει ένα από τα πρώτα Τμήματα Μηχανικών περιβάλλοντος στη χώρα, και ένα από τα πιο δραστήρια.

Όλα τα Τμήματα της Σχολής όμως, έχουν στελέχη που δουλεύουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και ελπίζει πως τα αποτελέσματα και τα πολυάριθμα έργα της Πολυτεχνικής θα διαδοθούν στο ευρύτερο κοινό, τόσο μέσω του RESIST, όσο και μέσα από τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Σχολής, που περιλαμβάνουν και το άνοιγμα στο κοινό για να γνωρίσει αυτό το κομμάτι.

Μικρά έργα φιλικά προς το περιβάλλον

Τέλος ο κ. Ακράτος ανέφερε πως ο «πιλότος» που συμμετέχουν εστιάζεται στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, προσθέτοντας τη διάσταση της ποιότητας των υδάτων στα ποτάμια.

Ήδη έχουν επιλέξει δύο πρότυπες λεκάνες απορροής που θα εξεταστούν στο πλαίσιο του προγράμματος, τον ποταμό Κόσυνθο και τον Λασπία στην Ξάνθη, τον πρώτο κυρίως για τα πλημμυρικά φαινόμενά και τον δεύτερο για τις πιέσεις ρύπανσης που δέχεται.

Κύριος σκοπός τους είναι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις λύσεις βασισμένες στη φύση τόσο στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων όσο και ρύπανσης, που μπορεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια με πολύ μικρότερο κόστος από τα κλασικά και μεγάλα έργα, που μπορούν να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε σκοπός του προγράμματος είναι να γίνουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν ανθεκτικές στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με κάθε μία περιοχή να εκπροσωπείται από μια τετραπλή έλικα, ένα ερευνητικό φορέα, ένα κυβερνητικό, μια επιχείρηση και τους πολίτες, ώστε ότι σχεδιαστεί να αποτελεί συνισταμένη και των τεσσάρων φορέων, ώστε να μην έχουμε λύσεις που δεν έχουν τοπική αποδοχή, διαιωνίζοντας μια προβληματική κατάσταση.

Από τις τεχνικές συναντήσεις αυτές, ελπίζουν πως θα προτεραιοποιήσουν τα έργα αρχικά για τις πρότυπες και στη συνέχεια για όλες τις περιοχές της ΑΜΘ, ενώ θα συνεχίσουν τις συναντήσεις ώστε όλοι να είναι συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές για να μπορέσουν να θωρακίσουν την περιοχή από τις έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όσο για τις λύσεις βασισμένες στη φύση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αυτές είναι για παράδειγμα η πριμοδότηση της κατασκευής «πράσινων οροφών» που θα γίνεται μια πρώτη συγκράτηση ων νερών της απορροής, μικρά έργα συγκράτησης πλημμυρικών παροχών κατά μήκος των ποταμών, μικρές διευθετήσεις που θα μπορούν να αποκαταστήσει την οικολογία της περιοχής, και να εξυπηρετήσουν το κομμάτι της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.