Συνεχως αυξανομενες οι αλλεργιες που εντοπιζονται στα παιδια και στη Ροδοπη

Ομιλία για την διαχείριση της αλλεργίας στα παιδιά από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες

Να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό της Κομοτηνής, και ειδικότερα τους γονείς, για τις αλλεργικές παθήσεις, στις οποίες τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια παγκόσμια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας, θέλησε ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες, που με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης διοργάνωσε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αλλεργίες στα παιδιά, όσα πρέπει να γνωρίζουμε» την Δευτέρα 22 Μαΐου.

Για το θέμα μίλησαν η κ. Μαρία Νιβάτση, Msc Παιδίατρος, Μετεκπαιδευμένη στην Παιδοαλλεργιολογία, Imperial College London, UK, η κ. Σταυρούλα Γκιουζελίδου, Διαιτολόγος και η κ. Χαριτωμένη Ρίζου, Νηπιαγωγός, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Φίλων Παιδιών με αλλεργίες, με την εκπαιδευτικό και Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του  Συλλόγου Γονέων Φίλων Παιδιών με αλλεργίες κ. Ιωάννα Κωστενίδου να αναλαμβάνει τη διοργάνωση και τον συντονισμό.

Ευαισθητοποίηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Όπως τόνισε η κ. Κωστενίδου, αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είναι ακριβώς η αύξηση που παρουσιάζεται και στη Ροδόπη σε παιδιά με αλλεργίες, καθώς και ένας σεβαστός αριθμός γνωματεύσεων που έφτασαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την στήριξη παιδιών με αλλεργίες από σχολικό νοσηλευτή.

«Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας, και είμαστε εδώ προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για το θέμα αυτό» ανέφερε, μέσα από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Ελπίδα τους είναι, και αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης της Δευτέρας, πώς θα σταματήσουν τα ταμπού για το θέμα των αλλεργιών, να αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά και να εμπιστεύονται τα παιδιά, δείχνοντας ενσυναίσθηση στις αλλεργίες που παρουσιάζουν.

«Καλό είναι εκπαιδευτικοί και γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι στο θέμα, να στηρίζουν τα παιδιά, να ενημερώνουν το σχολείο για πρόβλημα υγείας που υπάρχει, ώστε το σχολείο να το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ευθύνη οποιοδήποτε θέμα ευθύνης.

Σε αύξηση τα αλλεργικά νοσήματα

Μια γενική ενημέρωση για τις παιδικές αλλεργίες προς του γονείς πραγματοποίησε η κ. Νιβάτση, η οποία τόνισε πως τα τελευταία χρόνια οι γονείς είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι για το θέμα των αλλεργιών, ακόμα και πριν από τη γέννηση του παιδιού, και τα αλλεργικά νοσήματα είναι σε αύξηση.

Δεν είναι βέβαια πάντα εύκολο να απαντηθεί αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες μιας και υπάρχουν άμεσου τύπου, που γίνονται άμεσα ορατές μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο, ή επιβραδυνόμενες, που έρχονται ώρες, ή ακόμα και μέρες αργότερα, και εκεί χρειάζεται η ιατρική συμβουλή, για να πει τα συμπτώματα ο γονιός και να μάθει αν πρόκειται για αλλεργία ή όχι.

«Σίγουρα χρειάζεται καθοδήγηση, διαγνωστική προσέγγιση για να επιβεβαιωθεί η όποια κλινική άποψη, και να δοθούν οδηγίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η όποια έκθεση στο αλλεργιογόνο» ανέφερε.

Όμως ενώ γίνονται τεράστιες προσπάθειες παγκοσμίως από τους ερευνητές για να μειώσουν την εμφάνιση των αλλεργιών, δεν έχουν καταφέρει τρομερά πράγματα, σε κάποιους τομείς όμως, ειδικά της τροφικής αλλεργίας, έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης.

Όσο για τους λόγους της σημαντικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στην εμφάνιση αλλεργιών, αυτό που πιθανολογείται, μιας και ακόμα ο μηχανισμός δεν έχει εντοπιστεί με σαφήνεια, είναι πως οι περιβαλλοντικές εκθέσεις, διατροφικά είτε στην ατμόσφαιρα, έχουν οδηγήσει σε αυτά τα προβλήματα.

Βρίσκοντας εναλλακτικές για τη σωστή διατροφή

Τέλος η κ. Γκιουζελίδου τόνισε πως βασικό μέλημα των διαιτολόγων είναι να βρουν εναλλακτικές λύσεις σε θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα που δεν μπορούν να φάνε οι αλλεργικοί.

«Κάθε τρόφιμο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, π.χ. στο γάλα εστιάζουμε στο ασβέστιο και την πρωτεΐνη, για αυτό και για κάθε αλλεργιογόνο βρίσκουμε εναλλακτικές ασφαλείς για το παιδί και τον ενήλικα ώστε να μην έχει έλλειψη σε αυτά» τόνισε.

Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ενώ η δυσκολία είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχουν συνδυαστικές ή πολλαπλές αλλεργίες όταν και στενεύουν τα περιθώρια. Όμως σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και τους γονείς, μπορεί να υπάρχει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.