Συνεχιζουν οι εγκαταλειψεις κουταβιων και ενηλικων σκυλιων στη Ροδοπη
Ένα από τα μόνιμα ζητήματα της πόλης της Κομοτηνής, είναι αυτό των αδέσποτων, ο αριθμός των οποίων, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από τις ομάδες φιλόζωων της πόλης μας, δεν μειώνεται.
Ακόμα και μετά το πέρασμα του τελευταίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το φαινόμενο των εγκαταλείψεων συνεχίζει με ανησυχητική συχνότητα, με πολλά νέα σκυλιά, κουτάβια και μεγαλύτερα, να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης.
Οι νέες διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τα ζώα συντροφιάς θα αρχίσουν να μπαίνουν σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, με προθεσμία για τους ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα σκυλιά τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Για αυτό και μιλήσαμε με το μέλος της άτυπης φιλοζωϊκής ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» κ. Μάκη Σαλασίδη, για την κατάσταση σήμερα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να λυθεί.
Παράλληλα φαίνεται πως τα μεικτά συνεργεία του Δήμου Κομοτηνής, για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης, τα οποία ατόνησαν, θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα.
Πρόβλημα η εφαρμογή των νόμων
Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Σαλασίδης. Ήδη από τον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση, ενώ με τον νέο, προβλέπεται η στείρωση των σκυλιών, και η εγκατάλειψη κουταβιών έγινε κακούργημα.
Το πρόβλημα όμως με τους νόμους στη χώρα μας, είναι η εφαρμογή τους, ανέφερε, και το μεγαλύτερο φυσικά ζήτημα είναι η νοοτροπία της κοινωνίας, η οποία, διαπιστώνει, είναι η κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα. «Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η νοοτροπία, και δεν υπάρχουν μηχανισμοί εφαρμογής του νόμου, πώς θα αλλάξουν τα πράγματα;» αναρωτήθηκε.
Οι Δήμοι, σημείωσε, δεν έχουν την καθ’ ύλην αρμόδια Δημοτική Αστυνομία, ο νόμος όμως προβλέπει και άλλες υπηρεσίες στην αστυνομία, κτηνιατρικές υπηρεσίες κτλ, που και εκεί βλέπουμε να μην προχωρούν διαδικασίες λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η λύση είναι πολύ απλή, σημείωσε, μιας και όσες χώρες εφάρμοσαν την νομοθεσία αυτή, δεν έχουν αδέσποτα, όμως φαίνεται πως πολλοί δεν μπορούν να αντιληφθούν την λύση.
Και όσο αυτό δεν γίνει αντιληπτό, σημείωσε ο κ. Σαλασίδης, το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα θα παραμείνει ως έχει.
Συστηματική εγκατάλειψη κουταβιών και σκυλιών
Τα σκυλιά που εγκαταλείπονται, όπως για παράδειγμα, πρόσφατα στη Νυμφαία, σημείωσε, φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο τσομπανόσκυλα, με τον κ. Σαλασίδη να τονίζει πως τα μεγαλόσωμα σκυλιά που κυκλοφορούν στη Νυμφαία, αλλά και στη πόλη και τους οικισμούς, φαίνεται να προέρχονται από κτηνοτρόφους.
Ο νομοθέτης προέβλεψε, στον τελευταίο νόμο, να γίνεται δωρεάν η στείρωση των σκυλιών των κτηνοτρόφων από τους Δήμους και τα Δημοτικά Κυνοκομεία, όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την νοοτροπία, με νέα κουτάβια να αφήνονται μόλις πρόσφατα σε οικισμό της Ροδόπης, συνεχίζοντας μια πρακτική χρόνων.
Από την άλλη ο κ. Σαλασίδης τόνισε πως υπάρχουν κάποιοι που δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους, τα αφήνουν να γεννούν και συστηματικά εγκαταλείπουν κουτάβια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ένα σκυλί για κάποια χρόνια, και στη συνέχεια το βαριούνται και το παρατούν.
Για αυτό και τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρήσει αρκετά καινούρια τέτοια σκυλιά. Όλα αυτά τα φαινόμενα, τόνισε, ουσιαστικά ακυρώνουν την όποια προσπάθεια γίνεται για να λυθεί το πρόβλημα.
Χωρίς αντίκρισμα οι προσπάθειες αν δεν αλλάξει η νοοτροπία
Οι φιλόζωοι της Κομοτηνής, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να δοθούν πάρα πολλά σκυλιά για υιοθεσία, ενώ έγιναν και πολλές στειρώσεις στο Δήμο Κομοτηνής, ενώ και ο Δήμος Ιάσμου και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, παρόλο που δεν έχουν ακόμα κυνοκομεία, τρέχουν προγράμματα στειρώσεων.
Αντί όμως να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων, ο αριθμός έμεινε ο ίδιος. «Εκεί είναι το πρόβλημα, γιατί όπως φαίνεται, υπάρχουν άτομα που συστηματικά εγκαταλείπουν σκυλιά».
Πώς θα λυθεί λοιπόν το πρόβλημα; ο κ. Σαλασίδης πιστεύει πως θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να πάρουν την απόφαση όλοι μαζί να συνεργαστούν για να λυθεί, με τη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων.
Όμως αυτό δεν φαίνεται να γίνεται, και σε αυτό δεν βοηθά το γεγονός ότι η ίδια η κοινωνία δεν έχει αλλάξει νοοτροπία σε σχέση με το θέμα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια.
Για αυτό και δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα σπεύσουν όσοι δεν το έχει κάνει να στειρώσει τον σκύλο του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Το θέμα είναι από τη μία η εφαρμογή του νόμου, από την άλλη η κοινωνία, που αν συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία δεν θα λυθεί το πρόβλημα ποτέ» σημείωσε, θεωρώντας πως θα πρέπει αντί να λένε «μαντρώστε τα» να λένε «τσιπάρετέ τα, στειρώστε τα». Αυτή είναι η λύση του προβλήματος.
Προσπάθεια για επαναλειτουργία των συνεργείων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους μηχανισμούς ελέγχου για την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων, είναι τα μεικτά συνεργεία των Δήμων, που ελλείψει Δημοτικής Αστυνομίας, αποτελούνται από ένα μέλος του Δήμου, ένα της αστυνομίας και ένα της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Στο Δήμο Κομοτηνής, ενώ είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια λίγο πριν την έλευση της πανδημίας, αυτή ατόνησε, κυρίως λόγω της δυσκολίας της συγκρότησης αυτών των συνεργείων από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες με τα δικά τους ζητήματα στελέχωσης.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με την δημοτική αρχή γίνεται μια προσπάθεια, με την έλευση του καινούριου χρόνου, να συγκροτηθούν εκ νέου αυτά τα συνεργεία, με την συμμετοχή κτηνιάτρου από την πλευρά του Δήμου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.