Συγκεντρωσε το ενδιαφερον η Ημεριδα για τις συλλογες του Εθνικου Ιστορικου Μουσειου

Με αφορμή το επετειακό του Πρόγραμμα τίτλο ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών και κοινού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Το 1821 μέσα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου», που οργάνωσε το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του, σε επιστημονική επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Λαογραφίας Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη.

Στην Ημερίδα τον λόγο έλαβε πρώτος ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ο οποίος καλωσόρισε τους Επιμελητές και τη Συντηρήτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της Ημερίδας και εκφράζοντας την επιθυμία για μελλοντική συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ο καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης μάλιστα, άνοιξε την Ημερίδα αναδεικνύοντας ποικιλοτρόπως μέσα από την ανακοίνωσή του το ελληνορθόδοξο ήθος της Ελληνικής επανάστασης.

Το πρώτο μουσείο ιστορίας στην Ελλάδα

Ακολούθησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, η οποία παρουσίασε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ως το πρώτο μουσείο ιστορίας στην Ελλάδα,  και αναφέρθηκε στη συμβολή του, μέσα από το επετειακό του Πρόγραμμα τίτλο ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21, στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα Πρόγραμμα με πανελλήνια εμβέλεια που επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις διαφορετικών συμφερόντων και παραδόσεων.

Τα όπλα του Αγώνα

Στη συνέχεια, την εμπειρία, τον προβληματισμό και τη γνώση που αποκτήθηκε από την παρουσίαση της θεματικής των όπλων του Αγώνα για τις ανάγκες αυτής της έκθεσης μετέφερε με την ομιλία του ο κ. Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν, επιμελητής της Συλλογής των Όπλων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Επισήμανε ότι η τεράστια ποικιλία και ανομοιομορφία που διακρίνει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελληνική Επανάσταση έχει δυσκολέψει την επιστημονική μελέτη τους και έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την εξέταση του πολύ σημαντικού ρόλου τους ως πολιτιστικών προϊόντων και κοινωνικών αντικειμένων. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία, όπως ο ίδιος τόνισε, τα όπλα της συλλογής του ΕΙΜ έχουν παρουσιαστεί μέσα από διάφορες εκθέσεις και εκδόσεις, ενώ έχουν γίνει αφορμή για ανάπτυξη συνεργασιών με το κίνημα ιστορικής αναβίωσης που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. 

Ο άγνωστος αρχιτέκτονας και ζωγράφος Γεράσιμος Πιτζαμάνος

Στο ευρύτερο εκθεσιακό επετειακό  πρόγραμμα του ΕΙΜ που είχε ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα από το 2021, παρουσιάστηκε το 2019 η έκθεση «Pizzamanos Fecit», την οποία επιμελήθηκε η κ. Αναστασία Κούλη, και το 2020 η έκθεση «Ώρα Ελευθερίας Τα ρολόγια των Αγωνιστών του ΄21», την οποία επιμελήθηκε η κυρία Νικολέττα Ζυγούρη.

Η κ. Κούλη σύστησε τον άγνωστο εν πολλοίς, αρχιτέκτονα και ζωγράφο Γεράσιμο Πιτζαμάνο (1787-1825), ως μία νέα πηγή για τον Ελληνισμό στις παραμονές της Επανάστασης. Τα σωζόμενα έργα και γραπτά του είναι πολύτιμη μαρτυρία του προεπαναστατικού ελληνισμού, καθώς αναζητά την αλήθεια των προσώπων και  ανιχνεύει τα ήθη, τις  αδυναμίες και τα οράματα των λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ταυτότητα ανθρώπων και λαών. Ακριβώς και για αυτόν τον λόγο το 2013 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εξέδωσε τη Βιογραφία και το Έργο του, το οποίο αποτελείται από ελαιογραφικές προσωπογραφίες κι ένα Λεύκωμα οργανωμένο από τον ίδιο.

Τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21

Στη συνέχεια, η επιμελήτρια του Μουσείου, Νικολέττα Ζυγούρη, παρουσίασε τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21 που βρίσκονται στη Συλλογή του ΕΙΜ, και τα οποία αποτελούν  ένα  αντιπροσωπευτικό δείγμα, το μοναδικό που διασώζεται στην Ελλάδα από ρολόγια τσέπης ιστορικών προσωπικοτήτων των αρχών του 19ου αιώνα, όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Μάρκος Μπότσαρης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κ.ά. Κατασκευασμένα από σημαντικούς οίκους  ωρολογοποιίας αγγλικής, γαλλικής, ελβετικής και αυστριακής προέλευσης, το καθένα από αυτά φέρει τη σφραγίδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων της  εποχής τους,  προβάλλοντας  τις αισθητικές αξίες αλλά και την κοινωνική θέση, και την προσπάθεια του κατόχου τους να συμβαδίσει με τα νεωτερικά πρότυπα του καιρού του.

Ο ρόλος του Συντηρητή

Τέλος, η συντηρήτρια του Μουσείου, κ. Νικολέττα Τασιούλη, με αφορμή τη συντήρηση των μελανογραφιών του Αθανάσιου Ιατρίδη από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με κεντρικό θέμα τον Μάρκο Μπότσαρη, ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του Συντηρητή και τη συμβολή του στην ιστορική τεκμηρίωση του έργου, όπως βεβαίως και σε όλο το εκθεσιακό εγχείρημα υπό τον τίτλο ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.