«Στραγγαλισμος» για τον κλαδο, εμμεσα βαρη για τις οικογενειες των μαθητων

Από το 0 στο 23% ο ΦΠΑ στα φροντιστήρια - Ανέστης Στρατιάδης «Απόδειξη ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δε σκέφτονται τόσο αθώα είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν μπει στο καθεστώς του ΦΠΑ»

Ως «θηλιά στο λαιμό», που απειλεί να «στραγγαλίσει» τις επιχειρήσεις τους, αντιμετωπίζουν οι φροντιστές την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ύψους 23% μάλιστα, με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο ψήφισε η ελληνική βουλή την περασμένη Τετάρτη. Η επίμαχη ρύθμιση βγάζει από την κατηγορία επιχειρήσεων, που δεν υπόκεινται έως σήμερα στην πληρωμή ΦΠΑ, τόσο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και πληροφορικής. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φροντιστών Θράκης, η επίμαχη ρύθμιση δεν αποτελεί προϊόν των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

«Το 23% στον ΦΠΑ δεν επιβάλλεται από την Ε.Ε., επιβάλλεται καθαρά από τον Υπουργό Οικονομικών και από την κυβέρνηση»

«Αυτό το μέτρο δεν επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και υπεύθυνος του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο», κ. Ανέστης Στρατιάδης, συμπληρώνοντας ότι «το 23% στον ΦΠΑ επιβάλλεται καθαρά από τον Υπουργό Οικονομικών και από την κυβέρνηση». «Αυτό είναι ιδεοληψία», σχολίασε, «η οποία αυξάνει από τη μια μεριά την ανεργία και από την άλλη μειώνει τα έσοδα του κράτους».

«Θα αντιδράσουμε με κάθε νομικό τρόπο, αλλά οι διαδικασίες, είναι τόσο χρονοβόρες, που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν μέχρι να δικαιωθούν»

Ο κ. Στρατιάδης επισήμανε ότι η εξαίρεση των φροντιστηρίων από τον ΦΠΑ ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένη, με το σκεπτικό ότι προσφέρουν υπηρεσίες εκπαίδευσης απευθείας στους πελάτες τους. Με αυτό το δεδομένο, ήδη το πανελλήνιο όργανο του κλάδου, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, ετοιμάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια, για να προσβάλλει τη νομιμότητα της νεοψηφισθείσας διάταξης. «Θα αντιδράσουμε με οποιονδήποτε νομικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Στρατιάδης, αναγνωρίζοντας όμως συνάμα ότι «δυστυχώς στην πατρίδα μας, ακόμα και αυτές οι διαδικασίες, είναι τόσο χρονοβόρες που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν μέχρι να δικαιωθούν».

«Εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη στόχευση»

«Ουσιαστικά μας οδηγούν στο κλείσιμο», διαπίστωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Θράκης και αφορμώμενος από την προηγούμενη παρατήρηση, ότι η επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια δεν ήταν απαίτηση των δανειστών, διέκρινε μία πρόθεση από ορισμένους κύκλους της κυβέρνησης να προσβάλλουν τη βιωσιμότητα του κλάδου. «Απόδειξη ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δε σκέφτονται τόσο αθώα», σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν μπει στο καθεστώς του ΦΠΑ». «Είναι παράδοξο πως οι μεγάλες επενδύσεις, για να μην το πούμε μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπήκαν στο νομοσχέδιο για το ΦΠΑ», συμπλήρωσε, «καθώς επίσης ότι δεν επιβλήθηκε ΦΠΑ ούτε στα οικοδιδασκαλεία». «Άρα εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη στόχευση», επισήμανε με νόημα.

«Όλα τα μέτρα για τα φροντιστήρια, άμα τα συνδέσει κάποιος, οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα»

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η επιβολή του ΦΠΑ στο ύψος του 23% δεν αποτελεί το μοναδικό πλήγμα, που δέχονται τα φροντιστήρια, καθότι με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνεται η φορολόγηση από το 26% στο 29%, ενώ αυξάνεται και η προκαταβολή του φόρου. Μάλιστα, υπάρχουν κι άλλα μέτρα, που επιβαρύνουν τη θέση των φροντιστηρίων, σύμφωνα με τον κ. Στρατιάδη, μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες από την παρούσα κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία «αυξάνουν τον έλεγχο ακόμα και από τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς τα φροντιστήρια, χώρια που είχαμε όλους τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς», εξήγησε, «και γενικότερα δε μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, αφού μας αύξησαν τις αργίες, δε μας αφήνουν να δουλέψουμε ελεύθερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως και τις Κυριακές που βάζαμε διαγωνίσματα». «Όλα αυτά, άμα τα συνδέσει κάποιος, οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα», σχολίασε κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Στρατιάδης.

«Υπάρχει στον τομέα μας πάρα πολλή “μαύρη εργασία” από καθηγητές του δημοσίου και από νέους εκπαιδευτικούς»

Η φορολογική επιβάρυνση των φροντιστηρίων ίσως να ήταν υποφερτή, εφόσον η ελληνική πολιτεία αναλάμβανε να διαφυλάξει τη νομιμότητα και να αποτρέψει φαινόμενα, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των νόμιμων φροντιστηρίων. «Με επιπλέον 23% ΦΠΑ δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον την κατάσταση για έναν πολύ απλό λόγο», σημείωσε ο κ. Στρατιάδης, «γιατί υπάρχει στον δικό μας τομέα πάρα πολλή “μαύρη εργασία”». «“Μαύρη εργασία”, η οποία κατά πρώτον έχει να κάνει με τους καθηγητές του δημοσίου, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν και γκρουπ και ουσιαστικά να λειτουργούν σαν μικρά φροντιστήρια», εξήγησε, «καθώς επίσης με πολύ κόσμο, νέους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και καταφεύγουν στα ιδιαίτερα με πολύ χαμηλές τιμές». «Και φυσικά από αυτούς όλους τους ανθρώπους υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, για να μην πω 100%», συμπλήρωσε. «Αν κάποιοι ελάχιστοι από τα νέα παιδιά δουλεύουν με μπλοκάκι, είναι ευχής έργον», διευκρίνισε, «αλλά δεν ξέρω τι έσοδα παρουσιάζουν». «Οι άλλοι φυσικά οι διορισμένοι δουλεύουν έτσι, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς απόδοση φόρου στην εφορία, χωρίς τίποτα», έσπευσε να επισημάνει, για να διαπιστώσει κατόπιν αυτών ότι «με το μέτρο αυτό χτυπιούνται ουσιαστικά τα φροντιστήρια, τους δίνεται η «χαριστική βολή» και φυσικά οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν στις επιχειρήσεις μας θα βρεθούν άνεργοι». «Επιπλέον, οδηγούμαστε και εμείς προς τη λύση του να καταφύγουμε στη φοροδιαφυγή, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», συνέχισε, «γιατί το ίδιο το κράτος σου δείχνει τον δρόμο προς τη φοροδιαφυγή. Η δικιά μας η επιχείρηση έχει πληρώσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια και ΙΚΑ και εφορία, αλλά δυστυχώς, όσο πιο συνεπής και όσο πιο τίμιος είσαι, τόσο γίνεσαι αυτός ο οποίος δέχεσαι τις έκτακτες εισφορές στο μεγαλύτερο βαθμό κι όλα τα έκτακτα μέτρα, τα οποία παίρνονται. Μας έχουν εξαντλήσει με την εφορία, που υπήρχε μέχρι τώρα, με τις έκτακτες εισφορές και με τα έκτακτα μέτρα, που δεν ήξερες τι θα σου ξημερώσει, και τώρα βάζουν επιπλέον φορολόγηση σε όλους τους μικρομεσαίους και ειδικότερα σε εμάς έρχεται να μας δώσει τη «χαριστική βολή» το 23%».

«Θα προσπαθήσουμε αυτό το βάρος για τις οικογένειες να είναι όσο γίνεται μικρότερο, αλλά ειλικρινά δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εντελώς»
Στο ερώτημα αν τα φροντιστήρια είναι σε θέση να απορροφήσουν το ΦΠΑ, που τους επιβάλλεται, ή αν θα μετακυλήσουν το σχετικό κόστος στις οικογένειες των μαθητών μέσω αυξήσεων στα δίδακτρα, ο κ. Στρατιάδης επιφυλάχτηκε για τη συζήτηση του θέματος ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου, ωστόσο αναγνώρισε ότι ένα οικονομικό βάρος από αυτήν την εξέλιξη θα πέσει και στις πλάτες των οικογενειών των μαθητών. «Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό το βάρος για τις οικογένειες να είναι όσο γίνεται μικρότερο», σημείωσε, «αλλά ειλικρινά δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εντελώς». «Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές», προσέθεσε, «θα βρεθούμε και με τους συναδέλφους και σαφώς θα προσπαθήσουμε να μην το μεταφέρουμε στις οικογένειες». «Αλλά δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί ολόκληρο», επισήμανε.

«Η προπαγάνδα περί παραπαιδείας «δίνει και παίρνει»…»

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι «επειδή οι καιροί είναι πονηροί, εγώ θα δεχόμουν αυτά τα μέτρα, αν αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση σε σημείο που να πούμε ότι την έχουμε αναβαθμίσει τόσο, ούτως ώστε να μην χρειάζεται και το φροντιστήριο για την ελληνική οικογένεια». «Σήμερα όμως βλέπουμε ότι όχι μόνο δε φτιάχνει η κατάσταση στα σχολεία», επισήμανε, «αλλά μάλλον δυσχεραίνεται εξαιτίας της όλης οικονομικής δυσπραγίας, κι από την άλλη με αυτούς τους τρόπους, τους αθέμιτους για μένα και τους αντιπαραγωγικούς, προσπαθούν να κλείσουν τα φροντιστήρια». «Με αφορμή το ιδεολόγημα, που υπάρχει, περί παραπαιδείας», συνέχισε, «θα ήθελα να σκεφτούν μερικοί αν υπάρχει «παραϋγεία», γιατί δεν ακούω αυτόν τον όρο να χρησιμοποιείται. Υπάρχει λοιπόν παραπαιδεία, η οποία όμως είναι νόμιμη, η οποία πληρώνει τους φόρους της στην εφορία και έχει 100.000 εργαζόμενους. Παρόλα αυτά η προπαγάνδα περί παραπαιδείας «δίνει και παίρνει». Και δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτοί όλοι, που κάνουν τη δουλειά τους όπως την κάνουν το πρωί στο σχολείο, αλλά το απόγευμα συνηθίζουν να γυρνάνε, να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των μαθητών  και να φοροδιαφεύγουν, να εισπράττουν «μαύρο χρήμα», καμιά φορά να εκβιάζουν για τα ιδιαίτερα, που κάνουν, και όλα αυτά που τα ζει η ελληνική κοινωνία και τα ξέρει. Αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε νύξη σε αυτό το ζήτημα. Μέχρι τώρα εμείς έχουμε υποστεί πολλαπλούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς-και καλά κάνει η πολιτεία και μας ελέγχει- αλλά από την άλλη μεριά δεν είδα ούτε καν να ψελλίζεται έστω μια λέξη για το πώς θα χτυπηθεί το «μαύρο χρήμα» και η παραοικονομία των ιδιαιτέρων». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.