Στον Συνηγορο του Πολιτη προσεφυγε η κινηση πολιτων «Θελουμε μειονοτικο σχολειο»

Για το θέμα της χρηματοδότησης των σχολείων

Με αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη δίνει συνέχεια στη διένεξη περί της χρηματοδότησης των σχολείων αρμοδιότητάς του δήμου Κομοτηνής η κίνηση πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο».
 
Καταγράφοντας τις ενστάσεις της ως προς τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία τα αρμόδια όργανα του δήμου οδηγήθηκαν στην κατανομή των ποσών στα σχολεία της Κομοτηνής με την αναφορά της η Κίνηση καλεί τον Συνήγορο του Πολίτη «να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της ισοτιμίας ανάμεσα στη δημόσια και μειονοτική εκπαίδευση και στο θέμα της χρηματοδότησης από την πολιτεία».
 
Ακολουθεί αναλυτικά η αναφορά της κίνησης πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο» προς τον Συνήγορο του πολίτη:
 
«Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου ( ΦΕΚ 318 / 2011 – Αριθμός 8440) η κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων γίνεται με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη κυρίως:
 
Τον αριθμό μαθητών, τον αριθμό τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας , η λειτουργία γυμναστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λ.π., την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.
 
Επίσης σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου παιδείας σε ερώτηση της βουλής των Ελλήνων με αριθμό 4378/31-3-2016 και το άρθρο 4 παράγραφος 3 του νόμου 3194 / 2003 ΦΕΚ (267/Α`) , που προβλέπει ότι η επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών συντήρησης των διδακτηρίων της μειονοτικής εκπαίδευσης από τους δήμους αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , η Κίνηση Πολιτών « Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση – καταγγελία , μετά την ανακοίνωση του δήμου Κομοτηνής της απόφασης της επιτροπής παιδείας του δήμου σχετικά με την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μειονοτικών σχολείων αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής.
 
 Δυστυχώς όμως ο δήμος Κομοτηνής δεν έλαβε στα σοβαρά την δημόσια καταγγελία μας για τον τρόπο που χρηματοδότησε τα μειονοτικά σχολεία.
 
Ενώ οι παραπάνω νόμοι του κράτους , και οι 9 παράμετροι του άρθρου 2 , είναι ξεκάθαροι , η επιτροπή παιδείας του δήμου Κομοτηνής σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου , χρησιμοποίησε 3 παραμέτρους , από τους οποίους οι 2 παράμετροι δεν προβλέπονται στο άρθρο 2 ( έκταση κτιρίων και αριθμό μονάδων).
 
Κατά την γνώμη μας ως Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» αδικούνται τα μειονοτικά σχολεία καθώς όπως φαίνεται και στην ανακοίνωση του δήμου με την αυθαίρετη παράμετρο «έκταση κτιρίων» αδικούνται τα μειονοτικά σχολεία που για κάθε σχολική μονάδα αναλογεί ( 3318 / 15 = 221 τμ ) κάτι το οποίο συμβαίνει , επειδή ουσιαστικά τα μειονοτικά σχολεία είναι «κοτέτσια».
 
Στην 2η αυθαίρετη παράμετρο «αριθμός μονάδων» παραβιάζεται ο νόμος 3194 / 2003 ΦΕΚ (267/Α`) περί ισοτιμίας , αλλά και λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν νηπιαγωγεία μειονοτικής εκπαίδευσης αδικούνται εις διπλούν με μια παράμετρο που δεν προβλέπεται από τους νόμους του κράτους.
 
Ενώ για την παράμετρο παλαιότητα των κτιρίων ούτε λόγος καθώς όλα τα μειονοτικά σχολικά κτίρια είναι από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 
Καλούμε τον συνήγορο του πολίτη να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της ισοτιμίας ανάμεσα στη δημόσια και μειονοτική εκπαίδευση και στο θέμα της χρηματοδότησης από την πολιτεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.