Καλυτεροι καθηγητες μεσα απο τις ψηφιακες τεχνολογιες εγιναν καθηγητες του 2ου ΕΠΑΛ

Μέσω του προγράμματος Erasmus+ με θέμα Μεγιστοποίηση της ψηφιακής ικανότητας στη διδασκαλία και μάθηση»

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι καθηγητές, αλλά και να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές τους, γνώρισαν 7 καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής μέσω του προγράμματος Erasmus + με θέμα «Μεγιστοποίηση της ψηφιακής ικανότητας στη διδασκαλία και μάθηση. Παιδαγωγική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μαθημάτων ειδικότητας στη φυσική και διαδικτυακή αίθουσα».

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Νοεμβρίου στο χώρο του σχολείου, με τη συμμετοχή της ομάδας των εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισε ο τομεάρχης Πληροφορικής και Οικονομίας Διοίκησης κ. Αναστάσιος Γ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος, απώτερος στόχος τους ήταν μέσω της ενσωμάτωσης των ψηφιακών και παιδαγωγικών δεξιοτήτων με ελκυστικό τρόπο στους μαθητές να πετύχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διδασκαλίας και μάθησης και όχι την απλή «σχολειοποίηση» των ψηφιακών εργαλείων στην τάξη.

Μετά την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης κατά την πανδημία, θέλησαν να αξιοποιήσουν πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία, να χτίσουν και να βελτιώσουν τα επαγγελματικά προσόντα των μαθητών και να τους προσφέρουν δυνατότητες εξέλιξης στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Έτσι γνώρισαν τις εφαρμογές Quizlet, nearpod, Interacty, wordart, wordwall, teded, jamboard, thinglink, perplexity, algor, canva, magic slides, makelet.

Κύριος στόχος αυτού του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξετάσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία από παιδαγωγική άποψη και να τα ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους, η ενσωμάτωση της ψηφιακής διδακτικής στον προγραμματισμό και το σχεδιασμό μαθημάτων και η δημιουργία υψηλής ποιότητας μαθησιακό περιεχόμενο που μπορεί να ενσωματωθεί σε διαφορετικά στάδια ενός μαθήματος ή μιας διδακτικής ενότητας.

Διάχυση των καλών πρακτικών σε όλο το σχολείο

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, παρουσία της διευθύντριας κ. Λεμονιάς Δαργινίδου, πραγματοποίησε ο κ. Ματθαίος Μηλώνης, που τόνισε πως η ομάδα των καθηγητών ταξίδεψε μέσω αυτού σε σεμινάριο στο Δουβλίνο, σκοπός του οποίου είναι να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία σχετικά με την εκπαίδευση, για να εμπλουτίσουν το μάθημα, αλλά και να αποκτήσουν εφόδια για να γίνουν καλύτεροι.

Πέρα όμως των προσόντων που απέκτησαν, τα προγράμματα Erasmus γενικότερα καλλιεργούν της Ευρωπαϊκή συνείδηση στους καθηγητές, δίνουν τη δυνατότητα να συνάψουν σχέσεις με άλλα σχολεία και καθηγητές άλλων χορών, και να προχωρήσουν σε άλλα προγράμματα, είτε για την εκπαίδευση καθηγητών, είτε για την ανταλλαγή μαθητών.

«Προσπαθούμε αυτή την εμπειρία να περάσουμε στο υπόλοιπο σχολείο, να ξέρουν ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και να δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον ώστε να εφαρμόσουμε όσα είναι δυνατόν στην εκπαιδευτική διαδικασία» ανέφερε.

Πέρα του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Μηλώνη, στο πρόγραμμα συμμετείχαν η κ. Σταυρούλα Κατσιπτσάκη, η κ. Παναγιώτα Λαφτσή, ο κ. Γεώργιος Νάνος, ο κ. Αναστάσιος Β. Παπαδόπουλος και η κ. Ελένη Χαραλαμπάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.