Στην καρδια της Κομοτηνης η εφεστια εικονα της Παναγιας

Η εικόνα που ανάγεται στον 17ο αιώνα θα έχει περίοπτη θέση στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Είναι η δική μας Ελευθερώτρια, είναι η δική μας Παναγία της Κομοτηνής»

Στον ανακαινισμένο Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κομοτηνής, απέναντι από τον δεσποτικό θρόνο, θα βρίσκεται μόνιμα η εικόνα της Παναγιάς η κατασκευή της οποίας ανάγεται στον 17ο αιώνα, και η οποία αποτελεί την εφέστια εικόνα της Κομοτηνής.

Περιγράφοντας το ιστορικό της συντήρησης της εικόνας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αφηγήθηκε πως την περίοδο που φιλοξενούνταν η εικόνα της Παναγίας του Άξιον εστι στην Κομοτηνή το 2022, είχε ζητηθεί από την Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης να μεταβεί η εικόνα στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη για την εορτή του Τιμίου Σταυρού.

Μετά την θετική απάντηση της Μητρόπολής μας, η εικόνα μετέβη στην Κοζάνη, και όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, που έτυχε να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, παρέλαβε την εικόνα εκεί, για να την επιστρέψει στην Κομοτηνή.

Όμως κατά την παραμονή του στην συμπρωτεύουσα, επισκέφτηκε το εργαστήριο του συντηρητή για το προσκυνητάρι του ναού, το οποίο έχρηζε σημαντικής παρέμβασης, όπου του έδειξαν ένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιγράφων των εικόνων για λόγους συντήρησης.

Έτσι, παρόλο που υπήρχε η προσμονή της επιστροφής της εικόνας, όταν τοποθετήθηκε στο μηχάνημα και αποκαλύφθηκε το ασημένιο πουκάμισο, οι συντηρητές του ζήτησαν να αφήσει την εικόνα στο χώρο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και ζημιές.

Παράλληλα οι συντηρητές του ζήτησαν να μην καλύψει ξανά την εικόνα με το ασημένιο πουκάμισο, γιατί όπως του είπαν, «είναι αμαρτία στην ιστορία». Οι εικόνες βέβαια έχουν πνευματική αξία, με την θεολογία της Εκκλησίας να τονίζει πως προσκυνώντας μια εικόνα, δεν προσκυνούν την τέχνη, το ξύλο ή τα χρώματα, αλλά «η τιμή επί το πρωτότυπο διαβαίνει».

Μόνιμα στην Παναγία η εικόνα

Παράδοση βέβαια ήταν από την στιγμή της ενθρονίσεώς του, η εικόνα αυτή να λιτανεύεται στους ναούς τον Δεκαπενταύγουστο, και μετά από πολλή σκέψη, ακούγοντας τους ειδικούς αλλά και ενδοσκόπηση και προσευχή, κατέληξε πως η κανονική εικόνα της πόλης, θα τοποθετηθεί μόνιμα απέναντι στο δεσποτικό θρόνο, στην οποία θα καταφεύγει ο λαός της Μητρόπολης.

«Είναι μια εικόνα που δεν πρόκειται να μετακινηθεί, δεν πρόκειται να λιτανευτεί ποτέ, θα μείνει σε εκείνη τη θέση όσο υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον τόπο» σημείωσε. Παράλληλα κατασκευάστηκε αντίγραφο της εικόνας, στο οποίο τοποθετήθηκε εκ νέου το ασημένιο πουκάμισο και θα βρίσκεται στον πρόναο της Παναγίας, και αυτό θα λιτανεύεται τον Δεκαπενταύγουστο.

Παρακάλεσε δε τους πιστούς της Μητρόπολης να συνδεθούν με την εικόνα αυτή, ενώ προϊόντος του χρόνου, σκέφτεται να βγουν αντίγραφα αυτών των εικόνων που θα βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Είναι η δική μας Ελευθερώτρια, είναι η δική μας Παναγία της Κομοτηνής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.