Στο «χαιβαν παζαρ» για την γιορτη του Κουρμπαν Μπαιραμ

Αχμέτ Μεχμέτ, κτηνοτρόφος: «Παλαιότερα οι άνθρωποι γέμιζαν τα παζάρια, αλλά τα τελευταία χρόνια η πολυκοσμία αυτή έχει μειωθεί σημαντικά»

Το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» των Μουσουλμάνων συμπολιτών γιορτάζεται μια φορά τον χρόνο, περίπου 70 ημέρες μετά το «Ραμαζάν Μπαϊράμ». Ως ισλαμική θρησκευτική πρακτική, συμβολίζει τη θυσία ενός ζώου (βόδια, αρνιά και πρόβατα), με σκοπό ο καθένας να πλησιάσει τον Αλλάχ και να αναζητήσει την ευχαρίστηση του. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, σύμφωνα με τις παραδόσεις, θυσιάζονται τα ζώα από τις οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Φέτος το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» γιορτάζεται από την Τρίτη 20 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες θυσιάζουν τα ζώα τις πρώτες τρεις μέρες της γιορτής και μοιράζονται τα σφάγια με αυτούς που έχουν ανάγκη.

Πριν όμως από τη θυσία, προηγείται η επιλογή του ζώου, που γίνεται στα περίφημα ζωοπάζαρα ή «χαϊβάν παζάρ» . Με αφορμή το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» ο κτηνοτρόφος κ. Αχμέτ Μεχμέτ, ο οποίος ζει στο χωριό Ιάμπολη του Δήμου Κομοτηνής, μίλησε στο «ΠτΘ» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του παζαριού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν από την γιορτή.

«Οι περισσότεροι προτιμούν να δωρίσουν σε χώρες που έχουν ανάγκη, αντί να θυσιάσουν»

Ο κ. Μεχμέτ συνεχίζει τη κτηνοτροφία που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο ίδιος μεγάλωσε τα αιγοπρόβατα του με μεγάλη προσοχή προς πώληση με την ευκαιρία του «Κουρμπάν Μαϊράμ», όπως μας μετέφερε μη παραλείποντας να επισημάνει ότι ανελλιπώς κάθε χρόνο διαθέτει τα ζώα του για αυτό το σκοπό στο παζάρι που πραγματοποιείται.

Την ώρα που ρωτήθηκε για τις τιμές πώλησης ο κ. Μεχμέτ εξήγησε πως «οι τιμές κατά την περίοδο του Πάσχα ήταν αρκετές καλές», όμως στο φετινό Κουρμπάν Μπαϊράμ παρατηρεί μείωση στη ζήτηση. «Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αγοράσει τα ζώα τους εκ των προτέρων, και ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει ύφεση» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρόσφατα, οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να δωρίσουν σε πολίτες που έχουν ανάγκη, αντί να θυσιάσουν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας επίσης πως οι πωλήσεις αιγοπροβάτων επηρεάζονται και από την προτίμηση στα βοοειδή.

Τα ζώα που αποστέλλονται σε πολίτες που έχουν ανάγκη μέσω διαφόρων ιδρυμάτων επηρεάζουν άμεσα τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας με τους τιμές να μειώνονται και οι κτηνοτρόφοι να παρασύρονται στην ανέχεια. Όπως και στην περίπτωση του κ. Μεχμέτ, η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται στις πωλήσεις και τις τιμές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε μια δύσκολη κατάσταση.

«Ο αριθμός των ζώων είναι μικρός και σχεδόν δεν υπάρχουν άνθρωποι»

Όταν του ζητήθηκε να κάνει μια σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μεχμέτ τόνισε ότι τις ημέρες πριν την γιορτή είχαν αρκετές δουλειές και οι άνθρωποι γέμιζαν τα παζάρια, αλλά τα τελευταία χρόνια η κίνηση αυτή έχει μειωθεί σημαντικά. «Ο αριθμός των ζώων είναι μικρός και σχεδόν δεν υπάρχουν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «η απόφαση για σφαγή ζώων σε σφαγεία επηρεάζει ιδιαίτερα εκείνους που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά. Χρειάζονται πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σφαγείο και αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν πάρει μια μέρα άδεια από την εργασία τους, επειδή πρέπει να περιμένουν στην ουρά για σφαγή και μερικές φορές η σειρά τους δεν έρχεται την ημέρα που βρίσκονται σε άδεια. Νομίζω ότι θα ήταν πιο εύκολο εάν τα σφαγεία ήταν κοντά. Για παράδειγμα, να είχαν δημιουργηθεί σφαγεία μεταξύ 4-5 χωριών.

Επιπλέον, τα σφαγεία μας πρέπει να είναι έτοιμα να σφαγιάσουν με ισλαμικές διαδικασίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.