Στις καλπες σημερα οι φοιτητες ολης της χωρας

Πέντε εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων της Κομοτηνής απαντούν για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών με το βλέμμα στο νομοσχέδιο Μπαλτά

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι φοιτητές όλης της χώρας που καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά τους συμβούλια. Οι εκλογές φέτος διεξάγονται υπό τη σκιά του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία που προωθεί ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο επιδοκιμασίας όσο και αποδοκιμασίας, από φοιτητικές παρατάξεις. Επειδή όμως το πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα δεν είναι ξεκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία είναι φυσικό την ψήφο των φοιτητών να επηρεάζουν και παράγοντες που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα, γι αυτό και από πολλούς αναλυτές η φετινή εκλογική φοιτητική διαδικασία παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη μετά τις εκλογές  καταγραφή εκλογικής προτίμησης  με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μάλιστα νέων αφού η πλειονότητα των φοιτητικών παρατάξεων συνδέονται με πολιτικά κόμματα.
 
Προσπαθώντας να ψηλαφίσουν το προεκλογικό φοιτητικό τοπίο η Νατάσσα Βαφειάδου και η Κατερίνα Καβαλιεράτου, συνομίλησαν στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» με πέντε εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων οι οποίοι εξέθεσαν τις θέσεις της παράταξης τους για το πανεπιστήμιο και τον ρόλο του στην κοινωνία, για τη διάρθρωση των σχέσεων μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του, του προγράμματος σπουδών κ.α. Στη συζήτηση, συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Σαββόπουλος εκπροσωπώντας τα Αυτόνομα Σχήματα, ο Κωστής Δημητρακόπουλος εκπροσωπώντας την Αριστερή Ενότητα, ο Κωνσταντίνος Σιτζίμης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και ο Ηλίας Παππάς από την Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής.
 
«Και ζητώ πληροφορίες και υλικό, να φωτίσω τις αιτίες που μ’ αφήνουνε μισό» έγραφε το 1975 ο Διονύσης Σαββόπουλος «Στη Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» για το φοιτητικό κίνημα. Στίχος πάντα επίκαιρος. Ελπίζοντας λοιπόν να καλύψουν το «μισό» που υπολείπεται οι πέντε προαναφερθέντες εκπρόσωποι των φοιτητικών σχηματισμών απάντησαν στην κοινή ερώτηση «ποιες είναι οι βασικές θέσεις της παράταξης σας και γιατί πρέπει να ψηφίσουν εσάς οι φοιτητές;»…
 
 

Ηλίας Παππάς, εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής
 
«Συμμετέχουμε πρώτη φορά στις εκλογές σε μια προσπάθεια να απεξαρτητοποιηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις από τα κόμματα»

 
Είμαστε ένας πρωτοεμφανιζόμενος συνδυασμός, όπως ορίζεται στο καταστατικό μας, και όχι παράταξη γιατί δεν έχουμε τη νομότυπη σύσταση μιας παράταξης. Κατά βάση, είμαστε μια ομάδα απογοητευμένων φοιτητών εξαιτίας της κατάστασης που εμφανίζει η σχολή μας και των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί. Ως πρωτοετής φοιτητής μπορώ να πω πως, ήδη από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο κτήριο, είδαμε μια κατάσταση η οποία δεν μας άρεσε και συγκεκριμένα είδαμε οι εκπρόσωποι κομματικών – φοιτητικών παρατάξεων να προσεγγίζουν τους φοιτητές για να αναπτύξουν μια ειδική σχέση με σκοπό να μετουσιωθεί αυτή στο μέλλον σε μια σχέση δούναι και λαβείν. Εμείς συμμετέχουμε πρώτη φορά στις εκλογές σε μια προσπάθεια να απεξαρτητοποιηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις από τα κόμματα.
Οι θέσεις μας είναι πως πρέπει να αναθεωρηθεί το καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου Κώστας Βάρναλης καθώς πρόκειται για ένα καταστατικό που συντάχθηκε το 1975. Από εκεί και πέρα είμαστε υπέρ της δημόσιας παιδείας, της ύπαρξης του ασύλου στα πανεπιστήμια, επιθυμούμε τη βελτίωση των υποδομών της σχολής και την αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει και τέλος σκοπεύουμε στην αλλαγή νοοτροπίας των φοιτητών και της απεξάρτησής τους από τη στείρα κομματική νοοτροπία προς την κατεύθυνση της ακαδημαϊκής τους πολιτικοποίησης.
 
 

Κωνσταντίνος Σαββόπουλος, εκπρόσωπος Αυτόνομων Σχημάτων
 
«Να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και όχι στις επιταγές της κρατικής αυθαιρεσίας και του κεφαλαίου»

 
Είμαστε μια συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στο χώρο του πανεπιστημίου από το 2005. Τονίζω τη συλλογικότητα και όχι την παράταξη ως σχήμα, γιατί για εμάς ο κύριος διαχωρισμός δεν είναι με ποιον τρόπο είναι δομημένο ένα τέτοιο σχήμα, αλλά το ζητούμενο είναι αν συμμετέχει στις εκλογές, αν ο πολιτικός του στόχος είναι η τακτική του δούναι και λαβείν και αν υπάρχει τυπική ιεραρχία. Εμείς λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά και πάγιος στόχος μας, ήδη από τη δημιουργία μας, ήταν μαζί με την ευρύτερη κοινωνία, να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και όχι στις επιταγές της κρατικής αυθαιρεσίας και του κεφαλαίου.
 
Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, η θέση μας είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομιλητές γιατί πρέπει να πείσουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές στην ουσία δεν θα επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή, αλλά αντίθετα αποτελούν κάτι πεπαλαιωμένο, διότι έχουμε παρατηρήσει μια εμμονή των φοιτητικών παρατάξεων να ασχολούνται περισσότερο με τη μορφή και όχι με το περιεχόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση η μορφή είναι οι φοιτητικές εκλογές. Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα μοντέλο που λέει ότι η αλλαγή θα έρθει με την κατάληψη της εξουσίας του φοιτητικού συλλόγου μέσω των εκλογών, αναπαράγοντας με αυτό τον τρόπο μόνο τη μορφή. Εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα των φοιτητών και του πανεπιστημίου θα λυθούν όταν μια ριζοσπαστική ή μη ριζοσπαστική παράταξη καταφέρει να αναρριχηθεί στην ιεραρχική και εξουσιαστική πυραμίδα.
 
 

Κώστας Δημητρακόπουλος, εκπρόσωπος Αριστερής Ενότητας
 
«Το νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά θεωρούμε ότι συμπυκνώνει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος»

 
Η Αρ. Εν. είναι ένα δίκτυο αυτόνομων αριστερών ριζοσπαστικών θεμάτων που μέσω της παρέμβασης και της δράσης της επιδιώκει την αλλαγή των συσχετισμών στο πανεπιστήμιο και τη διάδοση των αξιών της στο πλαίσιο της συμβολής της στον ευρύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό σε μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση.
 
Ως Αρ. Εν. προτάσσουμε ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο δομημένο πάνω στις αξίες της δημοκρατίας της ισότητας και της αλληλεγγύης. Ένα πανεπιστήμιο που δεν θα έχει ως στόχο τη στείρα μετάδοση γνώσεων και τη δημιουργία αποκλειστικά επιτυχημένων επαγγελματιών αλλά, εκτός από τη γνώση θα επιδιώκει, την ελευθερία της σκέψης, την αμφισβήτηση, τη διαφορετικότητα. Ονειρευόμαστε ένα πανεπιστήμιο κοινωνικό χώρο μέσα στο οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να κινητοποιούνται, να αναπτύσσουν ικανότητες και ενδιαφέροντα, να πολιτικοποιούνται.
 
Με αφορμή μάλιστα το νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, θεωρούμε ότι αυτό συμπυκνώνει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, όπως τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ως Αρ. Εν. γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν επιλύει όλα τα προβλήματα δίνει όμως τη δυνατότητα να πετύχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε. Καλούμε λοιπόν και θέλουμε το φοιτητικό κίνημα που το προηγούμενο διάστημα τηρούσε αμυντική στάση να περάσει στο προσκήνιο και σε ένα πιο δημιουργικό στάδιο.
 
Αναφορικά με τις θέσεις μας πάντα αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά. Θέλουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του φοιτητή και της κοινωνίας. Στο επίκεντρο του πανεπιστημίου θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η έρευνα, που θα εξυπηρετεί την κοινωνία. Τασσόμαστε υπέρ του ασύλου και τέλος αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο στη βάση των αναγκών των φοιτητών.
 
 

Κωνσταντίνος Σιτζίμης, εκπρόσωπος Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης
 
«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης και ρωγμής στις κυρίαρχες αστικές πολιτικές που θέλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνει ιδιωτικό»

 
Κοινή παραδοχή των ΕΑΑΚ είναι ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Τα πράγματα όμως μπορούν να αλλάξουν με τη συνεχή παρουσία των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, με την ακάθεκτη παρουσία των φοιτητών στα όργανα τους και την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Μια ανασυγκρότηση όμως που θα διέπεται από πολιτικά αιτήματα, τα οποία δεν θα είναι ξεκομμένα από την κοινωνία. Αιτήματα τα οποία συμπυκνώνουν όλες τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης μέσα από τα μνημόνια με τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
 
Ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές είναι γιατί θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης και ρωγμής στις κυρίαρχες αστικές πολιτικές που θέλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνει ιδιωτικό, τα πανεπιστήμια να γίνουν επιχειρήσεις με τη στέγαση, τη μεταφορά και τη σίτιση των φοιτητών να εκμεταλλεύονται από ιδιώτες. Συμμετέχουμε για να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.
 

Γιώργος Τριανταφυλλίδης, εκπρόσωπος Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
 
«Κριτήριο μπροστά στην κάλπη είναι όσα βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους»

 
Ως ΜΑΣ καλούμε τους φοιτητές, στις φοιτητικές εκλογές να θέσουν ένα κριτήριο που κατά την άποψη μας θα δώσει και νόημα στην ψήφο τους. Αυτό το κριτήριο μπροστά στην κάλπη είναι όσα βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι υπήρχαν πολλοί νέοι που με την αλλαγή της κυβέρνησης πίστευαν ότι κάτι θα αλλάξει τρεις μήνες όμως, μετά τις εκλογές, οι κόκκινες γραμμές το τρέξιμο από Eurogroup σε Eurogroup έγιναν εν τέλει το πράσινο φως για τη διατήρηση και τον περαιτέρω εμπλουτισμό των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτά ένας φοιτητής δεν μπορεί να μην τα λάβει υπόψη.
 
Σήμερα έχουμε απέναντι μας μια κυβέρνηση η οποία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, πέρασε πριν δύο εβδομάδες μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δέσμευσε όλα το χρήμα που υπήρχε στους γενικούς φορείς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημίων, για να αποπληρώσει το χρέος που δεν το δημιουργήσαμε ούτε εμείς ούτε και οι εργαζόμενοι γονείς μας. Άρα για εμάς, η νέα κυβέρνηση κινείται στην ίδια ρότα. Να σας θυμίσω τις δηλώσεις Μπαλτά ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι οι γονείς πρέπει να βλέπουν πρώτα τα οικονομικά της οικογένειας και αν δεν αντέχει η τσέπη τους μην σπουδάζουν τα παιδιά. Τα όσα είπε ο εκπρόσωπος των Αρ Εν περί ενός πανεπιστημίου χωρίς φραγμούς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα δήλωσαν τα δύο στελέχη της κυβέρνησης.
 
Για εμάς, αρχικά πρέπει να αποδυναμωθεί η παράταξη της ΔΑΠ που μαζί με τη ΠΑΣΠ, υπερασπίστηκαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν στα πανεπιστήμια. Επιπλέον η ΔΑΠ σε πάρα πολλά πανεπιστήμια «κάνει πλάτες» στην Χρυσή Αυγή και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να αποδυναμωθεί από τους φοιτητές. Στη συνέχεια πρέπει να αποδυναμωθούν και η Αρ. Εν και η ΕΑΑΚ γιατί οι μεν θέλουν σήμερα το φοιτητικό κίνημα χειροκροτητή σε όποια μέτρα πάρει η κυβέρνηση και οι δε αρχικά επικροτούσαν την αλλαγή της κυβέρνησης και τρεις μήνες μετά έχουν αλλάξει στάση πιέζοντας την κυβέρνηση. Τα προβλήματα για εμάς δεν είναι ανεξάρτητα. Έχουν όνομα και επίθετο και χρειάζεται μέτωπο των φοιτητών απέναντι σε αυτά.

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.