Η συμβολη της ατομικης πρωτοβουλια στο «κρισιακο» περιβαλλον που διαμορφωνεται

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Καρκατσούλης για τις ελλείψεις στην διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις του, κοντινού, μέλλοντος

Για την συμβολή των πολιτών, στους οποίους σήμερα, που βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς διαρκών κρίσεων, εναπόκειται κατά μεγάλο κομμάτι η ευθύνη της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, μίλησε το πρωί της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Παναγιώτης Καρκατσούλης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Άρτι αφιχθείς στην Κομοτηνή ο κ.Καρκατσούλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του παραρτήματος Ροδόπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο και επισκέφθηκε, για να καταδείξει πως η ιστορία των κρίσεων και των καταστροφών που βιώνουμε, σε ένα καθεστώς «πολυκρίσεων» όπως τις χαρακτήρισε, έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των κοινωνιών.

Το ένα καταστροφικό γεγονός διαδέχεται το άλλο, εξήγησε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τη γνώση που έχουμε.  «Γνωρίζουμε πολλά  πράγματα για τις κρίσεις και τις καταστροφές, σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση τους, ωστόσο δεν είναι πλέον υπόθεση  κάποιων ολίγων επαϊόντων, αλλά προεξαρχόντων των ίδιων των πολιτών». 

Χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Θεσσαλίας ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη στοιχειώδους ενημέρωσης του περιεχομένου των κρίσεων και δευτερευόντως της εκπαίδευσής του ώστε να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες όπως έκανε γνωστό «γράφτηκε υπακούοντας ουσιαστικά σε αυτή την ανάγκη» περιγράφοντας ότι μέρος αυτού παρατίθενται επιστημονικά δεδομένα ενώ το δεύτερο κομμάτι του αφορά στο νέο περιβάλλον  μέσα στο οποίο  ερχόμαστε να λειτουργήσουμε, όπως για παράδειγμα η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πλέον αυτά στις φυσικές καταστροφές και στην αντιμετώπιση των κρίσεων παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό, γεγονός που καταδεικνύει επίσης την ανάγκη η κοινωνία να έχει γνώση της διαχείρισης των νέων τεχνολογιών.  

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφορά στο ελληνικό φαινόμενο, με την παράθεση προτάσεων σε σχέση με το τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε ως κοινωνία να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις όποιες μελλοντικές κρίσεις. Ο κ.Καρκατσούλης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όπως υποστήριξε «θα μπορέσει να φέρει κάτι καλύτερο στο πεδίο αυτό».

Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ οργανωμένη πολιτική προστασία

Ερωτηθείς σχετικά με το κομμάτι ευθύνης της Πολιτείας ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει σωρεία ατυχιών, ατυχημάτων ή και παραλείψεων, για να επισημάνει πως στην χώρα μας δεν είχαμε ποτέ οργανωμένη πολιτική προστασία.

«Έπρεπε δηλαδή να φτάσει η  πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε στην Ελλάδα, που ήταν στο Μάτι και να θρηνήσουμε πάνω από 100  νεκρούς, για να μπορέσει να σκεφτεί κάποιος ότι τώρα πρέπει κάτι να κάνουμε» ανέφερε, εξηγώντας πως «αυτή η οργάνωση πολιτικής προστασίας σε μια  οριζόντια πολιτική, θα πρέπει να ενσωματώνει στοιχεία όλων  των κάθετων πολιτικών, κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση».

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε «πολλά από τα προβλήματα που έχουμε δεν φαίνονται» για να δώσει το παράδειγμα που έφερε στο φως η κακοκαιρία Μήδεια στον Άγιο Στέφανο στην Αθήνα, όπου το βάρος του χιονιού υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουν την πτώση των υπέργειων καλωδίων της ΔΕΗ με φόβο να προκληθεί σοβαρή ζημιά. «Ποιος έφταιγε για το καλώδιο; Α, έφταιγε ο δήμαρχος που έπρεπε να  έχει κόψει τα δέντρα,  δεν έφταιγε το δήμαρχος, έφταιγε η ΔΕΗ, δεν έφταιγε η ΔΕΗ, έφταιγε η Περιφέρεια κ.ο.κ. Πού στηριζόταν όλη αυτή η ιστορία; Στο γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχής επικάλυψη αρμοδιοτήτων και δη σημαντικών» ανέφερε ο ίδιος δίνοντας και το παράδειγμα της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού ο οποίος δεσμεύτηκε για την επίλυση του προβλήματος εντός εξαμήνου.

«Βεβαίως πέρασαν μερικά χρόνια και δεν έχει τελειώσει ακόμη, δεν έχει καν ξεκινήσει» πρόσθεσε ο ίδιος για να καταλήξει στην αξία της κοινωνίας των πολιτών για την επιβίωση μέσα στο νέο κρισιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.