Στην τελικη ευθεια για την ιδρυση του Τμηματος Εργοθεραπειας στην Κομοτηνη το ΔΠΘ

Περαιτέρω επέκταση του ΔΠΘ τόσο εντός Θράκης, όσο και προς Καβάλα-Δράμα θέλει ο Πρύτανης Φώτης Μάρης

Στην καινοτομία αλλά και στην ακαδημαϊκή αριστεία επενδύει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Την εκτίμηση πως το Τμήμα Εργοθεραπείας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Κομοτηνή από το 2024, έκανε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής τονίζοντας πως ήδη συγκεντρώνονται οι υπογραφές από τους συναρμόδιους Υπουργούς για να υπογραφεί το διάταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία DUTH to the people για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τον σχεδιασμό του πανεπιστημίου για την επέκτασή του και προς την Ανατολική Μακεδονία, αλλά και την προτεραιότητα που δίνουν στην καινοτομία και την ανάταξη της περιοχής, με τη συμμετοχή στη ΔΕΘ και τη δημιουργία αγρού επίδειξης στο πλαίσιο του κόμβου DigiAgriFood.

Τόνισε δε με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, πως είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους περίπου 3.700 νέους φοιτητές σε όλα τα τμήματα.

Το μέλλον της διαβούλευσης το DUTH to the people

Ο Πρύτανης θεωρεί πως η πρωτοβουλία DUTH to the people, που αφορά την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, αποτελεί το μέλλον όσο αφορά την επαφή του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και για τις εσωτερικές του διεργασίες.

Η πρωτοβουλία αποτελεί καρπό της προσπάθειας των ανθρώπων του πανεπιστημίου, για ένα πρόγραμμα που δεν έχει υπάρξει ξανά στη χώρα, όσο αφορά τη μέθοδό του.

Αφορμή, σημείωσε είναι η ανάγκη της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που έχριζε ουσιαστικών πρωτοβουλιών, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της κοινότητας της ακαδημαϊκής, αλλά και της κοινωνίας των  πολιτών, να εκφραστούν και να συναποφασίσουν.

Για αυτό και οι δύο πυλώνες, ένας πάνω προς τα κάτω, με την κατάθεση από τους ακαδημαϊκούς προτάσεων για την ανασυγκρότηση της περιοχής  σε τέσσερις άξονες φυσικό περιβάλλον, τοπική οικονομία, διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών  και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, που θα επεξεργαστεί η Επιτροπή  Αειφορίας και θα συζητήσει με το Συμβούλιο Διοίκησης ΔΠΘ, για να τα υποβάλλει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια.

«Αυτό όμως που πιστεύουμε ακόμα περισσότερο είναι το σκέλος που έρχεται από κάτω προς τα πάνω» ανέφερε ο κ. Μάρης, με ομάδες με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών να  καταθέτουν  προτάσεις με προϋπολογισμό έως 10.000  ευρώ, που θα κατατεθούν σε τριμελής επιτροπή από εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

«Εκεί ακριβώς θα έρθουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, τους φορείς, τους απλούς πολίτες, με δράσεις τις οποίες θα κάνουμε» ανέφερε, με πέντε από τις προτάσεις να ιεραρχούνται για να χρηματοδοτηθούν με 10.000 έκαστη από το πανεπιστήμιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.

«Με αυτόν τον τρόπο και θα ενεργοποιήσουμε την ερευνητική κοινότητα σε προτεραιότητες που έχει η κοινωνία, και επίσης  θα  εκπαιδεύσουμε την ακαδημαϊκή αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που θα καταλαβαίνουν και θα  γνωρίζουν όλοι από την πρώτη στιγμή και  θα ξέρουν  ότι η συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία  είναι πραγματικά αποφασιστική» ανέφερε, τονίζοντας πως τους ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία θα ανταποκριθεί και πώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Άλλωστε πιστεύουν πως αυτός ο τρόπος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα τόσο για εσωτερικά θέματα του Δημοκριτείου, για θέματα τα οποία αφορούν την κοινωνία, ακόμα και ως διαβούλευση σε θέματα που δεν εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο.

Καινοτομία και έργα στη ΔΕΘ

Όσο για την συμμετοχή του ΔΠΘ στην ΔΕΘ, ο κ. Μάρης τόνισε πως είχαν μια αναβαθμισμένη παρουσία, επικοινωνώντας  το σύνολο των προγραμμάτων τους, και τα αποτελέσματα από αυτά, μιας και βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Εστίασαν δε στο κομμάτι της παρουσίασης των ερευνητικών αποτελεσμάτων συγκεκριμένων ομάδων, και το κομμάτι της θερμοκοιτίδας και της καινοτομίας.

Ειδικά για το τελευταίο πραγματοποίησαν μια πάρα πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι ομάδες οι  οποίες αξιοποίησαν την θερμοκοιτίδα  νεοφυών επιχειρήσεων ΔΠΘ,  παρουσίασαν  τα project τους σε εκπροσώπους της αγοράς, ισχυρούς χρηματοδότες, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

«Ήταν μεγάλη χαρά να βλέπεις νέους ανθρώπους του  πανεπιστημίου, άλλων πανεπιστημίων της χώρας να  έρχονται κάτω από την προσπάθεια του Δημοκριτείου στη θερμοκοιτίδα και να χαίρονται τη διαδικασία,  να εξελίσσουν την ιδέα τους, τις υπηρεσίες τους, τα προϊόντα τους, και να αναζητούν το επόμενο βήμα» ανέφερε ο κ. Μάρης, που εξέφρασε την ελπίδα πως όλη αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο πανεπιστήμιό μας τα επόμενα χρόνια.

Σύντομα αναμένεται η ίδρυση του Τμήματος Εργοθεραπείας

Ο Πρύτανης βρέθηκε και στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, αφενός για θέματα της Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, στην οποία μετέχουν τέσσερα μέλη του ΔΠΘ.

Συζήτησε όμως και θέματα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όσο αφορά την επέκτασή του σε Σχολές, αλλά και να συμπεριλάβει τα Τμήματα Καβάλας και Δράμας, και να γίνει πραγματικά Πανεπιστήμιο όλης της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε, τα σχόλια του πρωθυπουργού, τόσο στην σύσκεψη που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, όσο και στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, τους κάνουν να αισιοδοξούν, μιας και αντιλαμβάνονται ότι το μήνυμα έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Το πανεπιστήμιό μας φιλοδοξεί να  είναι το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναπτυχθεί περαιτέρω» τόνισε χαρακτηριστικά, με πρώτο βήμα την ίδρυση του τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.

Για το συγκεκριμένο ο κ. Μάρης τόνισε πως έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς και θα πάει  στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βγει το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να ξεκινήσει από το 2024 σαν δεύτερο τμήμα της ΣΕΦΑΑ.

Παράλληλα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για να επεκταθεί το ΔΠΘ σε Καβάλα και Δράμα.

Νέος οργανισμός με το βλέμμα στην επόμενη 50ετία

Το ΔΠΘ επίσης από τον Ιούλιο έχει καταθέσει τον νέο του οργανισμό, με τον Πρύτανη να εκτιμά πως το ’24 θα είναι η χρονιά όπου το Δημοκρίτειο θα έχει  νέο οργανισμό, που θα οδηγήσει το πανεπιστήμιο στο μέλλον μετά και την ολοκλήρωση του στρατηγικού τους σχεδίου, που εκπονείται αυτή την περίοδο.

Με την ολοκλήρωσή του, ανέφερε ο κ. Μάρης, θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο, με αφορμή και την συμπλήρωση 50 χρόνων ύπαρξης του Πανεπιστημίου, στο οποίο θα παρουσιάσουν ό,τι έχει κάνει αυτό το μισό αιώνα, αλλά και τις προοπτικές για τα επόμενα 50 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μάρης εκτιμά πως θα γίνει κατανοητό σε όλη την κοινωνία της ΑΜΘ τι είναι αυτό που προσπαθούν να πετύχουν, αλλά και να ζητήσουν την βοήθεια του καθενός σε αυτό τον αγώνα.

Στην πρωτοπορία για την ανασυγκρότηση της Θράκης

Πέρα των αμιγώς ακαδημαϊκών θεμάτων, το Πανεπιστήμιο έχει καταθέσει τις προτάσεις τους και συζητά για την ανασυγκρότηση της Θράκης, και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Μάρης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον  Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Κελέτση, με τον οποίο συζήτησαν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και συνολικά για τα θέματα του αγροτικού τομέα.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μάρης για την δημιουργία αγρού επίδειξης στην περιοχή της Ξάνθης, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα #DigiAgriFood στο πανεπιστήμιο, που καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Μέσω αυτού γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν βέλτιστες πρακτικές για να μετεξελιχθεί ο τομέας της αγροτικής παραγωγής μέσα από το πρίσμα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, και είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν όλες αυτές τις τεχνικές, και να τις παρουσιάζουν στους αγρότες και όλους όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.

Έχουν ήδη καταλήξει σε αγρό στην περιοχή των Αβδήρων, με τον κ. Μάρη να εκφράζει την άποψη πως θα αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση  συνδέοντας το κομμάτι της εκπαίδευσης με πραγματική στο πεδίο εφαρμογή.

«Είναι  μια προτεραιότητα για μας, και  μαζί με τις προτάσεις τις οποίες συζητάμε για την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης για τον αγροτικό τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  θα  δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αλλάξει η κατάσταση τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.