Στη Ρουμανια 7 μαθητες και 3 καθηγητες του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Don΄t Throw, Make it Glow!»

Στην πόλη Giurgiu της Ρουμανίας, έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τρεις συνοδούς-καθηγητές και επτά μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Αφορμή του ταξιδιού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Don't Throw, Make it Glow!» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο με την παραμονή του στη Ρουμανία να διαρκεί ως τις 6 Μαΐου.
 
Όσο αφορά τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι αποστολές στο πλαίσιο του προγράμματος, τη Δευτέρα 1 Μαΐου, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήριο ανακύκλωσης υφασμάτων σε πολιτιστικό κέντρο, στο γειτονικό χωριό Malu. Συγκεκριμένα διακόσμησαν πάνινες τσάντες και παρατέθηκε μπουφές με τοπικές λιχουδιές της περιοχής από το συντονιστικό σχολείο ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο με παραδοσιακούς χορούς και χορωδίες.
 

Την Τρίτη 2 Μαΐου ακολούθησε υποδοχή των αντιπροσωπιών στο ρουμανικό σχολείο και εργαστήριο κατασκευής σκηνικών για τα θεατρικά έργα που είχαν προετοιμάσει οι αποστολές. Οι μαθητές έκοψαν, συναρμολόγησαν, έβαψαν, ζωγράφισαν, χρησιμοποιώντας κυρίως χαρτί και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά ως πρώτη ύλη. Κοινός θεματικός άξονας σε όλα τα θεατρικά έργα ήταν η οικολογική ευαισθησία.
 
Την Τετάρτη 3 Μαΐου οι αποστολές επισκέφθηκαν το Βουκουρέστι και ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα (Πάρκο του Καρόλου, Παλάτι του Λαού, Ιστορικό κέντρο). Οι μαθητές κατασκεύασαν υφασμάτινα ζωάκια στο Μουσείο του Ρουμάνου χωρικού, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιθύνοντος για το εργαστήριο, ενώ οι καθηγητές ξεναγήθηκαν σε Μουσείο με αντιπροσωπευτικά δείγματα ρουμανικής αρχιτεκτονικής.
 
Την Πέμπτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν πρόβες το πρωί, ενώ το απόγευμα παρουσιάστηκαν τα θεατρικά έργα που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο. Η ελληνική συμμετοχή ήταν μια δραματοποιημένη εκδοχή του μύθου του Ερυσίχθονα.
 
Πρόκειται για έναν Θεσσαλό βασιλιά, του οποίου η απληστία και η αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον τον οδηγούν σε ύβρη. Εξαιτίας αυτής, η θεά Δήμητρα τον καταδικάζει στο αιώνιο μαρτύριο της πείνας. Το τέλος του είναι αληθινά τραγικό: αφού πουλήσει επανειλημμένα την κόρη του, καταλήγει να καταβροχθίσει ο ίδιος τις σάρκες του. Το μήνυμα του μύθου είναι απολύτως σαφές: επιβάλλεται να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως άλλοι Ερυσίχθονες, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον.
 

Ανάμεσα στις σχολικές παραστάσεις παρουσιάστηκαν μοντέρνοι και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τους μαθητές του ρουμανικού σχολείου.
 
Την Παρασκευή 5 Μαΐου έγινε μια αποτίμηση του όλου προγράμματος, συζητήθηκαν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες και ακολούθησε επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον τοπικό Μουσείο. Το αποχαιρετιστήριο πάρτυ περιλάμβανε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα από τους οικοδεσπότες μας.
 
«Η φιλοξενία ήταν πραγματικά εγκάρδια και θερμή. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα εργαστήρια, εκφράστηκαν μέσω των θεατρικών παραστάσεων, αυτενέργησαν, αλληλεπίδρασαν. Θεωρούμε πως ήταν μια άκρως επιτυχημένη επίσκεψη» σημείωσε για την παρουσία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα η κ. Δανάη Παντελίδου, μία εκ των συνοδών καθηγητριών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.