Σταση αναμονης απο το ΔΠΘ για τα Περιφερειακα Συμβουλια Ανωτατης Εκπαιδευσης

Αθανάσιος Καραμπίνης «Αν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου οδηγήσουν στο να συνεισφέρει προς την εκπαίδευση και την έρευνα, τότε θα αποτελέσει μια καλή βοήθεια»

Στάση αναμονής κρατά ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, όσο αφορά το θέμα της δημιουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), που σχεδιάζει να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας.
 
Τα ΠΣΑΕ θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην σύνοδο των πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26-28 Ιανουαρίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, και θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων, τα οποία ο κ. Καραμπίνης θεωρεί πως δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το σκοπό τους, επειδή δεν είχαν από την αρχή ξεκάθαρες αρμοδιότητες αλλά και λόγω του «ψαλιδίσματός» τους από την κεντρική εξουσία. 

Γιατί δεν εκπλήρωσαν το σκοπό τους τα Συμβούλια Διοίκησης 

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΔΠΘ, τα συμβούλια διοίκησης, παρόλο που υπήρχε πρόβλεψη για αυτά στις αρμοδιότητες, στην πορεία αλλοιώθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια έντονη εσωστρέφεια, από την οποία δεν διέφυγε και το συμβούλιο διοίκησης του ΔΠΘ.
 
«Επειδή δεν ήταν ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες, ποιος κάνει τι, υπήρξαν τις περισσότερες φορές εντάσεις και δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, που ήταν καθόλα αξιόλογοι συνάδερφοι και θα μπορούσαν να προφέρουν, όχι μόνο να μην μπορούν αλλά να φτάνουμε να λειτουργούν ως τροχοπέδη» σημείωσε, και έτσι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί πια κανένα Συμβούλιο Διοίκησης.
 
Ο κ. Καραμπίνης επισήμανε πως τα συμβούλια δεν είναι ελληνική εφεύρεση, αλλά εμφανίζονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ ως ένα συμβούλιο το οποίο τις περισσότερες φορές απαρτίζεται από εξωπανεπιστημιακούς με στόχο να προσφέρουν αφιλοκερδώς στο πανεπιστήμιο. Και αυτό το κάνουν είτε βρίσκοντας νέες ιδέες είτε εντοπίζοντας επενδυτές, γιατί τα πανεπιστήμια πρέπει να βρουν οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση αλλά και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
 
Όμως στην Ελλάδα παρόλο που η ιδέα ξεκίνησε προς αυτή την κατεύθυνση, στην πορεία μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις έχασε αυτό το στόχο, με αποτέλεσμα τα Συμβούλια Διοίκησης να μην μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα ενέτεινε το γεγονός ότι τα μισά του μέλη ήταν πανεπιστημιακοί, που κουβαλούσαν την ιστορία τους μέσα στο πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη, και καθόλου λειτουργική, δυαρχία. 

Τι περιμένουν από τα ΠΣΑΕ 

Τα Συμβούλια που σχεδιάζει ο υπουργός Παιδείας, έτσι όπως τα ανέπτυξε προς τους Πρυτάνεις, έχουν Περιφερειακό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν στις αρμοδιότητές τους τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα.
 
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, ανέφερε ο κ. Καραμπίνης, θα εξαρτηθεί από τις αρμοδιότητες που θα έχει το συγκεκριμένο συμβούλιο, εκφράζοντας την άποψη πως αν αποκτήσει δυνατότητες άμεσης παρέμβασης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τότε θα αποτύχει. Αν όμως οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου οδηγήσουν στο να συνεισφέρει σε αυτούς τους θεσμούς, τότε θα αποτελέσουν μια καλή βοήθεια προς την εκπαίδευση και την έρευνα.
 
«Εξαρτάται λοιπόν από το τι αρμοδιότητες και τι υποχρεώσεις θα έχει και από τι θα κρίνεται» σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, εκφράζοντας την άποψη πως αυτά τα συμβούλια θα πρέπει να είναι ο κοινωνικός έλεγχος του ιδρύματος. Για αυτό και επανέλαβε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέσω της συναίνεσης, και να πάρουμε απόφαση σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να κατευθυνθούμε ως χώρα. «Οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικά, αυτό πρέπει η χώρα να το εκμεταλλευτεί, γιατί αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα».
 
Τα πανεπιστήμια, σημείωσε επιλογικά, μπορούν να προσφέρουν και άλλα πράγματα, αρκεί να τα αφήσουν ελεύθερα να κάνουν αυτό που ξέρουν, την έρευνα και την εκπαίδευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.