Στα χερια της ΕΤΕπ η προταση για χρηματοδοτηση του νεου Νοσοκομειου Κομοτηνης

Την κίνηση επιβεβαίωσε από την Κομοτηνή ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παρουσία των θεσμικών αρχών της πόλης

Αναμένονται θετικές εξελίξεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017

Τη βούληση του Υπουργείου Υγείας να δημιουργηθεί νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή εξέφρασε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Ο κ. Ξανθός, ο οποίος συνοδευόταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, στελέχη του κόμματος και τον Διοικητή της Δ΄ ΥΠΕ κ. Στρατή Πλωμαρίτη, συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργο Φιλιππίδη, καθώς και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τους οποίους ενημέρωσε για την πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Η πρόταση βρίσκεται σε επεξεργασία από την Τράπεζα, με τον κ. Ξανθό να περιμένει θετικές εξελίξεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία του νέου κτιρίου.
 
 

Στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου με προσωπικό και δομές 

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως στόχος της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς ήταν να βρεθούν τρόποι ώστε να στηριχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Κομοτηνής, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εγκαταστάσεις.
 
Η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό θεωρεί πως έχει ολοκληρωθεί, μιας και υπάρχει μια δέσμη προσλήψεων τόσο μόνιμου όσο και επικουρικού προσωπικού σε εξέλιξη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μέσα στο 2017 θα έχουν καλύψει με αυτές τις θέσεις ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα κενά που έχουν στην στελέχωση του Νοσοκομείου.
 
Έτσι το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι το κτιριακό, μιας και χρειάζεται ένα καινούριο κτίριο, γιατί οι υφιστάμενες υποδομές είναι απαρχαιωμένες, δυσχεραίνοντας τη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού. «Αυτό που έχουμε δρομολογήσει είναι να υπάρξει μια προοπτική, να δρομολογηθεί η ανέγερση ενός νέου Νοσοκομείου, σε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, που θα επιτρέψει συνολικά να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός όλου του συστήματος υγείας» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο, με την Κομοτηνή να βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα.
 
Μια «ρυτίδα» στην όλη προσπάθεια, επισήμανε ο κ. Ξανθός, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν επιχορηγεί τη δημιουργία νέων υποδομών, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από μια πειστική επιχειρηματολογία κατόρθωσαν να υπάρξει ειδική εξαίρεση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
«Περιμένουμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, και στη συνέχεια και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε σιγά σιγά να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο και εγγυημένα βήματα ένα αίτημα χρόνων που θεωρώ ότι οφείλουμε να το διασφαλίσουμε» σημείωσε, παρόλο που δεν δεσμεύτηκε αν θα ακολουθηθεί ο προηγούμενος σχεδιασμός για την περιοχή της Αιγείρου, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως το νέο Νοσοκομείο θα γίνει σε χώρο «που θα διασφαλιστεί με την συνδρομή της αυτοδιοίκησης».
 
Όμως αυτό που προέχει για τον ίδιο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, θεωρώντας πως στη συνέχεια και αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες θα είναι πιο σαφής ο σχεδιασμός όσο αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ελπίζοντας πάντως πως η προσπάθεια θα έχει θετική κατάληξη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.
 
 

Εύσημα αλλά και αιτήματα από τους εργαζόμενους 

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, όπου τους δήλωσε κατηγορηματικά πως ο κύκλος της εγκατάλειψης και της αποδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει κλείσει, με την οριακή ενίσχυση της χρηματοδότησης αλλά και ενίσχυση με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό.
 
Τόνισε δε πως στόχος τους θα πρέπει να είναι να ενισχύσουν, και όχι να υπονομεύουν, την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και τις υπηρεσίες που προσφέρει, μιας και οι υπηρεσίες τους, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές όπως η Ροδόπη, παίζουν πολύ κρίσιμο ρόλο και για την κοινωνική συνοχή.
 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του νοσοκομείου, όμως εξέφρασαν τα παράπονά τους γιατί θεωρούν πως το νοσοκομείο θα ενισχυθεί λιγότερο σε σχέση με όμορες δομές της ίδιας Περιφέρειας, μιας και είχαμε μετακινήσεις προσωπικού, με υπουργική απόφαση, προς άλλες δομές. Για αυτό και έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να δημιουργηθεί ένας υγειονομικός χάρτης, ώστε να υπάρχει εικόνα πόσοι φεύγουν, που πάνε και που υπάρχουν ανάγκες.
 
Επίσης έγινε αναφορά και σε θέματα εφημεριών και κάλυψης κενών, όπου στα χρόνια της κρίσης παγιώθηκαν πρακτικές που πιέζουν και έχουν σωρευτική επιβάρυνση στο προσωπικό, το οποίο λόγω και της μη εισροής «νέου αίματος» έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.