SOS απο τους γιατρους, να μην περικοπουν οι εφημεριες

Τις πτυχές των ζητημάτων, που τους οδήγησαν στην κήρυξη της επίσχεσης εργασίας, επιχείρησαν να εξηγήσουν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που υπερέθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν έμειναν μόνο στην αιφνιδιαστική περικοπή του κονδυλίου για τις εφημερίες, το οποίο ισχύει αναδρομικά από τις αρχές του έτους σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αλλά επισήμαναν τους κινδύνους που δημιουργεί η συστηματική πλέον υποβάθμιση τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και των ίδιων των γιατρών. Μια υποβάθμιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η «επιταγή» του Υπουργείου, μέσω της περικοπής του αντίστοιχου κονδυλίου, να μειωθεί ο αριθμός των εφημεριών από το μηνιαίο πρόγραμμα, που καταρτίζεται σε κάθε νοσοκομείο.

Αλέξανδρος Γκότσης «Συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και απαξίωση των γιατρών»

Ο κ. Αλέξανδρος Γκότσης, Διευθυντής της Καρδιολογικής και μέλος της πενταμελούς επιτροπής αγώνα, που ορίστηκε στη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, επισήμανε αρχικά στην τοποθέτησή του ότι «στις επανειλημμένες περικοπές που μας επιβληθήκαν τα τελευταία δυο χρόνια δεν αντιδράσαμε και τις περισσότερες φορές δεν συμμετείχαμε, ουσιαστικά τουλάχιστον, στις κινητοποιήσεις που κηρύχθηκαν από την Ομοσπονδία μας». Κι αυτή η στάση, όπως εξήγησε, οφειλόταν στην κατανόηση της γενικότερης κατάστασης, που βρισκόταν η χώρα και φυσικά οι πολίτες. Παρά ταύτα, «το αποτέλεσμα», υπογράμμισε, «ήταν να αρνηθούν να μας πληρώσουν κι αυτά που τελικά δέχτηκαν να μας δώσουν». Αυτό το ενέταξε στη γενικότερη υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και στην απαξίωση των γιατρών, «που συντελείται συστηματικά, κυρίως από τον Υπουργό Υγείας», όπως σημείωσε.

«Έγιναν οριζόντιες περικοπές σε όλα τα νοσοκομεία, καθαρά λογιστικού χαρακτήρα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν συντάχθηκαν τα προγράμματα των εφημεριών για το επίμαχο διάστημα ουδείς αντέδρασε και ουδείς είπε ότι είναι πολλές και πρέπει να μειωθούν. «Τις αφήσαν και έγιναν, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι εφημερίες, και μετά τις περιέκοψαν», επισήμανε. Επιπλέον, κατηγόρησε το Υπουργείο ότι προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές σε όλα τα νοσοκομεία, γύρω στο 30-35, χωρίς να υπάρχει μια κλιμάκωση ανάλογα με τις ανάγκες. «Άλλες είναι οι ανάγκες του Ευαγγελισμού, για παράδειγμα, κι άλλες είναι οι ανάγκες του Νοσοκομείου Κομοτηνής», υπογράμμισε. «Έκαναν την ίδια περικοπή σε όλα τα νοσοκομεία», συνέχισε, «μια περικοπή καθαρά λογιστικού χαρακτήρα, που δεν είχε καμιά σχέση με τις ανάγκες των νοσοκομείων. Δεν είναι καθόλου πρωτοφανές, αφού κι όλα τα μέτρα, που έχουν πάρει μέχρι τώρα δεν λάμβαναν υπόψιν τους τις γενικότερες ανάγκες».

«Οι περικομμένες εφημερίες απάνθρωπες για τους γιατρούς και επικίνδυνες για τους αρρώστους»

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με τις 161.000 ευρώ που εγκρίνει το Υπουργείο, έναντι των 240.000 ευρώ και πλέον, που ίσχυε μέχρι πρότινος, υποστήριξε ότι η διοίκηση «έκανε μια περικοπή των εφημεριών-σε αντίθεση με την εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου- η οποία οδηγεί πλέον τις εφημερίες να είναι απάνθρωπες για τους γιατρούς και επικίνδυνες για τους αρρώστους». Εστίασε μάλιστα στην περίπτωση των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας του νομού μας, όπου πλέον καθορίστηκε να υπάρχει μια μόνο εφημερία. «Δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς αυτές», υπογράμμισε, «δεν μπορεί ένας γιατρός, ο οποίος έχει στα χέρια του ανθρώπινες ζωές, να είναι σε συνεχή ετοιμότητα για 32 συνεχείς ώρες». «Τι θα κάνει ένας γιατρός μόνος του σε ένα σοβαρό και περίπλοκο περιστατικό;», αναρωτήθηκε.
Επιπλέον, εστίασε και στο θέμα των διακομιδών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής, για τις οποίες καθορίστηκε να φεύγει ασθενοφόρο με γιατρό από το Νοσοκομείο για να πηγαίνει στο Κέντρο Υγείας να παίρνει τους ασθενείς. Το ένα θέμα που προκύπτει εδώ, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, έχει να κάνει με το αν υποχρεούνται οι γιατροί, που έχουν διαταχτεί να εφημερεύουν στο ΤΕΠ ή στις κλινικές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Νοσοκομείο, για να πάνε στο Κέντρο Υγειάς, δεδομένου ότι σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να προκύψουν ευθύνες, σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσλειτουργίας, που να οφείλεται στην απουσία τους. Το δεύτερο ζήτημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο κατά τον ίδιο, είναι ποιος θα δίνει την εντολή και ποιος θα παίρνει την ευθύνη για να δίνεται αυτή η εντολή.

Έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Χατζηνέστωρος, αν δεν πετύχαινε την επαναφορά του ποσού των εφημεριών

Διευκρινίζοντας, τέλος, πως η επίσχεση εργασίας δε στρέφεται εναντίον της διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, εξέφρασε την προσωπική του γνώμη ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες διοικήσεις, που πέρασαν από το Σισμανόγλειο τις τελευταίες δεκαετίες. «Είμαι στο Νοσοκομείο γύρω στα 25 χρόνια», σημείωσε, «κι ενώ έχουν περάσει πάρα πολλοί διοικητές». «Νομίζω ότι οι διοικητές που ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του Νοσοκομείου», συνέχισε, «ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο συγκεκριμένος διοικητής ασχολήθηκε πολύ περισσότερο από όλους αυτούς που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχει ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα κι έχει δώσει λύσεις για τη λειτουργία των κλινικών και βέβαια για την εξυπηρέτηση των ασθενών». Παρά ταύτα, στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε τη γνώμη ότι η στάση του κ. Χατζηνέστωρος είναι λάθος. «Δε θα έπρεπε», υπογράμμισε, «από την ώρα, που δόθηκαν αυτά τα κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας, να γίνει η αυθαίρετη αυτή περικοπή που έγινε στο πρόγραμμα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων. Θα έπρεπε μαζί με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να κατέβουν στο Υπουργείο, να διεκδικήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν την επαναφορά του ποσού στα επίπεδα που πρέπει να είναι και αν τελικά δεν κατάφερναν τίποτα, να γύριζαν πίσω και να υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους». «Αυτή η ευθύνη που πήραν, νομίζω ότι τους εκθέτει», κατέληξε.

 

Γιώργος Πιλιλίτσης «Τη μεγαλύτερη υποβάθμιση δέχεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πιλιλίτσης, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σαπών και μέλος επίσης της πενταμελούς επιτροπής αγώνα, περιέγραψε τις δραματικές συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται το προσωπικό του Κέντρου Υγειάς Σαπών να επιτελέσει τα καθήκοντά του, υπογραμμίζοντας πως τα αιτήματα των γιατρών πρωταρχικά δεν είναι τα οικονομικά αιτήματα, όσο αιτήματα που αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τη μεγαλύτερη υποβάθμιση σήμερα δέχεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ είχε ανέβει το επίπεδο τα τελευταία χρόνια. «Μην πάμε να τη γυρίσουμε στην εποχή του ’60, είναι κρίμα», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «όλες οι πολιτισμένες χώρες έχουν πρώτο μέλημα την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια κοστίζουν πάρα πολύ».
Εστιάζοντας ειδικά στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σαπών, υποστήριξε ότι «αφήνοντας μόνο έναν γιατρό να εφημερεύει, ο οποίος θα κάνει ιατρείο το πρωί και στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, θα έχει την αντίστοιχη σωματική και ψυχολογική φόρτιση και θα είναι πλημμελής η ιατρική υπηρεσία του απέναντι στους ασθενείς». «Το Κέντρο Υγείας Σαπών καλύπτει μια μεγάλη περιοχή», επισήμανε, «αφού περιλαμβάνει τους δήμους Μαρώνειας-Σαπών και Αρριανών, όπως επίσης και πολλά χωριά του νομού Έβρου. Ο αντίστοιχος πληθυσμός είναι γύρω στις 30.000 και η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη».

Αιχμές εναντίον Πεταλωτή και Στυλιανίδη

Τέλος, ο κ. Πιλιλίτσης, άφησε αιχμές εναντίον του κ. Πεταλωτή και του κ. Στυλιανίδη, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, επιρρίπτοντάς τους ότι δεν προέβαλαν τις ιδιαιτερότητες του νομού μας, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. «Σε ένα κράτος καθαρά αθηνοκεντρικό», σημείωσε, «δε νομίζω ότι στην Αθήνα οι περικοπές έγιναν εκεί που χρειάζονταν». «Αυτό περισσότερο έγινε στην επαρχία», αντέτεινε, σχολιάζοντας συνάμα ότι «είναι πραγματικά λυπηρό, όταν έχουμε δυο υπουργούς, του παρελθόντος και του παρόντος, αυτοί οι υπουργοί να μην εκθέτουν με επερωτήσεις στη βουλή τις ανάγκες τουλάχιστον, που υπάρχουν εδώ στο νομό μας». «Γιατί ο νομός μας έχει ιδιαιτερότητες», συνέχισε, «με αγροτικό πληθυσμό, ανθρώπους που μοχθούν, που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ανθρώπους με όχι ιδιαίτερα ανεβασμένη κουλτούρα, ώστε να προσέχουν τη διατροφή κι όλα τα απαραίτητα για την προστασία της υγείας τους». «Έπρεπε να τα θέσουν αυτά τα θέματα», κατέληξε, «και τουλάχιστον να υπήρχαν εξαιρέσεις, όχι μόνο για το νομό Ροδόπης, αλλά σε περιοχές που είναι προβληματικές. Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν».

Χριστίνα Πέτρου «Εμείς οι νέοι ειδικευόμενοι σπουδάζουμε τόσα χρόνια και φτάνουμε σε ένα σημείο να νοιώθουμε ότι ματαιώνονται οι κόποι μας»

Εκπροσωπώντας τους ειδικευόμενους γιατρούς, η κ. Χριστίνα Πέτρου, ζήτησε από τους πολίτες στήριξη και κατανόηση για τα όποια προβλήματα τους προκαλεί η επίσχεση εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε ελίτ, όπως ίσως προβάλλεται προς τα έξω, αλλά ειδικά εμείς οι νέοι ειδικευόμενοι σπουδάζουμε τόσα χρόνια και φτάνουμε σε ένα σημείο να νοιώθουμε ότι ματαιώνονται οι κόποι μας». «Δε μιλάμε πλέον μόνο για οικονομική κατάρρευση», συνέχισε, «μιλάμε για ηθική κατάρρευση. Έχουμε φτάσει στο σημείο να παίρνουμε το πτυχίο, να βγαίνουμε στην αγορά εργασίας και να νοιώθουμε ότι αυτό, που προσπαθήσαμε, δεν έχει κανένα αντίκρισμα». «Ζητούμε από τον κόσμο την κατανόηση και τη στήριξή του», κατέληξε, «αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούμε κάποιο πρόβλημα με τις κινήσεις μας, αλλά παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε να το αμβλύνουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.