Σοφια Δαμκαλη: Μια δραστηρια Ιασμιωτισσα στη «Βουλη των Εφηβων»

Πώς η «ανούσια κουβέντα των μεγάλων» μετατρέπεται σε κομμάτι της καθημερινότητας

Ο ένας άξονας στόχευσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» είναι η εξοικείωση των νέων με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και με τη λειτουργία ευρύτερα των δημοκρατικών θεσμών. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανάδειξη της σημασίας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία, πράγμα που υπερβαίνει τα στενά όρια της ενασχόλησης με την πολιτική. Για την Σοφία Δαμκαλή, τη 17χρονη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ιάσμου που εκπροσώπησε το νομό και τη γενέτειρά της στην Κ’ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων», η έννοια του ενεργού πολίτη είχε αποτελέσει γνώριμη και οικεία πρακτική, πολύ πριν τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δραστηριοποιούμενη στους κόλπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου από πολύ μικρή ηλικία, πλέον η Σοφία όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της, αλλά με μεράκι και με όρεξη αφιερώνεται και στην οργάνωση και προετοιμασία τους. Η συμμετοχή της στο 5μελές συμβούλιο της τάξης της είναι μια άλλη έκφανση της διάθεσης που έχει για ανάμειξη στα κοινά και για τη βελτίωση των πραγμάτων, στην κοινότητα στην οποία ανήκει. Συμπτωματικά, μάλιστα, στη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, προ της συμμετοχής της Σοφίας στις εργασίες της Κ’ Συνόδου, που είχαν θέμα τη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις στο σχολείο, το 5μελές μαθητικό συμβούλιο, του οποίου ήταν μέλος, υλοποίησε μια πρωτότυπη και αξιέπαινη δράση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

Μια πρωτότυπη και αξιέπαινη δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού στο ΓΕΛ Ιάσμου

Συνοπτικά, η ιδέα της δράσης ήταν να τοποθετηθεί μέσα στη σχολική αίθουσα ένα κουτί, όπου οι μαθητές- θύτες ή θύματα σχολικού εκφοβισμού- μπορούσαν να αποθέσουν ανώνυμα σημειώματα, στα οποία περιέγραφαν προσωπικές τους ιστορίες και βιώματα. Ανά τακτά διαστήματα τα σημειώματα αυτά διαβάζονταν ενώπιων όλων των συμμαθητών και οι ιστορίες τους γίνονταν αντικείμενο συζητήσεων, με σκοπό τη βελτίωση των κακώς κειμένων που εντοπίζονταν στο σχολικό περιβάλλον. Με δεδομένη τη σύμπτωση της θεματικής της σχολικής δράσης με εκείνη των εργασιών της Κ’ Συνόδου, η συμμετοχή της Σοφίας στη «Βουλή των Εφήβων» δε θα μπορούσε παρά να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

«Δε άλλαξε τόσο πολύ η άποψή μου για τους πολιτικούς, αλλά άρχισα να ενδιαφέρομαι πιο πολύ για την πολιτική»

Για τη 17χρονη, εξάλλου, οι γνωριμίες που έκανε, η συναναστροφή και η ανταλλαγή απόψεων με δεκάδες συνομηλίκους της, όπως και η εξοικείωσή της με τις διαδικασίες, που διέπουν τη λειτουργία της βουλής, ήταν ικανά για να καταστήσουν την εμπειρία της ξεχωριστή. Αυτό δε σημαίνει ότι διαφοροποιήθηκε η άποψη, που είχε για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, διαφοροποιήθηκε όμως σημαντικά η στάση απέναντι στα πολιτικά τεκταινόμενα. «Δεν άλλαξε τόσο πολύ η άποψή μου για τους πολιτικούς», μας δηλώνει, «αλλά άρχισα να ενδιαφέρομαι πιο πολύ για την πολιτική, όχι σε βάθος, κυρίως πληροφοριακά». Μέχρι την περίοδο, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τη «Βουλή των Εφήβων», παραδέχεται ότι τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή δεν την άγγιζαν καθόλου, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά ότι τα αντιμετώπιζε σα μια «ανούσια κουβέντα μεταξύ των μεγάλων». «Δε με ενδιέφερε καθόλου η πολιτική», σημειώνει, «ενώ τώρα μου κινεί πιο πολύ το ενδιαφέρον». Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος μάλιστα είναι η πρώτη, που βρίσκει τη 17χρονη να παρακολουθεί πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση. Δεν έχει κατασταλάξει σε κάποια πολιτική θέση ή σε κάποιο πολιτικό κόμμα, με το οποίο να συμφωνεί απόλυτα, παρά ταύτα δείχνει τη διάθεση να μην αφήσει το μέλλον της ίδιας και της γενιάς της στα χέρια άλλων. 

«Αν μπορούσα, οπωσδήποτε θα ψήφιζα»

Την προσεχή Κυριακή, ούσα ακόμα ανήλικη, δεν μπορεί φυσικά να ψηφίσει στις εκλογές. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως αν μπορούσε να ψηφίσει, οπωσδήποτε θα το έπραττε. «Οι νέοι είναι το μέλλον ουσιαστικά», υπογραμμίζει, για να αναρωτηθεί ότι «αν δεν ασχολούνται αυτοί με την πολιτική, ποιοι θα ασχολούνται;». Με ικανοποίηση διαπιστώνει πως στην ίδια άποψη συνηγορούν πλέον και οι συνομήλικοί της, που γνώρισε στη «Βουλή των Εφήβων», παρότι αρκετοί εξ αυτών δεν είχαν ιδιαίτερη κλίση προς τα πολιτικά πράγματα πριν από τη συμμετοχή τους στο επίμαχο πρόγραμμα. Βέβαια, δεν παραλείπει να παρατηρήσει ότι μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, ίσως, όπως παρατηρεί, γιατί τα κακώς κείμενα της εποχής μας τους προκαλούν αποστροφή και οδηγούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. 

Στόχος τα Παιδαγωγικά και η Ιστορία-Εθνολογία

Η Σοφία θα φοιτήσει στην τρίτη τάξη του λυκείου τη χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, ενώ την προσεχή άνοιξη θα δώσει τη «μάχη» των Πανελλαδικών για την είσοδό της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώτες επιλογές-στόχοι της είναι τα Παιδαγωγικά τμήματα και το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκριτείου. Επιμένει να αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον, παρά τα δυσοίωνα σημάδια στον ορίζοντα, ενώ δηλώνει πεπεισμένη ότι η αφύπνιση και η ενεργοποίηση του κόσμου, ιδιαίτερα δε των νέων ανθρώπων, μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Δεν παραλείπει να τονίσει και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που παρά τις διαφορές τους μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.