Συγκινητικες στιγμες στα θυρανοιξια του Ιερου Μητροπολιτικου Ναου Κοιμησης της Θεοτοκου

Μεγάλη η προσέλευση των πιστών στο ναό, που μετά από πέντε χρόνια άνοιξε τις πόρτες του

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαρτίου τα θυρανοίξια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, που μετά από πέντε χρόνια εργασιών παραδόθηκε ξανά στους πιστούς της πόλης.

Και μπορεί η βροχή που είχε προηγηθεί να έθεσε εν αμφιβόλω την πλήρη τελετή, όμως τελικά ο καιρός βοήθησε ώστε να γίνει στο εξωτερικό χώρο της εκκλησίας το τελετουργικό, με τον Σεβασμιώτατο να αναφωνεί πριν το άνοιγμα των θυρών το «Άρατε Πύλας, οι άρχοντες υμών, και επάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης».

Το παρών στα θυρανοίξια έδωσαν πολλοί πιστοί, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Νίκος Ευκαρπίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μέτιος και πολλοί άλλοι.

Την επόμενη μέρα, που συνέπεσε με την 11η επέτειο της ενθρονίσεώς του στη Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Όρθρο, την Ακολουθία «επί διασαλεφθείσης Αγίας Τραπέζης» που μοιάζει πολύ με το τυπικό του εγκαινίου, αν και πιο σύντομο και λιτό, με την Αγία Τράπεζα να πλένεται με τα καθορισμένα αρωματικά μύρα, να αποσπογγίζεται και να περιβάλλεται εκ νέου με όλα τα προβλεπόμενα ιερά καλύμματα, για να ακολουθήσει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει την υπομονή

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Μητροπολίτης τόνισε πως αυτό που μπορούν να εκφράσουν τα χείλη όλων είναι δοξολογία προς το Θεό και την Αγία Θεοτόκο, που τους χάρισε αυτή την ώρα και την μέρα, να τελέσουν τον αγιασμό των θυρανοιξίων σε αυτό τον ιερό τόπο, και να παραδίδεται μετά από αρκετά χρόνια ανακατασκευής του, στην αγάπη του λαού του Θεού, ώστε να γίνει λιμάνι, καταφυγή και μια πύλη του Ουρανού.

Ευχαρίστησε δε όλους όσους βοήθησαν για την ανακατασκευή του ναού, από την προηγούμενη αλλά και την νυν διοίκηση της Περιφέρειας, το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, με τον οποίο συνεργάζονται για την ανάπλαση όλου του ιστορικού κέντρου, καθώς και τον λαό της Μητρόπολης, που έκανε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Όπως μετέφερε ο Σεβασμιώτατος, κάθε φορά που τον συναντούσαν, του εξέφραζαν την αγωνία τους για την επαναλειτουργία του ναού, και ο ίδιος αισθανόταν την πνευματική ευθύνη, ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, γιατί το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει. «Και όντως το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη αυτή την υπομονή μας» ανέφερε.

Καρδιά της εκκλησίας η εικόνα της Παναγίας

Ειδική μνεία έκανε στην εικόνα της Παναγίας, που με θαυμαστό τρόπο αναδείχθηκε και έφτασε στη συντήρηση, οπότε αποφάσισαν να μην επανατοποθετηθεί το ασημένιο πουκάμισο σε αυτή, και επισκεύασαν το προσκυνητάρι, ώστε να είναι η μάνα και το καταφύγιο όλων.

Παρακάλεσε δε όλους τους πιστούς να μην πάψουν να προστρέχουν σε αυτή και παρακάλεσε όλους να έχουν στα σπίτια τους ένα αντίγραφο της εικόνας. «Και όταν παντρεύονται τα παιδιά μας, όταν κάνουν σπίτια, όταν φεύγουν για να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, να τους δίνετε μια μικρή εικόνα της Παναγίας γιατί αυτή είναι η εικόνα της Κομοτηνής, αυτή είναι η Παναγία μας, μπροστά σε αυτή τελέστηκε η πρώτη δοξολογία κατά την απελευθέρωση. Σε αυτή οφείλουμε τα πάντα και αυτή θα είναι πάντα εδώ για εμάς» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.