Σε συναγερμο για την πανωλη των μικρων μηρυκαστικων

Την επαγρύπνηση και την συνεργασία κτηνοτρόφων και του συνόλου των εμπλεκομένων ζητά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για μέτρα πρόληψης κατά την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων).
 
Αφορμή στάθηκε η εμφάνιση πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην περιφέρεια Γιάμπολ (Yambol) της Βουλγαρίας, που επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς, στις 23 Ιουνίου και έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ απευθύνεται στο σύνολο των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και όλων των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και την διακίνηση αυτών (υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων κ.λπ.) επισημαίνοντας τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος, τις συνέπειες για το ζωικό της κεφάλαιο, τα συμπτώματα του νοσήματος, καθώς και για την αναγκαιότητα τήρησης αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας στις εγκαταστάσεις τους. 

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η Πανώλη των Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα, αλλά όχι τον άνθρωπο. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
 
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση και η υπνηλία, η δύσπνοια, ο βήχας, η διάρροια, η εμφάνιση ορώδες υγρού από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια καθώς και οι αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι.
 
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα),  με μολυσμένη  τροφή ή νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κλπ. 
 
Οδηγίες προς κτηνοτρόφους

  • Τοποθετούμε περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της  εκμετάλλευσης
  • Αποφεύγουμε επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και δεν  δανειζόμαστε ζώα την περίοδο των συζεύξεων
  • Η αγορά και πώληση ζώων γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, τα ζώα φέρουν ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους και συνοδεύονται από επίσημα  υγειονομικά πιστοποιητικά.
  • Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση
  • Τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και  απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμεταλλευσης
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων  κλινικών συμπτωμάτων.
  • Έλεγχος και Εκρίζωση:  Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω και με ένα θετικό ζώο. Προς το παρόν δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Παρόλα αυτά έχει ήδη δημιουργηθεί Τράπεζα Εμβολίων στην Κοινότητα σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Μέτρα των Κτηνιατρικών Αρχών για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου 

  • Δημιουργία μιας ζώνης βάθους 10χλμ (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών και Ελληνοβουλγαρικών συνόρων
  • Συχνή κλινική επιτήρηση όλων των ποιμνίων αιγοπροβάτων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραπάνω ζώνη. Μετακίνηση ζώων από την ζώνη  μόνο μετά από κλινική εξέταση με αρνητικά αποτελέσματα 
  • Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων στα σημεία εισόδου της χώρας από Τουρκία και Βουλγαρία, αλλά   και όπου αλλού χρειαστεί. 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει επίσης πως απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία   στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται επίσης πως η έγκαιρη διάγνωσή του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και εκρίζωσή του. 
 
Στην ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ζητά την επαγρύπνηση και συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, εφιστώντας την προσοχή όλων των εμπλεκομένων για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις  Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.