Share Life: Γινε και εσυ μερος της αλλαγης… για τη δωρεα μυελου των οστων

Από την Κομοτηνή η εκκίνηση της προσπάθειας για την ενσωμάτωση της ενημέρωσης στη φόρμα εγγραφής των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ από την ΑΜΚΕ «Συνάψεις» και τον Σύλλογο «Δύναμη Ψυχής»

Την ενημέρωση της φοιτητιώσας νεολαίας της Κομοτηνής για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και την άρση των στρεβλών απόψεων που υπάρχουν γύρω από αυτήν έχει ως στόχο η πρωτοβουλία “Share Life” που υλοποιούν εδώ και καιρό η ΑΜΚΕ «Συνάψεις» και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ λαμβάνει σάρκα και οστά με την πολύτιμη συμμετοχή και υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα της Αντιπρυτανείας Κοινωνικής Μέριμνας και Φοιτητικών Θεμάτων.

Απώτερος στόχος άλλωστε της δράσης όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ «Συνάψεις» κ.Άρτεμις Τσολάκη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 6 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» είναι η ενσωμάτωση κατά τη διαδικασία της εγγραφής των φοιτητών στα πανεπιστημιακά τους τμήματα της ενημέρωσης γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα, μέσω της χρήσης ενός link το οποίο θα  παραπέμπει σε σχετική σελίδα ως γενική αρχή.

Για τον σκοπό αυτό η πιλοτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη από το ΔΠΘ, ωστόσο επειδή η διαδικασία της εγγραφής καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία αφορά στην συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών υποστήριξης προκειμένου να παρουσιαστούν στο Υπουργείο ζητώντας την ενσωμάτωσή του link σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η εγχώρια πραγματικότητα άλλωστε των δοτών μυελού των οστών αποτελεί αδιάψευστο «μάρτυρα» της αναγκαιότητας αυτού, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τον αριθμό εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα όπως γνωστοποίησε η ίδια αυτή τη στιγμή η χώρα μας αριθμεί περί των 250.000 δειγμάτων ή αλλιώς δοτών σε σύνολο 28.000.000 δοτών παγκοσμίως.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Μέσα από την ένταξη ζητημάτων όπως αυτό στο σύστημα εκπαίδευσης σε επίπεδο ενημέρωσης που κινητοποιεί τους νεότερους πολίτες και θέτει τις βάσεις για την δημιουργία της απαραίτητης κουλτούρας συμμετοχής. Άλλωστε η κ.Τσολάκη αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κύπρου που καταλαμβάνει σήμερα την 2η θέση στον αριθμό δοτών παγκοσμίως ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι ενέταξε την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό στις λυκειακές τάξεις.

Η πρωτοβουλία “Share Life” ξεκίνησε από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ακριβώς λόγω της μεγάλης και συνεχούς ροής νεοεισερχομένων φοιτητών και άρα πιθανώς νέων εθελοντών που αγγίζουν περίπου τις 60.000 κάθε χρόνο.

Τι ακολουθεί

Ερωτηθείσα ως προς τα επόμενα στάδια της πρωτοβουλίας η κ.Τσολάκη εξήγησε πως την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση εθελοντών, οι οποίοι σε συνεργασία με το φωτογραφικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων θα δημιουργήσουν ένα βίντεο, το οποίο θα «απαντά» στη «γλώσσα» των νέων, σε ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που «έτρεξε» κατά τη διάρκεια της έναρξης των δράσεων για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, υπό την μορφή ερωτηματολογίων. Η ίδια εξήγησε πως από την έρευνα προέκυψαν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν τόσο σε ό,τι αφορά το πώς γίνεται η διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών όσο και ως προς τη διαδικασία για την ανεύρεση συμβατού δότη.

Για την υποστήριξη της προσπάθειας αυτής θα πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις, η πρώτη με την αρχαιολόγο – μουσειολόγο κ.Νάγια Δαλακούρα που θα εξηγήσει το πώς διαμορφώνονται οι ήρωες και το σενάριο ενός project, καθοδηγώντας τους και στην διαδικασία της συγγραφής αυτού, ακολούθως με την σκηνοθέτη κ. Άννυ Μαχαιροπούλου για τον τρόπο που μπορεί να διαμορφώσει κανείς τις εικόνες και την σκηνοθεσία αυτού και τέλος με τον κ.Μιχάλη Δανιήλ Βαμβακά ο οποίος θα επικεντρώσει στο τεχνικό κομμάτι των λήψεων και της χρήσης του εξοπλισμού.

Πως μπορείτε να συμμετέχετε

Κλείνοντας η κ.Τσολάκη μετέφερε την αποφασιστικότητα των μελών της πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της δράσης, μόνο όταν «επέλθει η μεγάλη αλλαγή» για να καλέσει άπαντες να αναζητήσουν και να επιλέξουν να ενισχύσουν  την πρωτοβουλία μέσα από την σχετική επιλογή στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.