Ρουμανικη «χειρα βοηθειας» στο Τμημα Παρευξεινιων του ΔΠΘ

Ένεκα του κινδύνου παύσης λειτουργίας της κατεύθυνσης ρουμανικής γλώσσας - Η επίσημη επίσκεψη του Ρουμάνου Πρέσβη Lucian Fatu στο ΔΠΘ έναρξη μίας «δυνατής» συνεργασίας στο κομμάτι της παιδείας

Επίσημη επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα Lucian Fatu, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ του ιδίου και του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιου Καραμπίνη στην Αθήνα, παρουσία επίσης του Ρουμάνου Υπουργού Παιδείας.
 
Σε συνέχεια της πρώτης αυτής συνάντησης στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, ο Πρέσβης της Ρουμανίας βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου όπου συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ρουμανικής Γλώσσας Corina Chertes και την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Marcela Macesku, μεταξύ άλλων συνομίλησε με φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών που έχουν λάβει την κατεύθυνση της ρουμανικής γλώσσας.
 
Η επίσκεψη του Ρουμάνου Πρέσβη συνέπεσε και με την αποδοχή του αιτήματος της Διοίκησης του Τμήματος Παρευξεινίων για την παροχή μίας διδάσκουσας καθηγήτριας της ρουμανικής γλώσσας που θα στελεχώσει το Τμήμα, χρηματοδοτούμενη από το Ινστιτούτο Ρουμανικής Γλώσσας, που σηματοδοτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της κατεύθυνσης της ρουμανικής γλώσσας που βρισκόταν προ του κινδύνου της διακοπής λόγω της έλλειψης διδασκόντων. 

Διασώθηκε η Ρουμάνικη κατεύθυνση συνεχίζεται να υφίσταται ο κίνδυνος διακοπής των τριών υπολοίπων

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Τμήματος Παρευξεινίων κ. Χαρίκλεια Ιωαννίδου το Τμήμα Παρευξεινίων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000, με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, γεγονός που το χαρακτηρίζει, όπως τόνισε, η ίδια ως «ένα από τα πιο άτυχα τμήματα του ΔΠΘ καθώς, όταν έπαψε η επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, δεν είχε ολοκληρωθεί η επάνδρωση του Τμήματος με διδάσκοντες, με αποτέλεσμα και οι τέσσερις κατευθύνσεις, της Βουλγαρικής, της Ρωσικής, της Ρουμάνικης και της Τούρκικης γλώσσας να βρίσκονται σήμερα προ του κινδύνου της διακοπής τους λόγω της έλλειψης διδασκόντων».
 
Η διοίκηση του Τμήματος απευθύνθηκε στη Ρουμάνικη Πρεσβεία το προηγούμενο διάστημα για την κάλυψη της θέσεως της διδάσκουσας της ρουμανικής κατεύθυνσης, αίτημα το οποίο απαντήθηκε άμεσα με την «αποστολή» της καθηγήτριας της ρουμανικής κ.Σύλβιας Τζούρτζου, η οποία και θα καλύψει τη θέση αυτή.
 
Με αυτόν τον τρόπο, το θέμα της επιβίωσης της μίας κατεύθυνσής εκ των τεσσάρων του Τμήματος, σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου λύθηκε, ωστόσο, όπως τόνισε, «σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε με αυτά τα μέσα πια, με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και βοήθεια από φίλους να συνεχίσουμε τη λειτουργία του τμήματος». Όπως εξήγησε παρόμοιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες τρεις κατευθύνσεις καθώς μόλις ένας διδάσκοντας σε κάθε κατεύθυνση καλείται να καλύψει τις απαιτήσεις ολόκληρου του Τμήματος σε ό,τι αφορά την εκμάθηση των γλωσσών. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα σύμφωνα με την ίδια είναι το γεγονός ότι στην κατεύθυνση της τούρκικης και της βουλγάρικης γλώσσας εδώ και τρία χρόνια εργάζονται δύο διδάσκοντες, άμισθοι, με μοναδική εξαίρεση την περσινή χρονιά που έλαβαν με απόφαση της διοίκησης ένα συμβολικό ποσό.
 
Αναφερόμενη στις προοπτικές συνεργασίας που «ανοίγονται» μέσα από τη συνεργασία αυτή του Δημοκριτείου και του Ινστιτούτου Ρουμανικής Γλώσσας, με την υποστήριξη της Ρουμανικής Πρεσβείας η κ. Ιωαννίδου τόνισε την ανάγκη η συνεργασία αυτή να μην περιοριστεί στο διδακτικό επίπεδο «αλλά να τη συνεχίσουμε και να την επαυξήσουμε στο ερευνητικό επίπεδο και ενδεχομένως και στο επιχειρηματικό σε κοινές δράσεις που θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες». 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Έναρξη μίας πολύ δυνατής συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιό μας και τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρουμάνου Πρέσβη, όπως τόνισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν και τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών με την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης κοινών δράσεων «που προωθούν την κουλτούρα και τον πολιτισμό των δύο λαών». Ο κ. Καραμπίνης ευχήθηκε «εκτός από ανταλλαγές φοιτητών που ελπίζουμε να έχουμε στο άμεσο μέλλον, να έχουμε και κοινές δράσεις όπως ευρωπαϊκά προγράμματα» επισημαίνοντας πως αυτή «θα είναι η έναρξη μίας πολύ “δυνατής” συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιό μας και τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τιμή της επίσημης σημερινής παρουσίας του Πρέσβη στην περιοχή μας».

Lucian Fatu «Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινό μέλλον»

Ο Πρέσβης της Ρουμανίας Lucian Fatu φορώντας το αναμνηστικό δώρο που έλαβε, την καρφίτσα με το έμβλημα του ΔΠΘ, δίπλα σε αυτήν της Ρουμανικής σημαίας χαρακτήρισε την επίσκεψή του αυτή ως μία «πολύ σημαντική στιγμή για την συνεργασία ανάμεσα στο ΔΠΘ και τη χώρα μου».
 
 «Η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν έχουν μόνο πολύ ισχυρές ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις αλλά και πολιτιστικές και θρησκευτικές» επεσήμανε ο ίδιος για να τονίσει επιπλέον πως «οι χώρες μας έχουν και ένα κοινό μέλλον».
 
Τέλος, ο κ. Fatu υπογράμμισε το ενδιαφέρον των Ρουμάνων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας κάνοντας γνωστό πως οι ανταλλαγές φοιτητών αποτελούν παράδοση μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ρουμανία λειτουργούν επτά έδρες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.