Ακομα περιμενουν ανταποκριση οι πυροπληκτοι των οικισμων του Δημου Ιασμου

Με τον χειμώνα να έρχεται «απειλητικός» εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους

Κώστας Χρυσοβαλάντης: «Έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν βλέπουμε να κινείται τίποτα από τον κρατικό μηχανισμό»

Καμία ανταπόκριση δεν είχε τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από την Κεντρική Διοίκηση ακόμα το υπόμνημα των κατοίκων των οικισμών του Δήμου Ιάσμου που επλήγησαν από πυρκαγιές, με το οποίο επισημάνει τις ανησυχίες των κατοίκων, σχετιζόμενες με τα αντανακλαστικά της Διοικήσεως, Κεντρικής και Αποκεντρωμένης, καθώς και αδυναμίες και κενά στη διαδικασία αποζημιώσεων των πυρόπληκτων περιοχών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο υπόμνημα που απευθυνόταν προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Δήμαρχο Ιάσμου και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους βουλευτές Ροδόπης και τα Μέσα Ενημέρωσης, η Συντονιστική Επιτροπή ζητούσε να διερευνηθούν, αναζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες για την προκληθείσα από την πυρκαγιά οικολογική και περιουσιακή καταστροφή.

Τόνιζε δε την ανάγκη για άμεση χρονικά καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, για την αποκατάσταση των προκληθεισών από την πύρινη λαίλαπα ζημιών στα οικήματα, που γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη με την έλευση του χειμώνα, ενώ ζητούσαν να υπάρξει μέριμνα και για την αποζημίωση των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, που σίγουρα είναι χρονοβόρα, και θεωρούν πως θα είναι σε πολλές περιπτώσεις υποδεέστερη της πραγματικής ζημιάς και του ποσού που θα χρειαστεί για την ανασύνταξη της περιοχής.

Καμία ανταπόκριση μέχρι τώρα

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής κ. Κώστας Χρυσοβαλάντης, ακόμα δεν είχαν κάποια ανταπόκριση, και περιμένουν με την ανησυχία τους όμως να εντείνεται, μιας και ο χειμώνας μπαίνει πλέον και προχωρά με ένταση, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες βροχές.

Για αυτό και το υπόμνημα στάλθηκε μέσω δικηγόρου, από την συντονιστική ομάδα που εκπροσωπεί ακόμα περισσότερους κατοίκους, που έχουν πάθει ζημιές, με καμένα σπίτια, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο αλλά και μια σειρά από άλλες καταστροφές.

«Επειδή έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν βλέπουμε να κινείται τίποτα από τον κρατικό μηχανισμό, κάναμε αυτό το υπόμνημα για να δούμε πού θα μας βγάλει» σημείωσε με αγωνία ο ίδιος.

Αβεβαιότητα και προβληματισμός για το μέλλον

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε, για τις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν, είναι το δικό του, μιας και σε μία αυλή βρισκόταν το σπίτι του, το σπίτι του πατέρα του και μια αποθήκη.

Το σπίτι του πατέρα του, που βρισκόταν δίπλα στο δικό του, κάηκε ολοσχερώς, και έμειναν μόνο οι τοίχοι, η αποθήκη επίσης κάηκε ολοσχερώς, και το σπίτι του σώθηκε την τελευταία στιγμή, κάηκε όμως το λεβητοστάσιο.

Έτσι πλέον μένουν σε ένα σπίτι τέσσερις άνθρωποι, με θέρμανση μόνο με ένα air condition, και περιμένουν να δουν τι θα τους πουν για τις αποζημιώσεις, για να ξεκινήσουν τις επισκευές που χρειάζεται.

Στο σπίτι που κάηκε, σημείωσε πως θα έπρεπε ήδη να ξεκινήσουν οι εργασίες και να γίνει η σκεπή, για να προστατευτεί, διαφορετικά θα πρέπει να γκρεμιστεί ολοσχερώς, και πρέπει να κάνουν ενέργειες ώστε να εκπονηθεί από μηχανικό ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια ΔΑΕΦΚ για την έγκριση της αποζημίωσης.

Παρόμοιες καταστάσεις συναντώνται σε όλους τους οικισμούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, είτε έχασαν σπίτια, ζώα, δέντρα, καλλιέργειες, που απαιτούν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Χαρακτηριστικό είναι πως μιλούσαν για άμεση αποζημίωση από 600 ευρώ μέχρι 6.000, όμως ο Δήμος παρέλαβε τα σχετικά ποσά μόνο πριν από λίγο καιρό, και τώρα θα αρχίσουν να μοιράζονται.

Ακόμα και την προκαταβολή που δόθηκε, δεν δόθηκε σε όλους, μιας και υπάρχουν σπίτια που έχουν περισσότερους από ένα ιδιοκτήτες, και η καταβολή γίνεται στο μισό, ή το εν τρίτο του ποσού που έπρεπε.

Την κατάσταση δεν βοηθά το γεγονός ότι δυσκολεύονται να πάρουν πληροφορίες για την κατάσταση, προσπαθώντας να βρουν υπεύθυνους στη Θεσσαλονίκη, και επειδή δεν έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις, ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια για να δουν πού θα τους βγάλει, ώστε να υπενθυμίσουν ότι παρόλο που η καταστροφή σίγουρα δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στον Έβρο ή τη Θεσσαλία, το πρόβλημα παραμένει, και αν δεν υπάρξει μέριμνα, τα αρνητικά αποτελέσματα θα μεγεθυνθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.