Ρομποτικη Αρθροπλαστικη: Η τεχνολογια ως βασικο «εργαλειο» στην αντιμετωπιση της οστεοαρθριτιδας του Γονατος

Ο Χειρουργός - Ορθοπεδικός Δρ Παναγιώτης Σαββίδης μιλά για την πρωτοποριακή και σύγχρονη ιατρική εξέλιξη στον τομέα της Ορθοπεδικής

Για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις ως επιπλέον, των παραδοσιακών, εργαλείο στην «μάχη» της αντιμετώπισης της αρθρίτιδας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο χειρουργός -Ορθοπεδικός κ.Παναγιώτης Σαββίδης.

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες, χρόνιες παθήσεις του ανθρώπινου σκελετού και αφορά στην ουσία στην σταδιακή «καταστροφή» του αρθρικού χόνδρου, ήτοι της  λείας επιφάνειας στο εσωτερικό του γόνατος, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη επαφή των οστών της άρθρωσης μεταξύ τους. Ξεκινώντας από την επεξήγηση της πάθησης ο Δρ. Σαββίδης μίλησε για τις πολλαπλές μορφές αρθρίτιδας, ξεχωρίζοντας ωστόσο τις δύο συχνότερες, ήτοι την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και την αυτοάνοση αρθρίτιδα, εξηγώντας πως στο σύνολό τους είναι παραμορφωτικές και αυτές κατά τις οποίες υποφέρουν κατά κανόνα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που οδηγούνται τελικά και σε χειρουργική επέμβαση.

Το χειρουργείο βέβαια, όπως έσπευσε ο ίδιος να εξηγήσει, είναι το τέλος του δρόμου , καθώς στα αρχικά στάδια της πάθησης προτείνεται  συντηρητική αντιμετώπιση, με την χρήση φαρμάκων, φυσικοθεραπειών και ενδυνάμωσης ή ακόμα και βιολογικές θεραπείες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η επιλογή του χειρουργείου μπαίνει στο κομμάτι της συζήτησης μεταξύ ιατρού και ασθενούς όταν οι σχετικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, δείχνουν προχωρημένη αρθρίτιδα και κυρίως όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει καθημερινό και έντονο πόνο που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητα του.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική;

Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, του συνεχούς πόνου, η λύση που προκρίνεται είναι αυτή της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος δηλαδή της ολικής αντικατάστασης των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης, που όπως τόνισε ο κ.Σαββίδης, ως πρακτική μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής. Οι πρώτες αρθροπλαστικές ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετία του 1960 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκτοτε η εξέλιξή τους είναι σύμφυτη με την εξέλιξη της τεχνολογίας, που σήμερα έχει οδηγήσει σε μια γκάμα επιλογών υλικών εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας, και φυσικά με την εξέλιξη της ίδιας της επιστήμης.

Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος επεσήμανε πως οι τακτικές που οι γιατροί ακολουθούν έχουν ως στόχο την ελάχιστη δυνατή νοσηλεία, ταχύτερη αποθεραπεία αλλά και την αμεσότερη αποκατάσταση της κίνησης. Τονίζοντας τη μεγάλη συμβολή  των έως σήμερα συμβατικών τεχνικών ο ίδιος επικέντρωσε στην «είσοδο» των ψηφιακών συστημάτων και της ρομποτικής μέσω συστημάτων που ενισχύουν την τελευταία δεκαετία το «οπλοστάσιο» της ιατρικής κοινότητας και τα οποία κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς γίνεται ο σχεδιασμός μιας Ρομποτικής Αρθροπλαστικής;

Κληθείς να εξηγήσει τη συμμετοχή των ρομποτικών συστημάτων  στην εν λόγω ιατρική πράξη, ο κ.Σαββίδης τόνισε πως αυτά επιτρέπουν την πλήρη καταγραφή όλης της ανατομίας του ασθενή, με πληροφορίες που επεξεργάζεται το ρομποτικό σύστημα ώστε να καταθέσει μια σχετική πρόταση για την τεχνική  που ενδείκνυται για την εκτέλεση ενός χειρουργείου. Φυσικό δεδομένο, πως η συμβολή του ρομπότ δεν αντικαθιστά τον ρόλο του χειρουργού ο οποίος και αποφασίζει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, αλλά ως εργαλείο υποβοήθησης ώστε να λάβει την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον συγκεκριμένο ασθενή. 

Ποια είναι τα οφέλη;

Εφόσον έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή χειρουργείου και το ρομπότ καταγράψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανατομίας του εκάστοτε ασθενή, ο ρομποτικός βραχίονας εισέρχεται στο χειρουργικό πεδίο και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στις «παρεμβάσεις» του από ότι ενδεχομένως οι συμβατικές  τεχνικές, με τον κ.Σαββίδη να δηλώνει πως στην ουσία πρόκειται για το εργαλείο εκείνο που «περιορίζει την πιθανότητα  λάθους». 

Εμμένοντας στην ρομποτική αρθροπλαστική, ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή υπερτερεί της συμβατικής μεθόδου στο ζήτημα της ακρίβειας για να επισημάνει πως αυτό στο τέλος αντανακλά στον ασθενή διότι η χειρουργική παρέμβαση εντός της άρθρωσης του γόνατος είναι μικρότερη, άρα το πλάνο κινητοποίησης και επαναφοράς στις καθημερινές δραστηριότητες ταχύτερο.

«Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί πιο γρήγορα» ανέφερε προσθέτοντας επίσης και την αξία της διάρκειας των αποτελεσμάτων στο πέρασμα των ετών του ασθενή, για να εξηγήσει πως πέραν της εφαρμογής της σε περιπτώσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, που είναι και η πιο συνήθης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, δια της έρευνας, και για την πιθανή εφαρμογή της και στις αρθροπλαστικές ισχίου και ώμου που όμως είναι λιγότερο συχνές.

«Η  ρομποτική αρθροπλαστική και ειδικά με τα νεότερα πλέον ρομποτικά συστήματα παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα διεθνώς, χωρίς να θέλω φυσικά να μειώσω το συμβατικό τρόπο με το οποίο  τόσο εγώ όσο και χιλιάδες συνάδελφο παγκοσμίως  έχουμε χειρουργήσει χιλιάδες ασθενείς» εξήγησε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που φαίνεται να δουλεύει και ενδεχομένως σε κάποια χρόνια να αποτελέσει κοινή πρακτική». Κλείνοντας θέλησε επίσης να επισημάνει την αξία της εμπειρίας αλλά και της σωστής εκπαίδευσης των χειρουργών πάνω αρχικά στις βασικές, «κλασικές» εγχειρήσεις και τα συμβατικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά, όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν τεράστια σημασία, ωστόσο πρέπει να γίνονται βήματα σταθερά και σίγουρα προς την κατεύθυνση της εξέλιξης και της προόδου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.