Πυρηνας γνωσης για την Θρακογραφια το αρχειο της Δημοτικης Βιβλιοθηκης Κομοτηνης

Ανοίγεται ένα ευρύτερο πεδίο για μαθητές σχολείων αλλά και ερευνητές

Την προσφορά δύο μεγάλων μορφών, του Στίλπωνα Κυριακίδη και του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου στην Θρακογραφία, αλλά και το ευρύ πεδίο που ανοίγεται στους συγχρόνους μέσα από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής ανέδειξαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Τσανάκλειο το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαΐου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με τίτλο «Η Θρακογραφία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής».

Μέσα από την εκδήλωση έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς.

Αυτή ήταν η προτελευταία εκδήλωση που από κοινού διοργανώνουν Δημοτική Βιβλιοθήκη και ΔΔΕ Ροδόπης με αντικείμενο σημαντικούς τοπικούς συγγραφείς, με την τελευταία, σύμφωνα με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ. Κατερίνα Σχοινά, να είναι αφιερωμένη στον Μισέλ Φάις και το πλούσιο έργο του.

Δύο σπουδαίοι θρακογράφοι

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε δύο Σπουδαίους Θρακιώτες Θρακογράφους, τον Στίλπωνα Κυριακίδη και τον Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου.

Για τον Στίλπωνα Κυριακίδη μίλησε ο Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Μανόλης Βαρβούνης, μια μεγάλη φυσιογνωμία που γεννήθηκε μεν στην Κομοτηνή, αλλά το έργο του καλύπτει όλη τη Θράκη.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις Θρακικές του μελέτες, και πώς σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν οργανωμένες Θρακικές σπουδές στην Ελλάδα, αυτός τις θεμελίωσε, όχι μόνο στη Λαογραφία, αλλά και στην Ιστορία και την Αρχαιολογία, και πώς αυτές αποτέλεσαν βάση για τους νεότερους επιστήμονες.

Ο Κυριακίδης στηρίχθηκε αφενός στα επιστημονικά δεδομένα και τη συλλογή του υλικού αφετέρου, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει, μέσα από την επιστήμη, επιβουλές που υπήρχαν εναντίον της, για την εθνολογική της σύσταση κτλ. Χαρακτηριστικό είναι πως δύο από τα βιβλία του είχε απαγορεύσει η Γερμανική λογοκρισία, γιατί πήγαιναν απέναντι σε αυτά που υποστήριζαν οι σύμμαχοι των Γερμανών, οι Βούλγαροι.

Ο Στ. Κυριακίδης από την επιστημονική, και ο  Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου από δημοσιογραφική και λογοτεχνική άποψη, δημιούργησαν το ενδιαφέρον για την Θράκη, σε μια εποχή που αυτό δεν υπήρχε, κατέληξε.

Για το εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύτερο κοινό έργο του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, και τη σχέση του με τη Θράκη, μίλησε  η φιλόλογος κ. Μαρία Αλεξίου, τον Σαραντεκκλησιώτη εκπαιδευτικό, συγγραφέα και λαογράφο, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη μελέτη της Θράκης, αλλά είναι πολύ λίγο γνωστός. Η ίδια τον ανακάλυψε μέσα από το μεταπτυχιακό της στο ΤΙΕ, και συμμετείχε σε αυτή την δράση θέλοντας να αναδείξει την προσωπικότητά του στο ευρύτερο κοινό.

Οι λόγοι για την σχετική αυτή έλλειψη γνώσης, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Στίλπωνα Κυριακίδη, έχει πολλούς λόγους, με ένα εξ αυτών να είναι ότι δεν έγινε ποτέ πανεπιστημιακός, αλλά ξεκίνησε ως δάσκαλος, μετά ως φιλόλογος και δίδαξε στη συνέχεια για πολλά χρόνια στην Αθήνα. Όμως αποτελεί μια μεγάλη πηγή λαογραφικού υλικού και μελετών, και τα λογοτεχνήματά του αποτελούν ζωντανό κομμάτι της λαογραφίας αλλά και της λογοτεχνίας που αφορά την περιοχή.

Αναδεικνύοντας τον βιβλιογραφικό πλούτο του αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Για τον βιβλιογραφικό πλούτο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής για τη Θράκη και τον τρόπο αξιοποίησής του τοποθετήθηκαν η κ. Αθανασία Καρανίκα, ιστορικός και υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, και ο κ. Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός και εκπαιδευτής του ΚΔΒΜ Δήμου Κομοτηνής στην Τοπική Ιστορία.

Σκοπός τους, τόνισε η κ. Καρανίκα, είναι η ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας μέσα από το αρχείο της Βιβλιοθήκης. Όραμά τους είναι να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για το αρχείο τους, με το οποίο θα έρχονται σε επαφή οι μαθητές, θα το επεξεργάζονται για εργασίες αλλά και απλή ενημέρωση. «Ερχόμαστε να φωτίσουμε στο ευρύ κοινό το σύνολο της βιβλιογραφίας που έχει η βιβλιοθήκη, τόσο για την Κομοτηνή αλλά και ευρύτερα για τη Θράκη» ανέφερε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλή μαγιά στην βιβλιογραφία που υπάρχει στη βιβλιοθήκη, την οποία θέλουν να εμπλουτίζουν συνεχώς.

Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και ένα κάλεσμα προς τους πολίτες, μόλις οργανωθούν και τα καινούρια προγράμματα της βιβλιοθήκης, ώστε ό,τι έκδοση έχουν στα χέρια τους, από βιβλία, περιοδικές εκδόσεις, ταξιδιωτικούς οδηγούς, λευκώματα κ.α. να τα φέρουν στη βιβλιοθήκη, ώστε να αξιολογηθούν και να ενταχθούν, αν έχουν κάτι να προσθέσουν, στο αρχείο της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.