Προσκυνηματικη εκδρομη Κομοτηναιων στη Β. Ηπειρο

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φιλία»

Τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Βόρεια Ήπειρο και στους χώρους που δόθηκαν φονικές μάχες έκαναν τα μέλη του συλλόγου «Φιλία» Κομοτηνής με σταθμούς διαμονής την παραλιακή πόλη των Αγίων Σαράντα και το Αργυρόκαστρο, αλλά και επισκέψεις σε περιοχές και χωριά που ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα.

Στον αρχαιολογικό χώρο Βουθρωτού

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η επίσκεψη και το οδοιπορικό στο Εθνικό πάρκο Βουθρωτού, που αποτελεί ένα οργανωμένο μικρόκαμπο της Ιστορίας της Μεσογείου που αντανακλά τα στάδια ανάπτυξης, την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών που πέρασαν από την περιοχή αρχής γενομένης από τους κατοίκους που ήρθαν από την Τροία μετά την κατάληψή της. Εδώ υπήρχε το Ιερό ναού του Θεού Ασκληπιού που προστατεύονταν από ισχυρά τείχη όπου λάτρεις ερχόταν να τιμήσουν τον Θεό, να θεραπευθούν από ασθένειες, αλλά και να παρακολουθήσουν τελετές που γινόταν στο θέατρο, τα ερείπια των οποίων σώζονται.
 
Εξ’ ίσου σημαντική ήταν η θέση της πόλης αυτής στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου ο Βουθρωτός έγινε ακμάζουσα μεσογειακή πόλη και προεκτάθηκε έναντι του καναλιού μέσω γέφυρας και υδραγωγείου, με πολλά κτίσματα, όπως συντριβάνια, λουτρά, νεκρικά μνημεία. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον χώρο αυτό των 20 στρεμμάτων κτίστηκαν αρκετές εκκλησίες, γίνεται έδρα Αρχιεπισκοπής, δημιουργούνται Βαπτιστήρια με εξαιρετικά μωσαϊκά, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
 
Το σημείο αυτό που καλύπτει σήμερα επιφάνεια 82 τ.χιλ. ανακηρύχθηκε από το 1992 ως μνημείο υπό την προστασία της UNESCΟ και παγκόσμια κληρονομιά, το 2001 σε εθνικό πάρκο και το 2003 σε βιότοπο Ραμσάρ παγκόσμιας εμβέλειας, χάρη δε στην άψογη ξενάγηση της Βορειοηπειρώτισσας Ξεναγού Ελένης Καλούδη έγινε τέλεια επίσκεψη του πανέμορφου αυτού χώρου. 

Στο μαγευτικό τουριστικό θέρετρο των Αγίων Σαράντα

Η επίσκεψη στους Αγίους Σαράντα αποτέλεσε μια πραγματική έκπληξη, γιατί η πόλη αυτή μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων της, που ξενιτεύτηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και ξένων επενδυτών να διαμορφωθεί σ’ ένα εξαιρετικό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο εφάμιλλο των κοσμοπολίτικων της Μεσογείου και των Δαλματικών ακτών. Τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και νοικιαζόμενα δωμάτια και πάσης φύσης τουριστικές επιχειρήσεις έκαναν τον παραλιακό αυτό χώρο ένα κέντρο συσσώρευσης τουριστών απ’ όλα τα σημεία της γης. Η οικοδόμηση γίνεται με αλματώδη ανάπτυξη που δίνει ελπίδες στους Αλβανούς να την καταστήσουν τουριστικό πόλο έλξης της Αδριατικής. Η Κέρκυρα είναι ακριβώς απέναντι σε απόσταση αναπνοής και ήδη τα καραβάκια με τουρίστες καθημερινά πηγαινοέρχονται. Το κλίμα δεν διαφέρει από αυτό των ελληνικών νησιών και ήδη οι ακρογιαλιές άρχισαν να γεμίζουν λουόμενους. 

Στο παραδοσιακό Αργυρόκαστρο και το μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-41 στους Βουλιεράτες

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη του Αργυρόκαστρου. Στο χώρο αυτό παντού ακούς ελληνικά καλωσορίσματα. Αξιοθέατο είναι το παλιό παζάρι με τα καλντερίμια και το παλιό φρούριο (Κάστρο της Αργυρώς) που είναι χτισμένο σε βράχο και περικλείει μέσα του μια ολόκληρη πόλη. Σήμερα είναι μουσείο πυροβόλων όπλων και χώρος εκθέσεων. Η παλιά πόλη ξεχωρίζει για τη γραφικότητά της με καλντερίμια και παλιά κτίσματα που για κεραμίδια έχουν στη στέγη από πλάκες. Η περιοχή αυτή έχει ελληνικά χωριά όπως Δερβιτσάνη, Κεφαλοχώρι και διασχίζοντας την κοιλάδα της Δρόπολης με τα ελληνικά χωριά, οι εκδρομείς έφθασαν στο χωριό Βουλιεράτες, όπου επισκέφθηκαν το νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και άναψαν κερί στους τάφους των στρατιωτών. Στο χώρο αυτό υπήρξε το Στρατιωτικό νοσοκομείο. Σήμερα στο απέναντι ύψωμα όπου έγιναν μάχες, υπάρχει ένας μεγάλος Σταυρός, ενώ μέσα στον περίβολο του παρεκκλησιού υπάρχουν οι τάφοι στρατιωτών με φωτογραφίες τους και στην είσοδο κυματίζουν τρεις σημαίες, η Ελληνική, η Αλβανική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε πορεία προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρά τον διαρκή πόθο των Αλβανών η χώρα βρίσκεται ακόμη έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Παρ’ όλα αυτά δείχνουν ότι βρίσκεται υπό ένταξη, και στις συναλλαγές χρησιμοποιείται και το ευρώ αλλά και το αλβανικό Λεκ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγάλοι, οι μισθοί μικροί, από 130-300 ευρώ, αλλά όλα δείχνουν ότι η Αλβανία είναι μια νοικοκυρεμένη χώρα με φτωχούς πολίτες που τραβά τον ανηφορικό δρόμο της ανάπτυξης.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φιλία» Αριστείδης Μπαμπασίδης και η σύζυγός του Παρασκευή, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.