«Πρεπει να αλλαξει οπωσδηποτε ο Οργανισμος του νοσοκομειου»

Απολογιστική συνέντευξη με την ευκαιρία της αποχώρησής του από τη Διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής έδωσε ο Γιάννης Καβαρατζής που εδώ και πέντε χρόνια περίπου ηγείτο της διοίκησής του. Ο κ. Καβαρατζής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την κατασκευή νέου κτιρίου αλλά και στις προσπάθειες που κατέβαλλε προκειμένου το νοσοκομείο να γίνει ανθρώπινο.

 

Ο κ. Καβαρατζής στην αρχή ευχαρίστησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια μαζί τους και ζήτησε να συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή του. Ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση γνώριζε ήδη ότι το νοσοκομείο είχε πολλά προβλήματα, «και επειδή η αλήθεια στη ζωή μας εξελίσσεται κάτω από ορισμένους παράγοντες που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αλλά πρέπει να τους γνωρίζει και να τους αλλάξει, εγώ θα σας πω μόνο αλήθειες».

 

Το ιστορικό της ανέγερσης νέας πτέρυγας

Όπως είπε ο κ. Καβαρατζής, το 2003 υπήρξε μια προγραμματική σύμβαση του νομάρχη με κάποιον εργολάβο για να ενταχθεί το νοσοκομείο στο Γ΄ΚΠΣ ώστε να γίνει κτιριακή συντήρηση και προμήθεια μηχανημάτων. Το ποσό ήταν περίπου έξι εκατομμύρια εκ των οποίων τα τεσσεράμισι θα πήγαιναν για συντήρηση και το υπόλοιπο για μηχανήματα. Στην πορεία όμως η ΕΕ για να δώσει τα χρήματα ζήτησε άδεια στατικότητας του κτιρίου, η οποία δεν υπήρχε, οι υπηρεσίες κινήθηκαν για να πάρουν την άδεια ώστε η μελέτη να γίνει από την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης σύμφωνα με την οποία τα κτίρια του νοσοκομείου έχουν στατικότητα 9, 10 και 12. Οι υπηρεσίες του υπουργείου σταμάτησαν τον εργολάβο, γιατί κάθε επέμβαση εγκυμονούσε κινδύνους. «Επικουρικά θα σας πω ότι ο τέταρτος όροφος ήταν εκτός της αρχικής αδείας και είναι χτισμένος έτσι», τόνισε ο κ. Καβαρατζής. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο αποφασίσθηκε αν είναι δυνατή η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του νομάρχη, του διοικητή και της Περιφέρειας ώστε η προμελέτη να γίνει ώριμη και να ενταχθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ μέσα σε ένα χρόνο, ώστε τον επόμενο χρόνο να γίνει μια νέα πτέρυγα η οποία θα στοίχιζε 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που είχε η περιφέρεια ήταν 72 εκατομμύρια και αφορούσαν και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας συν 35 εκατομμύρια δεσμευμένα για να γίνει η νέα πτέρυγα. Όταν όμως εστάλη η προγραμματική σύμβαση για να πληρωθεί ο μελετητής το Ελεγκτικό Συνέδριο, «και σωστά έπραξε, αρνήθηκε γιατί θεώρησε ότι το όλο γεγονός ήταν σαν απευθείας ανάθεση στον εργολάβο και βέβαια δεν ήταν νόμιμο. Πρόσφατα όπως ανακοινώθηκε θα επισκευασθεί το νέο κτίριο, αλλά πιστεύω ότι θα γίνουν λίγες παρεμβάσεις, γιατί η στατικότητα παραμένει ίδια» Κατά την άποψη του κ. Καβαρατζή πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το νοσοκομείο, ενώ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι παρεμβάσεις θα γίνουν.

«Προσπάθησα να κάνω το νοσοκομείο ανθρώπινο

Όπως είπε ο κ. Καβαρατζής όταν μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου ένας φίλος του τον ενημέρωσε ότι υπάρχει σε αυτό μια βόμβα. «Και πράγματι έτσι ήταν» τόνισε ο κ. Καβαρατζής αναφέροντας «ότι λόγω του νερού και των σωλήνων υπήρχαν κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων, τα οποία απέκρυψε από όλους και αποφάσισε στηριζόμενος σε προεδρικό διάταγμα να ξηλώσει τον σωλήνα, την δεξαμενή και να πάρει νερό από αλλού το νοσοκομείο και να καλύψει τις ανάγκες του. Βάσει της εμπειρίας που είχε ως διοικητής του ΙΚΑ ο κ. Καβαρατζής θεώρησε τη διοίκηση του νοσοκομείου παιχνίδι, «ήθελα όμως να το φτιάξω ανθρώπινο για τους υπηρετούντες αυτό». Αναφέρθηκε στα έργα που έκανε καθόλη τη διάρκεια της θητείας του αλλά και για τη δικαίωσή του στο γεγονός ότι εξαρχής πίστευε ότι δεν θα γίνει κανένα έργο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής.

 

Στη συνέχεια έδειξε τι έγινε επί των ημερών του στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία όπως είπε πρωτοπορεί παρά τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες εργάζεται το προσωπικό της. Πάρθηκαν επτά καρέκλες και καινούργια μηχανήματα για αιμοκάθαρση και φτιάχτηκαν γραφεία για γιατρούς αλλά αναφέρθηκε και στο χώρο που δημιουργήθηκε για περιτοναϊκή κάθαρση. «Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νεφρολογική κλινική βάσει του οργανισμού, εγώ την έκανα για να μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους αυτό το νοσοκομείο το οποίο έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, λειτουργεί με τον οργανισμό του 1986 και ενώ η νεφρολογική κλινική έγινε το 1993 το προσωπικό λειτουργεί με τον οργανισμό του 1986, γεγονός που σημαίνει ότι στερήσαμε κάποιες αδελφές από τις άλλες κλινικές για να δώσουμε χείρα βοηθείας σε αυτή την κλινική για να επιτελέσει το έργο της που κάνει πολύ καλά και έχει βραβευτεί σε πανελλήνια κλίμακα».

 

Επανειλημμένως ο κ. Καβαρατζής αναφέρθηκε στο θέμα της ανάγκης του νέου οργανισμού που όπως είπε σκοντάφτει στο θέμα το οικονομικό και μάλιστα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Καβαρατζής ζήτησε από τη νέα διοίκηση να κινηθεί για αλλαγή του οργανισμού ή τουλάχιστον του άρθρου που αφορά στην αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών. «Στην Ελλάδα ζούμε και όλα γίνονται με γνωριμίες. Ο κ. Σιούφας για την Καρδίτσα πήρε εκτάκτως δεκαπέντε θέσεις με μια τροπολογία και με μια μικρή έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ας κινηθούν και οι εδώ κι ας αναγνωρίσουν την Μονάδα Περιτοναϊκής κάθαρσης, ούτε και η νεφρολογική κλινική που δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχουν νοσοκόμες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά κρεβάτια και δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχουν νοσοκόμες».

Να χρησιμοποιηθεί το κτίριο της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων

Ο κ. Καβαρατζής ζήτησε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν όλες τις κλινικές και να δουν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και τόνισε ότι σήμερα γίνονται εργασίες στην μαιευτική κλινική. «Λόγω της στατικότητας και στο χώρο που φιλοξενούμεθα πέρασα μια άλλη δοκιμασία την οποία αντιμετώπισα με τις διευθύνουσες την κ. Βασιλειάδου και την κ. Αριαντζή λόγω του κομπρεσέρ εργολάβου για τη λειτουργία συστήματος πυρόσβεσης, έσπασαν όλες οι αποχετεύσεις και πλημμύρισε ο χώρος σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου. Αλλά για όλα αυτά μας πήγαν στα δικαστήρια». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε στη διοργάνωση των τμημάτων και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το προσωπικό του νοσοκομείουμ, ενώ ευχαρίστησε τους γιατρούς, το διοικητικό προσωπικό και το διοικητικό συμβούλιο.

 

Τέλος είπε πως αν ο ίδιος ήταν διοικητής του νοσοκομείου επειδή από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα προκύψουν προβλήματα για τη λειτουργία των διαφόρων κλινικών του νοσοκομείου θα δημιουργούσε τμήματα στο χώρο της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, ώστε να αντιμετωπισθούν αυτά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.