Πως αντιλαμβανονται τις σχεσεις και πως διαχειριζονται τα συναισθηματα τους οι νεοι της Κομοτηνης;

Τα δύο ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τα μέλη της ομάδας «Σχέσεις και συναισθήματα» του project «Ζωή είναι» του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ

Κατερίνα Φιλίντα, Ιωάννα Γεωργιάδου και Δήμητρα Χασανίδου
«Καλούμε τους νέους της πόλης να έρθουν να συνομιλήσουμε για πράγματα τα οποία μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας»

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για το τελικό στάδιο του project «Ζωή είναι» που υλοποιούν τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνική Εργασία στις εξαρτήσεις».
 
Το project ξεκίνησε το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο ως μία δράση που θα «έμενε» εντός του μαθήματος, ωστόσο η εξέλιξή του και κυρίως η κατανόηση από πλευράς των συμμετεχόντων φοιτητών και φοιτητριών της «οικουμενικότητας» των θεματικών του ενοτήτων, ήτοι αυτών που προκύπτουν από την απάντηση στο ερώτηση «τι είναι ζωή», τους οδήγησαν την απόφαση να το μοιραστούν με την τοπική κοινωνία και ειδικότερα τους νέους, ηλικίας 16 με 26 ετών, ώστε να αναπτυχθούν ομάδες γόνιμου διαλόγου.
 
Ομάδες που θα προσφέρουν την ευκαιρία της ακρόασης, ακόμα και από αγνώστους, ζητημάτων που απασχολούν κάθε έναν εξ ημών στην καθημερινότητά του και ενδεχομένως πολλές φορές η μη αντιμετώπισή τους οδηγεί στην μοναξιά ή ακόμα και sτον αποκλεισμό.
 
Σε συνέχεια της παρουσίασης των θεματικών που θα αποτελέσουν και τις ομάδες συζήτησης το διήμερο 1 και 2 Απριλίου όταν αυτές θα αναπτυχθούν, οι φοιτήτριες κ.κ. Κατερίνα Φιλίντα, Ιωάννα Γεωργιάδου και Δήμητρα Χασανίδου, μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τις σχέσεις και τα συναισθήματα, όροι τυπικά και ουσιαστικά αλληλένδετοι, που θα κληθούν να διαχειριστούν στη δική τους ομάδα.
 
Σκοπός του project και της συγκεκριμένης ομάδας, όπως εξήγησε, η Ιωάννα Γεωργιάδου είναι «οι συμμετέχοντες να μάθουν να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και τις κοινές τους εμπειρίες», γεγονός που τόσο η ίδια όσο και οι συμφοιτήτριές της έκριναν ως ιδιαίτερα σημαντικό «λόγω εποχής».
 
Μία εποχή κατά την οποία, όπως οι ίδιες παρατηρούν, κυριαρχεί η μοναξιά και η απομόνωση και κρίνουν πως ως γεγονός θα πρέπει να αλλάξει.  
 
Ερωτηθείσα ως προς την επιλογή της θεματικής η Δήμητρα Χασανίδου επεσήμανε πως εξ αρχής κέντρισε το ενδιαφέρον τους, καθώς οι σχέσεις αποτελούν κρίσιμο ζήτημα στην ηλικιακή αυτή κατηγορία που στοχεύουν, ξεκινώντας από την «απομάκρυνση» από το οικογενειακό τους περιβάλλον και η έναρξη της φοιτητικής τους ζωής, οι ερωτικές ακόμα και οι φιλικές σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται αλλά και μεταβάλλονται συνεχώς.
 
«Τα συναισθήματα ήρθαν στη συνέχεια και πολύ λογικά, καθώς κρίνουμε ότι είναι έννοιες αλληλοεξαρτώμενες» συμπλήρωσε η Ιωάννα για να εξηγήσει πως κατά την διάρκεια της συζήτησης με την «ομάδα» που θα δημιουργηθεί «θα επικεντρωθούμε στις σχέσεις όποια και αν είναι η έκφανσή τους και τα συναισθήματα».
 
«Θα είμαστε εκεί σαν ομάδες συζήτησης να ακούσουμε αυτά που έχει να μας πει ο καθένας που θα επιλέξει να συμμετάσχει» συμπλήρωσε η Κατερίνα εξηγώντας πως το «μότο» της ομάδας είναι «Όλα είναι σχέσεις, όλα είναι συναισθήματα. Μπορεί κάποιος να ζει με σχέσεις ή όχι και να αναπτύσσει συναισθήματα θετικά ή αρνητικά. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να δούμε πως οι νέοι της Κομοτηνής, φοιτητές και μη, αντιλαμβάνονται τις σχέσεις και πώς διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους».
 
Μέσω του διαλόγου αυτού άλλωστε και οι ίδιες «θα τεστάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό» επεσήμανε η Ιωάννα για να τονίσει ότι «θα βρισκόμαστε εκεί ως άτομα της ηλικίας μας, πρόθυμα να ακούσουν, να μιλήσουν και να μοιραστούν ο ένας με τον άλλον. Ειδικά οι νέοι που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας».
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως εξήγησαν, σε κεντρικά σημεία της πόλης θα αναρτηθούν οι αφίσες του project από τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά απαντήσεις στο ερώτημα «Ζωή είναι» σύμφωνα με το ποια εξ αυτών είναι πιο «κοντά» στην προσωπική τους άποψη. Πίσω από την απάντηση θα υπάρχει το σημείο συνάντησης κατά την οποία θα αναπτυχθούν οι συζητήσεις αυτές και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 1 και 2 Απριλίου.
 
Με στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινώνηση του project αυτού έχουν ήδη δημιουργηθεί προφίλ στα social media και συγκεκριμένα στο Instagram και στο facebook υπό τον τίτλο  «Ζωή είναι» όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του project ή να λάβει περισσότερες πληροφορίες.
 
«Εμείς καλούμε παιδιά ηλικίας 16 με 26 ετών, ηλικίες κρίσιμες δηλαδή, είτε επειδή γιατί κάποιος στα 16 του και λόγω εφηβείας δεν ξέρει τι θα κάνει στη ζωή του, είτε επειδή στα 26 του ενδεχομένως δεν έχει κατασταλάξει σε κρίσιμα για την ζωή του πεδία, όπως τα επαγγελματικά κ.ο.κ., να έρθουν να συνομιλήσουμε για πράγματα τα οποία ζούμε. Δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό» σημείωσε, ως άλλη πρόσκληση η Ιωάννα.
 
«Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε, είναι ωραίο το να ερχόμαστε κοντά σαν άνθρωποι και να βρίσκουμε ευκαιρίες επικοινωνίας που σίγουρα βοηθάει κάθε έναν από εμάς. Γιατί και στις πιο δύσκολες στιγμές μας αναζητούμε έναν άνθρωπο να μας ακούσει, να μας καταλάβει και να είναι δίπλα μας, ακόμα και κάποιον που μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε προσωπικά» κατέληξε η Δήμητρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.