Πολυσημαντη η τελετη ομοτιμοποιησης του καθηγητη Γιωργου Χατζηκωνσταντινου (+Gallery)

Για το Δημοκρίτειο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ροδοπίτικη κοινωνία - Με συγκίνηση, αλήθεια και παρρησία από τους «μαθητές» του Νικόλαο Βαρσακέλη και Σπυρίδωνα Ρουκανά και διαρκώς «παρούσα» τη σύζυγό του Βάσω

Μια από τις πιο ευφρόσυνες στιγμές του στη Ροδόπη έζησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσω του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών του Επιστημών, στην τελετή ομοτιμοποίησης του καθηγητή οικονομικής θεωρίας Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου.  Και όχι μόνον το Δημοκρίτειο, αλλά και το σύνολο της ροδοπίτικης κοινωνίας, με την οποία έζησε και «ζυμώθηκε» σ’ όλες τις εκφάνσεις του βίου της, ο ομότιμος σήμερα καθηγητής.
 
Μια τελετή που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων, για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε και επιτελέστηκε, επιτρέποντας για πρώτη φορά στην κοινωνία να βιώσει μια από τις σημαντικότερες σε συμβολισμούς, ακαδημαϊκή τελετή, με την οποία κάθε μέλος εκ του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εύχεται να ολοκληρώσει τον εκπαιδευτικό του βίο, καταχωρηθέν εσαεί ως μέλος της.       
 
Μια τελετή, ανοικτή στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας, που φέρει την υπογραφή του Πρυτάνεως, καθηγητή Αθανασίου Καραμπίνη, του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Χρίστου Παπαθεοδώρου και του Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, αναπληρωτή καθηγητή κ. Ευάγγελου Δρυμπέτα, το πρόγραμμα της οποίας είχε ως εξής:      
 
· Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη
 
· Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Καθηγητή κ. Χρίστο Παπαθεοδώρου
 
 
· Ανάγνωση εισήγησης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ευάγγελο Δρυμπέτα
 
· Παρέμβαση από τον Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Δημήτριο Δημόπουλο
«Ο συμφοιτητής μου Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου»
 
· Παρέμβαση από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νικόλαο Βαρσακέλη, «Ο δάσκαλος και συνάδελφός μου Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου»
 
· Παρέμβαση από τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Σπυρίδωνα Ρουκανά, «Ο Καθηγητής Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου»
 
· Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή κ. Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου
          
Ένα πρόγραμμα που μετέφερε την απόφαση ομοτιμοποίησης, από τον κλειστό χώρο της Συγκλήτου στο αμφιθέατρο,  σε μια επί της ουσίας ακαδημαϊκή τελετή με τις προσφωνήσεις των φορέων που εισηγήθηκαν και αποφάσισαν αλλά και παρεμβάσεις συναδέλφων, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, και φοιτητών του ομοτίμου που μίλησαν για την προσωπικότητα του τιμωμένου και επανακαθόρισαν την αξία απόδοσης τιμής προς τον «δάσκαλο».
 
Στα της τελετής όμως και στα σημαντικότερα της, με τη σειρά που συνέβησαν.    
 

Αθανάσιος Καραμπίνης, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «Ο Γιώργος Χατζηκωνταντίνου όφειλε να είναι ο πρώτος ομότιμος του Τμήματος Οικ.Ε.»

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, επεσήμανε εν πρώτοις ότι η ομοτιμοποίηση του καθηγητή, έπρεπε εδώ και καιρό να έχει γίνει, «αργήσαμε» είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια στην προοπτική συνέχισης του έργου του ομοτίμου καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ευρύτερα. «Θα σας ξαναχρειαστούμε», ανέφερε επί λέξει και «η βοήθειά σας, λόγω της εμπειρίας σας, θα μας είναι ανεκτίμητη».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα, στο οποίο συνυπήρξαν με τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ως αντιπρυτάνεις, με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου να είναι υπεύθυνος φοιτητικών θεμάτων. Ο κ. Πρύτανης σημείωσε τον τρόπο με τον οποίο ο τιμώμενος «έφτιαχνε τη διάθεση» και «χαλάρωνε την ατμόσφαιρα» ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα, κι ακόμη τον τρόπο με τον οποίο ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου αγαπούσε το Πανεπιστήμιο. «Χαιρόμουνα με τον τρόπο του» ανέφερε. 

Χρίστος Παπαθεοδώρου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών «Ένας “δάσκαλος” πολιτικής οικονομίας με κατάρτιση, ευγένεια και ήθος»

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών κ. Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο πέρασμα του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου και από το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, τoν κατέταξε στην παράδοση των μεγάλων δασκάλων της πολιτικής οικονομίας, εστίασε στον τρόπο θεώρησης εκ μέρους του της επιστήμης της πολιτικής οικονομίας σε σχέση με την κοινωνική εκάστοτε πραγματικότητα, και εξέφρασε τη χαρά του εξ αιτίας του ότι ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου «με τη σπουδαία κατάρτιση, την ευγένεια και το ήθος»  είναι και πάλι κοντά στο Δημοκρίτειο. 

Ευάγγελος Δρυμπέτας, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών «Ο τιμώμενος υπόδειγμα “δασκάλου” και ακαδημαϊκής ηθικής» «Το Τμήμα Οικ. Ε. αποφάσισε ήδη την έκδοση αφιερωματικού τόμου προς τιμήν του»  

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, ο οποίος είχε αναλάβει να μεταφέρει στο ακροατήριο την εισήγηση του Τμήματος, με το σύνηθες «ξερό» ύφος, ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στον καθηγητή Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, «ο οποίος υπήρξε δάσκαλος για μένα», όπως ανέφερε. Συγχρόνως, δηλώνοντας «την εξαιρετική προσωπική του χαρά», ο κ. Δρυμπέτας με συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για το Τμήμα του, ενέμεινε τόσο στην ακαδημαϊκή ηθική του τιμώμενου όσο και στο σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο. «Διοργάνωσε περισσότερα από 30 επιστημονικά συνέδρια σε Μακεδονία και Θράκη» ανέφερε, ενώ σημείωσε και τον αξιοσημείωτο αριθμό των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν ως μέλη ΔΕΠ σε Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, και ξεπερνούν, σε μια γρήγορη απαρίθμηση τους πενήντα τρεις.
 
Ακολούθως ο κ. Δρυμπέτας ανέγνωσε την εισήγηση του Τμήματος, αλλά και ανακοίνωσε την απόφαση έκδοσης τιμητικού τόμου για τον ομότιμο καθηγητή από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
 
Ακολούθως, ο κ. Δρυμπέτας, αναφέρθηκε στην απουσία του κ.Δημήτρη Δημόπουλου, υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας και συμφοιτητή του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων με τους «θεσμούς» και την ομάδα διαπραγμάτευσης του κ. Γιώργου Χουλιαράκη, δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί, και παρέδωσε τον λόγο στον αν. πρύτανη του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Βαρσακέλη. 

Νικόλαος Βαρσακέλης, αναπληρωτής Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Ήταν μεγάλη η απώλεια για το ΑΠΘ»

Στην προσωπική του σχέση με τον καθηγητή Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, από την εικοσαετή του θητεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο αν. πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Βαρσακέλης, ξεκινώντας από τα χρόνια των σπουδών του, τη θεωρητική οικονομική και το διάλειμμα από τις παρακολουθήσεις στη σχολή τους στο περιώνυμο καφέ της Φιλοσοφικής. Όπως επίσης και στη θεωρία της χρησιμότητας, τις μορφές αγοράς και το οριακό κόστος, τα επιστημονικά εργαλεία του αναλυτή της οικονομικής θεωρίας, Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου, και το πόσο σημαντική ήταν για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Θεσσαλονίκης, η απόφασή του  να μετοικήσει στη Θράκη και να εργαστεί για την ίδρυση του ΔΟΣΑ.
 
«Ήταν μεγάλη η απώλεια για το ΑΠΘ», σχολίασε, «καθώς ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου έχαιρε εκτίμησης και από την κοινωνία, πέρασαν δε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να ισορροπήσει η διαδικασία στο Τμήμα μας, στο ΑΠΘ».
 
Συνεχίζοντας την αναφορά του στον επιστήμονα Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου ο κ. Βαρσακέλης αναφέρθηκε στις έννοιες της εντροπίας, του χάους, της αειφορίας που εισήχθηκαν στην οικονομική θεωρία από τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου στη χώρα μας, και επεσήμανε ότι αν ο καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί μ’ έναν μαθηματικό θα είχε θέση στην παγκόσμια επιστήμη.
 
Ακολούθησε, μια από τις πιο έντονες στιγμές της τελετής, η συγκινητική αναφορά του Νικόλαου Βαρσακέλη -ανέθεσε να διαβάσει το σχετικό απόσπασμα η υπεύθυνη της τελετής κ.Αναγνωστοπούλου- «στη Βάσω Χατζηκωνσταντίνου, τη σύζυγο του καθηγητή, χωρίς την παρουσία της οποίας δίπλα του, δεν θα ήταν ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου που όλοι γνωρίζουμε.». 

Σπυρίδων Ρουκανάς, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς «Με το θάρρος της γνώμης»

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο μαθητής του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Σπυρίδων Ρουκανάς, η ομιλία του οποίου, έμφορτη από συγκίνηση, θύμισε σε όλους, πανεπιστημιακούς και κοινό, πόσο σημαντική είναι η σχέση μαθητή-δασκάλου.  Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ρουκανά διακατέχονταν έτσι από τον σπάνιο στις μέρες μας ευχαριστήριο λόγο, λόγο ευγνωμοσύνης του μαθητή προς τον δάσκαλο, σ’ ένα είδος προσωπικής απεύθυνσης για τον αξιακό πλούτο που εντός του «ενστάλαξε». Ο κ. Ρουκανάς αναφέρθηκε έτσι στο ακαδημαϊκό ήθος του τιμώμενου, στο θάρρος με το οποίο κατέθετε τη γνώμη του, στην πίστη του στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την αξία της συμβολής του στην κοινωνική ισότητα, την αξία της ελευθερίας της γνώσης, του υπηρετείν ο καθείς τα «δαιμόνιά του», σήμερα ιδιαίτερα όπου ο κόσμος έχει κατακλυστεί από την «πανουργία του λόγου», και για τον οποίο κόσμο «όλοι εμείς που τον παραδίδουμε δεν θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι». Αναφερόμενος εμμέσως και στα σύγχρονα επιστημονικά «απαρτχάιντ» στον τομέα των ιδεών και της οικονομικής επιστήμης, τελειώνοντας με τον κρυμμένο στη γη λόγο, που κι από εκεί όμως ως αλήθεια θα καρπίσει.
 
Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο τιμώμενος καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. 

Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ «Αφιερώνω την τιμή σε μια κυρία, τη γυναίκα μου»     

Ο τιμώμενος καθηγητής αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή της ομοτιμοποίησης με την οποία κλείνει ο ακαδημαϊκός του κύκλος, επιτρέποντάς του «να βιώνει συναισθήματα τιμής, ικανοποίησης και νοσταλγίας», καταθέτοντας τις ευχαριστίες του στην Πρυτανεία, την Κοσμητεία και την Προεδρία του τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
 
«Τα συναισθήματά μου από την εκδήλωση» ανέφερε ακολούθως, «τα αφιερώνω σε μια κυρία, τη γυναίκα μου, η οποία επί πενήντα χρόνια υπήρξε παρούσα στις καλές μου και στις κακές μου στιγμές, και χωρίς αυτή τίποτα δεν θα είχα γίνει».   
 
Ακολούθως αναφέρθηκε στους πανεπιστημιακούς Δημήτρη και Μαρία Δελιβάνη, και τον κομοτηναίο Οικονομολόγο Άρη Μανούδη, οι οποίοι «ονειρεύονταν» ένα τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην Κομοτηνή. Γι’ αυτό πρωτοκουβέντιασε το 1999 με τον τότε πρύτανη Γιάννη Πανούση. Στη συνέχεια, συζήτησε την ίδρυσή του, μέσω ΕΠΕΑΕΚ, με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Σιμόπουλο. Αναφέρθηκε επίσης στις πρώτες γενιές φοιτητών και καθηγητών που εδραίωσαν το ΔΟΣΑ, αναφερόμενος στους πρώτους διδάσκοντες μεταξύ των οποίων ο Ηρακλής Γωνιάδης, ο Γιώργος Δουράκης, ο Βαγγέλης Δρυμπέτας, ο Κώστας Χαζάκης, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Παντελής Σκλιάς, στους πρώτους διοικητικούς μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Νάκος, η Γεωργία Γαβριηλίδου, η Όλγα Αναγνωστοπούλου, ο Άγγελος Ισπιρλίδης, ο Δημητράκης Κόνιαρης, ο Λευτέρης Καρελιάδης. Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό αγώνα για τη θεμελίωση του Τμήματος με τους κομοτηναίους-τους καθημερινούς ανθρώπους, τις επισκέψεις στη ΒΙΠΕ για να διαδηλώσει την ύπαρξη του Τμήματος στους επιχειρηματίες και τη διάθεσή του αυτό να τους συνδράμει. 

«Όλες οι διαμάχες εντός του πανεπιστημιακού χώρου ήταν ασημαντότητες»

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όσους από τους συνεργάτες του- συναδέλφους ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να δώσουν παρών στην τελετή, και δήλωσε, ότι σήμερα, που έχουν περάσει τα χρόνια θεωρεί ότι «όλες οι διαμάχες εντός του πανεπιστημιακού χώρου ήταν ασημαντότητες». Κλείνοντας το λόγο του, επέλεξε για μια ακόμη φορά, να υπενθυμίσει ότι στην επιστήμη μια και μοναδική αλήθεια δεν υπάρχει και ότι η απόλυτη αλήθεια ανήκει στο πεδίο της μεταφυσικής, ότι η οικονομική επιστήμη είναι κοινωνική και ότι η πρόοδος μιας κοινωνίας ως έννοια δεν είναι αθροιστική, αλλά στοχαστική. Κάτι ανάλογο με τα ζάρια, ό,τι κερδίζεις με το ένα μπορείς να το χάσεις με το άλλο».
 
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, οι κοσμήτορες των Σχολών του ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων ο κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο π. Νεκτάριος Δημητρόπουλος ως εκπρόσωπος της ΙΜΜΚ, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής, ο Αντώνης Παπαθεοδώρου, ο Νίκος Σκοπιανός και η αδελφή του Νούλα, ο Κίμων Αναστασίου και η Λίνα Λαζαρίδου, η Έλφη Γεμενετζή, ο Νίκος Φακιρίδης, ο Λευτέρης Καρελιάδης, ο Στάθης Κεφαλίδης, ο Δαμιανός Σταθάκης και πολλοί πολλοί άλλοι. Παρόντες ήταν επίσης ο καθηγητής Κώστας Χατζηκωνταντίνου, αδελφός του τιμώμενου και ο γιος του Θέμης. Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση.          
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική φωτογραφία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.