Πλοηγωντας με ασφαλεια στα θολα νερα του διαδικτυου

Μεθόδους κυβερνοασφάλειας γνώρισαν γονείς και μαθητές στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο CSI

Για τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο, αλλά και την ορθή χρήση του, θέματα τα οποία απασχολούν πολλούς γονείς, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών, συζήτησαν γονείς αλλά και μαθητές σχολείων της Κομοτηνής το απόγευμα του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου στην ημερίδα με θέμα: «Οι 10 κανόνες του Διαδικτύου» που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Αθηνών.

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ. Αναστασία Χατζηκυριάκου, Νομικός του Ινστιτούτου, η οποία παρουσίασε τους 10 κανόνες που έχει συγγράψει το Ινστιτούτο, και τους τρόπους που μπορούν γονείς και παιδιά να τους ακολουθούν.

Μία από πολλές ενημερώσεις

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο προγραμματίζει και οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελευθερία Σιώπη, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, για την ενημέρωση και την κατάρτιση των γονέων, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησαν αυτή την ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πολλά, όπως και οι προκλήσεις που υπάρχουν, για αυτό και ως εκπαιδευτικοί εντόπισαν τα επιμέρους σημεία που χρειάζεται να εστιάσουν και αν προσφέρουν κατάρτιση.

Αυτή την προσπάθεια κάνουν σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς ή νομικούς, και έτσι στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήρθαν σε επαφή με το Ινστιτούτο CSI, που απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες, για να γίνει μια διαδικτυακή παρουσίαση αρχικά, και στη συνέχεια μια δια ζώσης συζήτηση, για να υποβάλλουν ερωτήσεις και να εμβαθύνουν στα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Η πρόσκληση δεν περιορίστηκε στους γονείς του σχολείου τους, μιας και θέλουν η γνώση αυτή να διαχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλους.

Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας έβγαλαν παθογένειες, τόσο στο εσωτερικό της οικογένειας, όσο και στις σχέσεις με το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία γενικότερα. Για αυτό, όπως εξήγησε η κ. Σιώπη, έχοντας εντοπίσει αυτές τις προβληματικές, προσπαθούν να επέμβουν, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα των γονέων που ζητούν τέτοιου είδους ενημερώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, πέρα από την επίμαχη ενημέρωση,  ήδη έχουν προγραμματίσει μια ημερίδα για το θέμα της αύξησης της επιθετικότητας στη συμπεριφορά των παιδιών, ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουν συνεχώς να αυξάνεται.

Σημαντικός ο ρόλος των ΕΔΥ

Σε ό,τι αφορά την ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια, τη συζήτηση συντόνισαν η Ψυχολόγος κ. Μαγδαληνή Ευφραιμίδου και η Κοινωνική Λειτουργός κ. Ράνια Καραξάνη, συνεργάτιδες και μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) του σχολείου, με τις δύο επιστήμονες να υποστηρίζουν ακόμα 4 σχολεία της Κομοτηνής.

Όπως ανέφερε η κ. Καραξάνη, μέσω των ΕΔΥ που υπάρχουν καλύπτονται πλέον όλα τα σχολεία αυτή τη στιγμή, στους τομείς της συμβουλευτικής γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών, αλλά και η επαφή με την κοινότητα, όπως η δράση του Σαββάτου, με στόχο την πρόληψη και την ενεργή συμμετοχή όλων στο σχολικό περιβάλλον.

Έτσι οι συμπολίτες μας μαθαίνουν πως στο σχολείο δεν γίνεται απλά μάθημα, αλλά μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους επιστήμονες, και για αυτό προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατό πιο γνωστή την παρουσία τους. «Έχουν ανάγκη οι γονείς από συμβουλευτική, και σιγά σιγά έρχονται και τα παιδιά» σημείωσε, παρατηρώντας πως σιγά σιγά ξεπερνούνται κάποια ταμπού, και γίνεται αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών.

Απαραίτητες οι γνώσεις για την κυβερνοασφάλεια και στο Δημοτικό

Το θέμα της Κυβερνοασφάλειας απασχολεί πολλούς γονείς και στα δημοτικά, μιας και πλέον τα παιδιά έχουν από πολύ μικρά ηλεκτρονικές συσκευές, και ασχολούνται και πολύ με το διαδίκτυο, η πρόσβαση στο οποίο πλέον έχει γίνει πολύ εύκολη, τόνισε η κ. Ευφραιμίδου.

Από τις συζητήσεις μάλιστα με γονείς και παιδιά, έχουν διαπιστώσει πως κάποια από αυτά περνούν δύο και τρεις ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, όταν οι έρευνες έχουν δείξει πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία πρόσβαση στις καθημερινές, και μία ώρα το Σαββατοκύριακο.

Αυτό τραβάει πολλή ενέργεια από τα παιδιά, με επιπτώσεις στα μαθήματα, αλλά και την ψυχολογία τους, πέρα από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν.

Για αυτό πραγματοποιούν βιωματικές δράσεις στα παιδιά εντός της τάξης, εξηγώντας αυτούς τους κινδύνους, και πρότειναν και την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, για να γίνουν αυτά τα θέματα γνωστά και στους γονείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.