Παραθυρο στον πολιτισμο της Ευρωπης μεσα απο τις γλωσσες των λαων της

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κομοτηνής

Την γλωσσική πολυμορφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώρισαν παιδιά από τρία σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Μέσα από τα προγράμματα τριών σχολείων, αναδείχθηκε τόσο το άνοιγμα στην εκμάθηση αλλά και κατανόηση των άλλων γλωσσών της ΕΕ, αλλά και η σημαντική δουλειά που γίνεται στα προγράμματα των σχολείων όλης της Ροδόπης.

Αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία

Την εισαγωγική παρουσίαση έκαναν η κ. Αθανασία Καρανίκα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η κ. Κατερίνα Σχοινά, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης, με την κ. Σχοινά να τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η οποία γιορτάζεται από το 2001 με πρωτοβουλία του συμβουλίου της Ευρώπης, φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία που είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ΕΕ.

Η ΔΔΕ Ροδόπης υλοποιεί πολύ συχνά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, την Γλωσσομάθεια, την πολυγλωσσία, για αυτό και αξιοποίησαν την ευκαιρία για να αναδείξουν την δουλειά τους.

Άλλωστε τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας, και με το δεδομένο των νέων στοιχείων που διακρίνουν την παγκόσμια κοινότητα, να αναπτύξουν τα παιδιά πολυγλωσσικές και διαπολιτισμικές δραστηριότητες.

Για αυτό και διαμόρφωσαν με την πάντα πρόθυμη για συνεργασία Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ένα πλαίσιο ώστε να παρουσιάσουν τρία προγράμματα που έλαβαν χώρα με αυτή τη θεματική στα σχολεία, το Δίγλωσσο Μολιέρο που ετοίμασαν τα παιδιά στο μάθημα των Γαλλικών, το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, ενώ το Μειονοτικού Γυμνασίου-Λύκειο Κομοτηνής παρουσίασαν το πρόγραμμα European Ambassadors, όπου σε συνεργασία με το ΔΠΘ έγιναν πρεσβευτές της Ευρώπης.

Πέρα της εκδήλωσης, σημείωσε η κ. Σχοινά, είναι ιδιαίτερα θετικό για την πολυγλωσσία ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής παρέχει τη δυνατότητα για τον δανεισμό βιβλίων ξένων γλωσσών σε όλα τα επίπεδα, μια προσπάθεια που θα διευρυνθεί περαιτέρω.

Πολλαπλά τα οφέλη από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Για τη σημασία της πολυγλωσσίας και της γλωσσομάθειας μίλησε στους μαθητές η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, και για πολλά χρόνια σχολική Σύμβουλος ΑΜΘ για την Αγγλική γλώσσα, κ. Νέλλη Ζαφειριάδου, σε μια ομιλία επιστημονική μεν, αλλά προσαρμοσμένη στο επίπεδο των νέων, όσο πιο απλή γίνεται, ώστε να καταλάβουν την διαφορά ανάμεσα στους όρους μονογλωσσία, διπλογλωσσία, πολυγλωσσία και γλωσσομάθεια, ξεκαθαρίζοντας την όποια σύγχυση που μπορεί να υπάρχει, εστιάζοντας στα οφέλη, τη χρησιμότητα και την κοινωνική αναγκαιότητα της πολυγλωσσίας και της γλωσσομάθειας, ως μιαμαθησιακή και κοινωνική συνθήκη.

«Δεν μαθαίνουμε ξένες γλώσσες για να βρούμε μια δουλειά, μαθαίνουμε για πολλούς λόγους» τόνισε, μια και μπορούμε να αποκομίσουμε γνωστικά οφέλη, συναισθηματικά οφέλη, κοινωνικά οφέλη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με μια κοινωνία πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική.

Παράλληλα στάθηκε στα προσωπικά οφέλη, και την ανάπτυξη και τη χαρά που μπορεί να αποκομίσουν οι νέοι. Αυτό γίνεται κατανοητό και από την πολιτεία, που έχει εισάγει την Αγγλική από το νηπιαγωγείο, με το μάθημα των ξένων γλωσσών, Αγγλικών και μίας εκ των Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών ή Ισπανικών.

Άλλωστε η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου το επίπεδο γλωσσομάθειας είναι εξαιρετικά υψηλό, κάτι πολύ ενθαρρυντικό, μιας και η γλωσσομάθεια είναι συνδεδεμένη με την γνωριμία του Πολιτισμού.

Δίγλωσσος ο Μολιέρος και φέτος

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένα απόσπασμα από την παράσταση που ανέβασε πέρυσι η μαθητική ομάδα του 3ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, τον Κατά Φαντασία Ασθενή του Μολιέρου, η πρωτοτυπία της οποία έγκειται στο ότι δύο σκηνές παίχτηκαν δίγλωσσα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν την χρήση και την κατανόηση της γλώσσας, και να γνωρίσουν καλύτερα τον συγγραφέα, σημείωσε η υπεύθυνη, καθηγήτρια γαλλικών κ. Τάνια Μαυρίδου.

Το εγχείρημα πήγε εξαιρετικά, για αυτό και θα το επαναλάβουν, πάλι σε Μολιέρο, χωρίς ακόμα να αποκαλύπτουν το έργο. Άλλωστε η πρώτη τους προσπάθεια πήγε εξαιρετικά, με την αναγνώριση τόσο στην παρουσίαση της παράστασης στην Κομοτηνή, όσο και στο μαθητικό Φεστιβάλ Αγρινίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.