Το ΓΕΛ ΔΕ Σαπων επιλεχθηκε ως ΚΕΣ για την επιμορφωση εκπαιδευτικων

Μιχάλης Βασιλειάδης: «Το σχολείο μας καθίσταται κόμβος επιμόρφωσης και λαμβάνει μια περαιτέρω εμπειρία στα Πανελλαδικά γεγονότα της εκπαίδευσης»

Το  Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών (ΓΕΛ ΔΕ Σαπών) μετά την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό του Μητρώου Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) που θα υλοποιήσουν επιμορφωτικά προγράμματα Β1 και Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.)/ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ), που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020) και το Ελληνικό Δημόσιο, επιλέχθηκε ως Κ.Σ.Ε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος  ως Δημόσιο Σχολείο.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα κληθούν (με νέα σχετική ανακοίνωση) στις επόμενες ημέρες (Τέλη Ιανουαρίου 2024), να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού συστήματος (MIS) της Πράξης, ενώ τα μαθήματα προβλέπεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2024.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες προετοιμασίας της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ, σε συνέχεια της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων με έναρξη στις αρχές Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)/ Β΄ κύκλος» ΕΠ ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ, ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιείται από το Ι.Τ.Υ.Ε. – «Διόφαντος» (τελικός δικαιούχος) σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π. (συμπράττων φορέας).

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, η Επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. συνιστά εισαγωγική επιμόρφωση σε θέματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης Τ.Π.Ε. και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει σε αυτή, περισσότεροι από 30.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα. Ακολουθείται από την Επιμόρφωση Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε., η οποία συνιστά προχωρημένη επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη και ολοκληρώνει τις σχετικές γνώσεις και ικανότητες των εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. έχει διάρκεια 36 ώρες και υλοποιείται σε 12 εβδομάδες, ανά «συστάδα» ομοίων ή «συναφών» κλάδων εκπαιδευτικών (σε 13 διακριτές «συστάδες» κλάδων εκπαιδευτικών, στις οποίες εντάσσονται όλοι οι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικών). Υλοποιείται με βάση το «μεικτό μοντέλο» επιμόρφωσης ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής και απασχόλησής τους, δηλαδή με συνδυασμό, κατά περίπτωση, ενός αριθμού δια ζώσης συνεδριών που λαμβάνουν χώρα σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.), σύγχρονων εξ αποστάσεως συνεδριών με χρήση ειδικής πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαχείρισης εικονικής τάξης, καθώς και ασύγχρονων εξ αποστάσεως δράσεων.

Στο ανανεωμένο περιεχόμενο της επιμόρφωσης περιλαμβάνονται: εισαγωγή στην εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε., εργαλεία – περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν τη συνεργατικότητα και τη συμμετοχικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και αποθετήρια, εκπαιδευτικά κοινωνικά δίκτυα, περιβάλλοντα παρουσίασης και σύγχρονα λογισμικά γενικής χρήσης, θέματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης διαδραστικών πινάκων, ασφάλειας διαδικτύου και ψηφιακής πολιτειότητας, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αξιοποίηση των παραπάνω. Επίσης, περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των τεχνολογικών και παιδαγωγικών εξελίξεων, όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες (Τεχνητή Νοημοσύνη – AI, Εικονική/Επαυξημένη Πραγματικότητα – VR/AR, Internet of Things – IoT, Robotics κ.α.) και οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις (STEAM κ.α.).

Το σχολείο των Σαπών θα υλοποιήσει-υποστηρίξει 4 προγράμματα-συστάδες και συγκεκριμένα:

  1. Επιμόρφωση στις συστάδες πληροφορικής πρόγραμμα IIα όπου η επιμόρφωση περιλαμβάνει 2 δίωρες συναντήσεις δια ζώσης στο σχολείο (μια στην αρχή και μία στο τέλος οι συναντήσεις).
  2.  Επιμόρφωση στην συστάδα Νηπιαγωγών πρόγραμμα IIα όπου η επιμόρφωση περιλαμβάνει 2 δίωρες συναντήσεις δια ζώσης στο σχολείο (μια στην αρχή και μία στο τέλος οι συναντήσεις).
  3. Επιμόρφωση στις συστάδες Ξένων Γλωσσών πρόγραμμα IIβ όπου η επιμόρφωση περιλαμβάνει εξ αποστάσεως επιμόρφωση με τεχνική υποστήριξη από το σχολείο.
  4. Επιμόρφωση στην συστάδα Φιλολόγων πρόγραμμα IIβ όπου η επιμόρφωση περιλαμβάνει εξ αποστάσεως επιμόρφωση με τεχνική υποστήριξη από το σχολείο.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη όπου προσδίδει μια προστιθέμενη αξία στο σχολείο μας αλλά και στην περιοχή μας, μιας και το σχολείο καθίσταται κόμβος επιμόρφωσης και λαμβάνει μια περαιτέρω εμπειρία στα Πανελλαδικά γεγονότα της εκπαίδευσης αφού θα μπορούν παρακολουθήσουν τα προγράμματα αυτά εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, και αφετέρου το σχολείο μας γίνεται πρεσβευτής του Δήμου μας σε μια δύσκολή συγκυρία» επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.