Παραγοντας αγχους το αβεβαιο μελλον για τους νεους
Τις δυνατότητες διασύνδεσης της φοιτητικής κοινότητας με την πόλη της Κομοτηνή και τις δομές της, προς όφελος όλων, ανέδειξε η ανοιχτή ομιλία που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΡΦΕΑΣ» στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής. Και αυτό γιατί όχι μόνο οι πολλοί φοιτητές που συγκεντρώθηκαν εκεί γνώρισαν, μέσα από την ομιλία του Ψυχίατρου – Ψυχαναλυτή και Επιστημονικού Υπεύθυνου του Κ.Π. «Ορφέας» κ. Γκάρο Εσαγιάν το ρόλο του άγχους στην ψυχοσύνθεση των νέων σήμερα, αλλά και γιατί προτάθηκε και οργανώθηκε από τρείς φοιτήτριες του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης που κάνουν την πρακτική τους στο Κέντρο.
Πρωτοβουλία από τις τρείς ασκούμενες
Οι Δωροθέα Λαζαρίδου, Βέρα Αλιφέρη και Ναταλία Πέιτση πραγματοποιούν την πρακτική τους ως κοινωνικοί Λειτουργοί στο Κέντρο. «Στην εκδήλωση αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το θέμα του άγχους, γιατί είδαμε πως αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί γενικά τον φοιτητικό πληθυσμό αλλά και την κοινότητα» τόνισε η κ. Βέρα Αλιφέρη, σημειώνοντας πως αυτό προέκυψε από έρευνα που έκαναν στις σχολές της Κομοτηνής. Έτσι θεώρησαν πως αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να προσεγγίσουν, τόσο φοιτητές όσο και την ευρύτερη κοινότητα, ώστε να συζητήσουν πόσο απασχολεί το άγχος τη σημερινή κοινωνία και τον κόσμο.
«Οι συμφοιτητές μας αντιλαμβάνονται το άγχος, τόσο στο αν θα βρουν δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο όσο και κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής» σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ναταλία Πέιτση, σημειώνοντας πως για αυτό κάλεσαν τον κ. Εσαγιάν να αναδείξει την ψυχολογική πλευρά του θέματος και αν τελικά το άγχος είναι εμπόδιο ή μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.
Η άσκηση στο Κέντρο άλλωστε, μέσα από τις δράσει του, τους έφερε σε επαφή τόσο με τους νέους όσο και τους γονείς, που είναι ομάδες που τους ενδιαφέρουν, και στο πρακτικό κομμάτι του επαγγέλματος που επέλεξαν και ελπίζουν να ακολουθήσουν, σημείωσε η κ. Δωροθέα Λαζαρίδου. «Υπάρχει η ανάγκη από την ευρύτερη κοινότητα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε σαν νέοι που θα μπούμε στον επαγγελματικό “στοίβο”, αλλά χρειάζεται και γενικότερα η παρουσία των κοινωνικών λειτουργών» κατέληξε.
Το αβέβαιο μέλλον η κύρια πηγή ανησυχίας για τους νέους
Τους κοινωνικούς κυρίως παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση του άγχους στους νέους σήμερα, περιέγραψε ο κ. Εσαγιάν στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν πριν από 20 και 30 χρόνια. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεσογόνων συνθηκών, με την απουσία των παραδοσιακών κοινωνικών ρόλων που ενστερνίζονταν οι νέοι μετά την αποφοίτησή από το πανεπιστήμιο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το άγχος δημιουργείται όχι μόνο από τη δυσκολία του παρόντος, αλλά και την προσδοκία ενός αβέβαιου μέλλοντος, με προϋποθέσεις που δεν έχουν σίγουρους ρόλους. Την ίδια ώρα δεν υφίστανται πλέον και άλλοι παράμετροι της κοινωνικής συνθήκης, όπως η οικογένεια, η θρησκεία, οι ηθικές αξίες, ως πρότυπα με τα οποία ταυτίζονταν οι νέοι και τους βοηθούσαν να είναι καλά με τον εαυτό τους.
Με δεδομένο ότι η γενικότερη κατάσταση που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα δε θα αλλάξει άμεσα, ο κ. Εσαγιάν τόνισε πως στόχος όσων ασχολούνται με την εκπαίδευση των νέων θα πρέπει να είναι αυτό που αποκαλεί ο ίδιος το «σκεπτόμενο άτομο», το οποίο έχει μια συγκρότηση, μπορεί να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και να διαχειριστεί τις κρίσεις του. «Έτσι κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα, να μπορεί να επαναπροσδιορίζει τους στόχους και τους ρόλους τους οποίους έχει» εξήγησε ο κ. Εσαγιάν για να αντιτείνει πως είναι κάτι που έχει γίνει δυσκολότερο από την παγκοσμιοποίηση με την έννοια της καταναλωτικής πανδαισίας, που δημιουργεί ένα δίπολο μεταξύ του σκεπτόμενου όντος και του ατόμου που ζει για να καταναλώνει.
«Από την άλλη, βέβαια», κατέληξε ο ίδιος «η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί και ως παράγοντας απόσβεσης του άγχους, μιας και το άτομο αποκτά την ελπίδα να βρει μια διαφορετική λύση, κάτι που όμως πάλι απαιτεί να αποδομήσει παραδοσιακούς ρόλους και να υιοθετήσει νέους. Οπότε πάλι επιστρέφουμε στο “σκεπτόμενο άτομο”».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.