Ο…«Mr Ενεργεια» Κων. Μανιατοπουλος εγκαινιασε το πρωτοποριακο μεταπτυχιακο προγραμμα της Νομικης Κομοτηνης

«Η Θράκη έχει το προνόμιο να είναι πέρασμα της ενέργειας, αλλά κανένας δεν είναι αποφασισμένος να το δει στην ουσία»-«Τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις εφοδιασμού LNG, που είναι η αυριανή μορφή διακίνησης του φυσικού αερίου»

Πάνω από 50 φοιτητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας δίνουν φέτος ραντεβού στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, για να παρακολουθήσουν το πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας. Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις στα νομικά ζητήματα γύρω από τη διαχείριση της ενέργειας, γεννήθηκε στους ανθρώπους του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, που έχουν και την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος.

Μιχάλης Χρυσομάλλης
«Πρέπει να απαντήσουμε στη νέα πρόκληση της εποχής που είναι η ενέργεια»

«Πρέπει να απαντήσουμε στη νέα πρόκληση της εποχής που είναι η ενέργεια», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σπουδών, κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, εξηγώντας το σκεπτικό της δημιουργίας του επίμαχου μεταπτυχιακού προγράμματος, στη σημερινή πανηγυρική έναρξη των μαθημάτων του. «Τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να είναι πρωτότυπα, πρέπει να είναι σύγχρονα, πρέπει να είναι επίκαιρα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, «γι’ αυτό και επιλέξαμε αυτό το αντικείμενο». Ο κ. Χρυσομάλλης έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια της υλοποίησης του μεταπτυχιακού, που θα είναι ένα έτος, θα συμβάλουν με τη συμμετοχή τους διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ημεδαπής και της αλλοδαπής ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητικών κέντρων αλλά και των επιχειρήσεων που ειδικεύονται σε θέματα ενέργειας. Ικανό δείγμα γραφής αυτού του σχεδιασμού ήταν η παρουσία στη σημερινή, πρώτη των συμμετεχόντων συνάντηση, του πρώην Γενικού Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενός εκ των πλέον ειδικών σε θέματα ενέργειας στην Ευρώπη, κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου. Ο «Mr Ενέργεια», όπως χαρακτηριστικά τον προσφώνησε ο κ. Χρυσομάλλης, παρουσίασε το εξόχως ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα «Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις και Γεωπολιτική της Ενέργειας».
 

Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος
«Αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο για ανθρώπους, που μπαίνουν σε αυτόν τον τομέα και σκοπεύουν να κάνουν μία καριέρα»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μανιατόπουλος μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την αξία του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος της Νομικής Κομοτηνής, για τη διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων από την ελληνική πολιτεία, αλλά και για τον ρόλο της Θράκης στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη. Καταρχήν χαρακτήρισε τιμή του, που προσεκλήθη και παραβρέθηκε στην Κομοτηνή, κάνοντας λόγο για ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. «Η ενέργεια είναι το αίμα της ζωής, το αίμα της οικονομίας, η βάση όλων των εξελίξεων, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στην πολιτική και στην ίδια την κοινωνία», υπογράμμισε. «Γιατί χωρίς ενέργεια δεν περπατάει τίποτα πλέον σήμερα», προσέθεσε, «από το απλούστερο μέχρι το πιο σύνθετο». «Χωρίς λοιπόν γνώση του τομέα της ενέργειας και χωρίς τη γνώση της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων γύρω από την ενέργεια, που είναι κυρίως νομικές», συνέχισε, «πραγματικά δεν μπορούν να σταθούν τα ενεργειακά συστήματα. Νομίζω συνεπώς ότι αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο για ανθρώπους, που μπαίνουν σε αυτόν τον τομέα και σκοπεύουν να κάνουν μία καριέρα. Είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα και είμαι ευτυχής, που είμαι ένας από αυτούς που θα συμβάλουν, έστω και για λίγο».
 

«Οποιαδήποτε απόφαση στον ενεργειακό τομέα θέλει ορίζοντα πολλών ετών, αλλά το πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει κοντή όραση»

Παρατηρώντας πως στη χώρα μας η πολιτική της ενέργειας έχει πάρα πολύ υποβαθμιστεί και έχει αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση ευκαιριακά, ο κ. Μανιατόπουλος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει και μερικές σωστές προσπάθειες, οι οποίες όμως έμειναν στη μέση, ενώ διέκρινε ότι «η Ελλάδα παίζει με κριτήρια που δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα για τον τομέα της ενέργειας». «Το ότι μπορεί να είναι δέσμια κάποιων διεθνών υποχρεώσεων νομίζω ότι είναι μια ωραία πρόφαση», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να εκτιμήσει πως αυτή η υστέρηση της χώρας μας οφείλεται στο γεγονός ότι το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομικοί παράγοντες «έχουν κοντή όραση». «Οποιαδήποτε απόφαση αφορά στον ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε, «είναι μια απόφαση που θέλει ορίζοντα πολλών ετών και δεν έχει άμεση απόδοση». «Το σύστημα λοιπόν, και το πολιτικό και το οικονομικό», πρόσθεσε, «έχει κοντή όραση, βλέπει μόνο κοντά». «Αν ξεπερνάει κάποια χρόνια, που είναι παραπάνω από αυτά που βλέπει ο πολιτικός, αλλά και ο οικονομικός παράγων, έχει ανασφάλειες», συμπλήρωσε. «Ζούμε και σήμερα σε μια χώρα και σε μια οικονομία, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει», συνέχισε, «όμως όταν μια ενεργειακή επένδυση θέλει μερικά χρόνια για να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερα για να υλοποιηθεί και πάρα πολύ περισσότερα για να αφήσει και ένα κέρδος, εκεί μπερδεύονται τα πράγματα. Αν δεν μπορείς να δεις με έναν ορίζοντα δεκαετιών, δεν μπορείς να προχωρήσεις στον τομέα της ενέργειας. Οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται ασφαλώς στις ευρωπαϊκές, αλλά πρέπει να προσαρμόζονται και στις ειδικές συνθήκες της χώρας».

«Η Θράκη λοιπόν είναι ο δρόμος, από τον οποίο μπορεί να περάσει η ενέργεια»

Για την περιοχή της Θράκης ο κ. Μανιατόπουλος διέκρινε ότι έχει προνόμιο με διάφορες όψεις, αφού αποτελεί όχι μόνο έναν κόμβο, αλλά τον δρόμο στην ουσία για να περάσει η ενέργεια. Πράγμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία, ίσως και μεγαλύτερη, όπως διέκρινε, από τους παράγοντες της παραγωγής και της κατανάλωσης. «Η Θράκη λοιπόν είναι ο δρόμος, από τον οποίο μπορεί να περάσει η ενέργεια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι από εδώ μπορούν αφενός να περάσουν αγωγοί και αφετέρου να δημιουργηθούν τερματικοί σταθμοί για LNG. Εστιάζοντας στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, έκανε λόγο για την «αυριανή μορφή διακίνησης του φυσικού αερίου», εξηγώντας ότι με την υγροποιημένη μορφή το φυσικό αέριο μπορεί να έρθει χωρίς να δεσμεύεται από αγωγούς και χωρίς να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και των διακρατικών συμφωνιών, για να τροφοδοτήσει όχι μόνο τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και την ευρύτερη νότια Ευρώπη. «Η περιοχή λοιπόν και ειδικότερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης», παρατήρησε, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενεργειακού ανεφοδιασμού, όχι της Ελλάδας, αλλά της ευρύτερης περιοχής».
 

«Με το να είσαι πέρασμα δεν είναι μόνο οικονομικό το όφελός σου, αλλά αποκτάς πια σημασία στη γεωπολιτική κατανομή δυνάμεων»

Βέβαια, όπως εύστοχα έσπευσε να διαπιστώσει, η συζήτηση αυτή κρατάει χρόνια, δίχως να υπάρχει η προσδοκώμενη πρόοδος. «Για να κρατάει χρόνια, σημαίνει ότι κανένας δεν είναι αποφασισμένος να δει τα υπέρ και τα κατά στην ουσία», τόνισε. «Είτε πρόκειται για τις κυβερνήσεις και τους οικονομικούς παράγοντες», συμπλήρωσε, «είτε για τους ίδιους τους κάτοικους των περιοχών, που πάντοτε προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια, από φόβο και από την φυσική αντίδραση του τύπου “καλύτερα στην αυλή του γείτονα…”». «Είμαστε λίγο δύσκολοι σα λαός», παρατήρησε, «και όταν πηγαίνουμε σε τοπικό επίπεδο γινόμαστε λίγο πιο δύσκολοι». «Τα οφέλη όμως πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά», ξεκαθάρισε, «όχι μόνο οικονομικά, αλλά οφέλη σημαντικότατα για τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Γιατί με το να είσαι πέρασμα δεν είναι μόνο οικονομικό το όφελός σου.  Είναι και η σημασία, που αποκτάς πια στη γεωπολιτική κατανομή δυνάμεων. Όλοι ξέρουμε ότι το πέρασμα είναι πολύ σημαντικό, είναι η «γέφυρα», είναι αυτός ο παράγων που μπορεί σε δύσκολες στιγμές να καθορίσει πράγματα».

Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός
«Η ενέργεια επηρεάζει δραστικά την εξωτερική πολιτική των κρατών και τις διεθνείς σχέσεις»

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, κ. Γρηγόριου-Ευάγγελου Καλαβρού, που δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σημαντική αυτή εκδήλωση για τον Τομέα, που υπηρέτησε επί σειρά ετών. Εστιάζοντας στη γεωπολιτική και τη γεωοικονομική διάσταση της ενέργειας, ο κ. Καλαβρός παρατήρησε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκαν 45-50 από την εμφάνιση της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, για να οδηγηθούμε σε μία κοινή ευρωπαϊκή  πολιτική ενέργειας», για να επισημάνει ότι «η ενέργεια επηρεάζει δραστικά την εξωτερική πολιτική των κρατών και τις διεθνείς σχέσεις». «Με αυτό το σκεπτικό επιλέξαμε αυτό το αντικείμενο για το ειδικό αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα», εξήγησε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το πρώτο κάθετο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αφού «παίρνουμε έναν τομέα της οικονομίας, που παρουσιάζει παρέμβαση νομοθετική από πλευρά της Ένωσης, και τον μελετάμε σε όλες τις διαστάσεις του». «Η επιλογή βέβαια να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα εδώ δεν είναι τυχαία», τόνισε καταλήγοντας, «διότι η Θράκη, με οποιαδήποτε εκδοχή αγωγών υδρογονανθράκων ή φυσικού αερίου, είναι κόμβος και από εδώ θα περάσουν τα δίκτυα».

Το έντονο ενδιαφέρον υποψηφίων οδήγησε σε παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό

Πάνω από 90 αιτήσεις για τις, αρχικά, 30 θέσεις του προγράμματος

Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στο πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής του Δημοκριτείου ανάγκασε τους υπεύθυνους από το Τομέα Διεθνών Σπουδών να παρεκκλίνουν από τον αρχικό σχεδιασμό τους. «Όταν στήναμε αυτό το μεταπτυχιακό ήμασταν λίγο συγκρατημένοι», σημείωσε ο διευθυντής του Τομέα και διευθυντής σπουδών του προγράμματος, κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης. «Υπολογίζοντας και τη συνθήκη της κρίσης», εξήγησε, «αποφασίσαμε ότι το μεταπτυχιακό θα μπορούσε να δεχτεί 30 φοιτητές σε πρώτη φάση». «Οι αιτήσεις όμως ήταν πάνω από 90 από όλη την Ελλάδα», επισήμανε, «με αποτέλεσμα, για να απαντήσουμε σε αυτήν την ζήτηση, να κάνουμε μια παρέκκλιση και να πάμε στα 57 άτομα». Σημειώνεται ότι τα μαθήματα θα γίνονται Παρασκευή και Σάββατο, ενώ τα δίδακτρα ανέρχονται σε 3.000 ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.