Ομοσπονδια Γονεων ΑΜΘ: «Εδω και τωρα μετρα για ανοιχτα και ασφαλη σχολεια»

Ανησυχία για τους όρους ανοίγματος των σχολείων

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε όμως αντί για αισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και συγκίνησης που πάντα νιώθουμε οι γονείς και τα παιδιά μας αυτές τις μέρες, συσσωρεύεται η ανησυχία, η αγωνία και η ανασφάλεια για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία, οι οποίοι είναι ίδιοι και χειρότεροι με πέρυσι. Κι αυτό γιατί, παρόλο που στη χώρα μας καλπάζει η μετάλλαξη «Δ», που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και να πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά, τα σχολεία είναι εντελώς απροετοίμαστα». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών ΑΜΘ, σχολιάζοντας το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως εξηγεί, «το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι ένα τμήμα θα κλείνει αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, ενώ δε θα γίνεται τηλεκπαίδευση. Γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού (σύμφωνα με τους ειδικούς), αλλά και θα οδηγήσει τους μαθητές σε τεράστια γνωστικά κενά, αφού οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να προχωρούν την ύλη σε τάξεις που θα απουσιάζουν πολλοί μαθητές. Άρα, οδηγούμαστε σε τρίτη χρονιά συσσωρευμένων γνωστικών κενών».

Παράλληλα σπεύδει να τονίσει πως «η χρονιά που ξεκινάει, είναι η χρονιά που θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μες στο καλοκαίρι. Αυτές που διαμορφώνουν σχολεία κατηγοριοποιημένα, των χορηγών, των εμποδίων στη μόρφωση, της αξιολόγησης της επιχειρηματικής λειτουργίας».

«Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι εγκληματικές!» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία για να συμπληρώσει πως «εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία:

  • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες – 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. Για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρόβλημα υγείας ή αναπηρία, να προσλαμβάνεται και το απαραίτητο αντίστοιχο προσωπικό της αναγκαίας ειδικότητας (παράλληλη στήριξη, σχολικός νοσηλευτής).
  • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
  • Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το ζήτημα του εμβολιασμού. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης του κάθε μαθητή μετά το εμβόλιο.
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Μπροστά και στην εμφάνιση κρουσμάτων ήδη με το «καλημέρα» στα σχολεία (χ.π. κρούσματα σε μαθητές την ημέρα του αγιασμού στην Αλεξανδρούπολη) απαιτούμε τη διεύρυνση λειτουργίας των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και το απόγευμα (όπου δεν συμβαίνει) και συνεργασία των με τον ΕΟΔΥ ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένα rapid test το πρωί στις 7.00-8.00 έξω από τη σχολική μονάδα σε όλους τους μαθητές του τμήματος που εμφάνισε κρούσμα, για όλη τη διάρκεια της βδομάδας. ΑΜΕΣΗ απολύμανση της αίθουσας.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων».

Κλείνοντας η Ομοσπονδία καλεί «τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων να βρίσκονται στα σχολεία, να επαγρυπνούν για ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν, να συνεργαστούν με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, διεκδικώντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.