Ολο και περισσοτεροι ενδιαφερονται για τη σωστη διατροφη

Εδώ και δεκαοκτώ χρόνια -μεταξύ τόσων άλλων ημερών αφιερωμένων σε κάτι- έχει καθιερωθεί και η παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας, που μας καλεί ν’ αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ και να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των σωμάτων.

Η ημέρα αυτή είναι η 6η Μαΐου, αλλά το ζήτημα δεν μπορεί φυσικά να εξαντληθεί μέσα από τέτοιους θεσμούς που άλλοτε μεταβάλλονται σε «μνημόσυνα» και άλλοτε σε ευκαιρίες κηρυγμάτων. Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Και φυσικά, δεν περιμένουμε αυτή την ημέρα για ν’ ασχοληθούμε διεκπεραιωτικά μ’ ένα καθημερινό ζήτημα, που στον δυτικό κόσμο προλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η μέρα αυτή καθιερώθηκε στην Αγγλία από την κ. Mary Evans-Young, μια πρώην ανορεξική και θύμα της δίαιτας, ενός άκριτου και εξόχως ρατσιστικού μοντέλου που επιτάσσει τον… υποσιτισμό και επιβάλλει ως κοινωνικά και αισθητικά αποδεκτούς μόνο τους αδύνατους ανθρώπους! Η κα Evans-Young συνέγραψε το best seller «Τα έχεις όλα χωρίς να κάνεις δίαιτα» και τέθηκε επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος ήταν να κηρυχθεί moratorium έστω και μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή των ανθρώπων για απώλεια βάρους. Επίσης, να πληροφορηθούν όλοι τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος και να συμβάλλουν στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Συχνά στο νου μας συγχέονται οι έννοιες «δίαιτα» και «ισορροπημένη διατροφή», με αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη απουσιάζει –αναίτια- από την καθημερινότητά μας, να προστρέχουμε εναγωνίως στην πρώτη, αναζητώντας μάλιστα άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα! Η διατροφολόγος κ. Κούλα Βασιλειάδου, σκιαγραφεί την ιστορική πορεία των ανθρώπινων αντιλήψεων επί του θέματος, λέγοντας: «Στο μεγαλύτερο μέρος της γραπτής ιστορίας, μία γυναίκα θεωρούνταν επιθυμητή όταν το σώμα της ήταν παχουλό λόγω της εναπόθεσης λίπους στο στήθος, στους γοφούς, στους μηρούς και στην κοιλιά της. Ήταν της μόδας να είσαι παχιά! Η πεποίθηση ότι το πάχος ήταν ελκυστικό, οφειλόταν στην αβεβαιότητα της προσφοράς τροφίμων στις τότε κοινωνίες. Ένα γυναικείο σώμα με καμπύλες έδειχνε πως ο σύζυγος ήταν ικανός και πλούσιος… Τα τελευταία ενενήντα χρόνια, με άφθονη προσφορά τροφίμων και καλή κατανομή τροφών, σχεδόν για πρώτη φορά στην ιστορία το λεπτό σώμα άρχισε να γίνεται της μόδας. Αυτό τεκμηριώνεται στα περιοδικά μόδας, στις στατιστικές των διαστάσεων των γυναικών που κερδίζουν στα καλλιστεία και στα σχετικά με τη δίαιτα βιβλία που κυκλοφορούν σχεδόν κάθε χρόνο. Κατά τακτά διαστήματα δημοσιεύονται στα γυναικεία περιοδικά άρθρα για “νέες και συναρπαστικές” δίαιτες και ο αριθμός τους αυξάνεται».

 

«Δίαιτα σημαίνει σωστή διατροφή»

Η κ. Βασιλειάδου αποτυπώνει επακριβώς τις αγωνίες που κατατρύχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, κυρίως των γυναικών: «Φαίνεται ότι η γυναίκα του σήμερα επιθυμεί μία θαυματουργή δίαιτα που είναι αποτελεσματική, ψυχολογικά και σωματικά ανώδυνη και μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς να ταράξει τον τρόπο ζωής της».

Απαντά δε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μία τέτοια δίαιτα» και εξηγεί: «Δίαιτα σημαίνει σωστή διατροφή για απώλεια του περιττού σωματικού λίπους. Του λίπους που βλάπτει την υγεία και τίποτε άλλο. Ο μόνος τρόπος για να χαθεί αυτό το λίπος, είναι απλά να το χρειαστεί ο οργανισμός και να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτό θα γίνει μόνο αν μειώσουμε την πρόσληψη της τροφής μας ή και αν χάσουμε ενέργεια από την άσκηση. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Ούτε τοπικό αδυνάτισμα υπάρχει ούτε μαγική δίαιτα ούτε κρέμες, χάπια, σάουνες, φόρμες και οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί. Που μόνο κακό μπορεί να κάνει, να αφυδατώσει τον οργανισμό και να του στερήσει την υγεία».

 

Όσον αφορά τις παραμέτρους της «σωστής διατροφής για απώλεια του περιττού σωματικού λίπους», η διατροφολόγος τονίζει: «Πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις βασικές ομάδες τροφίμων (κρέατος, γάλακτος, δημητριακών, λίπους, φρούτων και λαχανικών) και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας. Να μην είναι χαμηλότερης ενέργειας από το βασικό μεταβολισμό (να μην πέφτει κάτω από περίπου 1.200 θερμίδες για τις γυναίκες και 1.400 θερμίδες για τους άνδρες). Να μην προκαλεί έντονα αισθήματα πείνας και εξάντλησης. Να συστήνει σταδιακή απώλεια βάρους (όχι πάνω από μισό με ένα κιλό την εβδομάδα). Να μην είναι πειραματική δίαιτα. Να είναι συμβατή με τις ανάγκες και τις συνήθειες του ατόμου που θα την ακολουθήσει, να μην απομονώνει κοινωνικά το άτομο και να ευνοείται η καθιέρωσή της για μια ζωή. Να συντελεί στην βελτίωση της υγείας και, τέλος, να μην υποστηρίζει πως έχει κάποιο… περίφημο μυστικό που δίνει μαγικές λύσεις».

Πράγματα απλά και εύκολα δηλαδή, που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε αλλά πολλοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η συνομιλήτριά μας καταθέτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων προς τη σωστή διατροφή. Και μόνο το γεγονός ότι η ίδια εργάζεται ως διαιτολόγος σε αθλητική ομάδα (στην ακαδημία του Α.Ο. Βιστωνίδας), καταδεικνύει πολλά: «Ο κόσμος αρχίζει και ενδιαφέρεται, έρχονται γονείς και παιδιά που ρωτούν και ζητάνε να μάθουν περισσότερα» λέει. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ακόμη και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Άβατου Ξάνθης, με αποτέλεσμα να υλοποιηθούν εκεί 25ωρα σεμινάρια που έτυχαν παρακολούθησης με ζωηρό ενδιαφέρον.

 

Εν κατακλείδι, η κ Βασιλειάδου σημειώνει τα… χιλιοειπωμένα μα τόσο αποδοτικά: «Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής -σύμφωνα με τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής- δηλαδή πολλά φρούτα, λαχανικά, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, ψάρια, ελαιόλαδο ως κύρια λιπαρή ουσία και λιγότερο κρέας, καθώς και επεξεργασμένες τροφές, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.