Οι Θρακιωτες εξερευνητες των αστερων περνουν τη γνωση τους στις νεες γενιες

Συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Είναι μεσημέρι της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου, και ο κ. Ανδρέας Αμανατίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, μιλά στα παιδιά που έχουν μαζευτεί στην αυλή της Τσανακλείου για θέματα αστρονομίας, επικεντρώνοντας στα σχήματα των αστερισμών, και πιο συγκεκριμένα τον αστερισμό του Ταύρου.

Ο Σύλλογος συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποίησε δράσεις με τα παιδιά, τα οποία ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό.

Αυτό είναι σημαντικό για τα μέλη του Συλλόγου, μιας και στα 18 χρόνια ύπαρξής του, έχει σαν στόχο, πέρα από την συστηματική μελέτη και προαγωγή της παρατηρησιακής ερασιτεχνικής αστρονομίας και των γνώσεων των μελών του επάνω σε αυτή, την διάχυση αυτών των γνώσεων, αλλά και την αγάπη για την αστρονομία, στο ευρύτερο κοινό.

Μεγάλη η ανταπόκριση των παιδιών

Η ανταπόκριση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βιβλιοθήκη Κομοτηνής ήταν πολύ καλή, σημείωσε, δεδομένου και ότι οργανώθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες, και αν είχαν περισσότερες ημερομηνίες δράσεων θα είχαν και περισσότερα παιδιά, μιας και οι θέσεις έκλεισαν πολύ γρήγορα.

«Τις εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις βαθμίδες, από την προσχολική ηλικία μέχρι ενήλικες, είναι κάτι που ως Σύλλογος το κάνουμε συνεχώς στα δεκαοκτώ χρόνια που υπάρχουμε» σημείωσε.

Τα παιδιά πλέον μαθαίνουν από το νηπιαγωγείο για το Ηλιακό Σύστημα και τους πλανήτες, για αυτό και τώρα, που απευθύνθηκαν σε παιδιά Δημοτικού, έμαθαν για την εναλλαγή των εποχών, την εναλλαγή των αστερισμών στον ουρανό κάνοντας και κάποιες κατασκευές.

Μάλιστα, επειδή το πρόγραμμα είχε στη θεματική του το βιβλίο «Τα ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, διάβασαν και ένα κομμάτι που έχει αστρονομικές αναφορές, και συζήτησαν με τα παιδιά τι έβλεπαν, και να ερμηνεύσουν από λογοτεχνική πλευρά τι περιγράφεται.

Διαφορετικοί τομείς για τα μέλη τους

Ο σύλλογος έχει περίπου 150 εγγεγραμμένα μέλη από όλη τη Θράκη, από τα οποία όμως περίπου 30 είναι ενεργά, και η δράση τους μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη, αυτό που αφορά το κοινό και αυτό που αφορά τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Όταν κάποιος γίνεται μέλος στο Σύλλογο, τόνισε, έρχεται σε τριβή με άλλους, και ακούει και μαθαίνει στοιχεία που αφορούν στην αστρονομία. Μάλιστα έχουν συλλογικό εξοπλισμό, όπως τηλεσκόπια, με τα οποία όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει παρατηρήσεις είτε μόνος, είτε σε οργανωμένες παρατηρήσεις που γίνονται το καλοκαίρι, λόγω συνθηκών.

Τα καινούρια μέλη λοιπόν, σύμφωνα μ τον κ. Αμανατίδη, μπορούν με αυτόν τον εξοπλισμό να δουν κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να δει με το κοινό μάτι, και σιγά σιγά να εξελιχθούν μόνα τους. Έτσι μαθαίνουν την Ουρανογραφία, μαθαίνουν τους αστερισμούς, πώς να βρίσκουν κάποιους γαλαξίες, νεφελώματα και σμήνη, που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία σε αστερισμούς, και πώς να πηγαίνουν από τον ένα αστερισμό στον άλλο, ώστε να μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό μόνοι τους.

Για τους πιο προχωρημένους, υπάρχει η αστροφωτογραφία, που είναι αρκετά απαιτητική από άποψη γνώσης, προσπάθειας και χρόνου. Ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως η αστροφωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει και αντικείμενα που δεν φαίνονται με το τηλεσκόπιο.

«Ο σύλλογος επιμορφώνει τα μέλη του και πραγματοποιεί παρατηρήσεις» ανέφερε, που κάποιες φορές αφορούν φαινόμενα όπως οι εκλείψεις ηλίου και σελήνης, οι κομήτες, και την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι Ερασιτεχνών Αστρονόμων, οι οποίοι έχουν συνεχή επαφή μεταξύ τους, και πραγματοποιούν κοινές δραστηριότητες, όπως το Συνέδριο τους, με τον Σύλλογο της Θράκης να συμμετάσχει σταθερά σε αυτό.

Φέτος τον Οκτώβριο μάλιστα, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, θα υπάρχει συμμετοχή και με εισήγηση για εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ο κ. Αμανατίδης έχει κατασκευάσει οκτώ τρισδιάστατες αποτυπώσεις της σελήνης, στις διαφορετικές της φάσεις, μέσα από τις οποίες άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να κατανοήσουν τη μορφολογία της σελήνης, αλλά και τις φάσεις της.

Πέρα από το Συνέδριο, τα μέλη του Συλλόγου συμμετάσχουν στην πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων, σε σημεία που η φωτορύπανση είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και κάνουν παρατηρήσεις για τρία βράδια.

Πάντα ανοιχτοί στο ευρύτερο κοινό

Όσο για τις δράσεις τους που αφορούν το ευρύτερο κοινό, πραγματοποιούν κατά διαστήματα ανοιχτές παρατηρήσεις, σε δημόσιους χώρους με ανοιχτό ουρανό, όπου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τη σελήνη, αν η δράση γίνει σε πανσέληνο, ή άλλα σημεία του ουρανού αν η δράση γίνει στη νέα σελήνη.

Παράλληλα πραγματοποιούν ομιλίες, τόσο με μέλη του Συλλόγου όσο και προσκεκλημένους ομιλητές, όπως καθηγητές πανεπιστημίου ή ερευνητές, ενώ πραγματοποιούν και εκθέσεις φωτογραφίας με τις αποτυπώσεις του ουρανού που έχουν κάνει οι ίδιοι.

Από τις δράσεις αυτές, όπως και από ενημερώσεις που κάνουν, προέρχονται και αρκετά νέα μέλη του Συλλόγου, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ερασιτεχνική αστρονομία, ακόμα και μαθητές, που πέρασαν από κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μεγαλώνοντας θέλουν να συνεχίσουν και να ασχοληθούν με όλους, ή με συγκεκριμένους τομείς.

Πάντως ο κ. Αμανατίδης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, ο Σύλλογος δεν είχε τόσο μεγάλη παρουσία στην Κομοτηνή από άποψη μελών, θέλουν όμως και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, να το αλλάξουν αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.