Οι μετακινησεις πληθυσμων του χθες στη Θρακη στο μικροσκοπιο του σημερα

Αγγελική Γιαννακίδου : «Είναι ένα ανοιχτό μουσείο όλη η Θράκη προσφυγικής εγκατάστασης»

Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη» στην Αλεξανδρούπολη

Με ένα θέμα που καθόρισε το παρελθόν της Θράκης, και έχει απόηχο ακόμα στο σήμερα, τις μετακινήσεις πληθυσμών, θα καταπιαστεί συνέδριο με τίτλο «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία από κοινού με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη.

Για την θεματική, αλλά και τη σημασία του συνεδρίου, μίλησε η κ. Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, στο Ράδιο Παρατηρητής, τονίζοντας πως προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα της προσφυγιάς, τόσο όσο αφορά την περιοχή μας, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρωτοβουλία στην επέτειο της συνθήκης της Λοζάνης

ΠτΘ: Τι θα παρακολουθήσουμε κ. Γιαννακίδου στο συνέδριο και  πώς ελήφθη αυτή η πρωτοβουλία;

Α.Γ.: Ο  Οκτώβριος μήνας είναι στα πλαίσια της τριχοτόμησης της Θράκης και της Συνθήκης της Λοζάνης, πάρα πολύ σημαντικός μήνας. Κάνουμε τρεις προσεγγίσεις.

Μία είναι το συνέδριο, η δεύτερη είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που κάναμε με έναν  διάσημο φωτογράφο, τον Μιχάλη Παπά, και το οποίο θα βγει αυτές τις μέρες με μια  έκθεση στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη.

Το τρίτο είναι η εγκατάσταση με τα πουκάμισα των προσφύγων και των μεταναστών που θα βγει κι αυτό και σε ένα κείμενο πάρα πολύ ωραίο.

Μέσα από τρεις δράσεις προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα της προσφυγιάς, της εκκένωσης της Ανατολικής Θράκης, των μετακινήσεων των  πληθυσμών, από το 1900 μέχρι το 1951 όμως, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, και στην Ινδία και στο Ισραήλ, από τότε, κλπ.

Είναι σημαντικό ότι γίνεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής, που συμμετέχει πάρα πολύ στα βασικότερα πράγματα, και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κ. Χατζηβασιλείου, και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη, το Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη (Π2) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Οι ομιλητές είναι σημαντικοί,  θα  ξεκινήσει την Παρασκευή στις 3:00 το απόγευμα μέχρι το βράδυ, το Σάββατο επίσης από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, και μετά θα υπάρχει η έκθεση «Σήκω ψυχή μου», που γίνεται παράλληλα με το συνέδριο στο ιστορικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης.

Την Τρίτη θα έχουμε και την παρουσίαση της ταινίας της Ηλιού, «Από τις δυο πλευρές της Μεσογείου», που είναι νομίζω πολύ σημαντική.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους, αναγνωρισμένους και με ερευνητικό έργο πολύ σημαντικό. Θα έρθει ο Μισέλ Φουσέ, που συμμετείχε πριν δέκα χρόνια στο συνέδριο για την γεωπολιτική των πολιτισμών και συμμετείχε, επίσης ο Γιώργος Πρεβελάκης, για τη μετακίνηση των πληθυσμών, ο Βασίλειος Γραμματίκας, ο κ. Ιωάννης Μουρέλος, ο κ. Ονούρ  Γιλντιρίμ, ο κ. Άγγελος Συρίγος, ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο κ. Μανώλης Κουμάς, η κ. Βάσω Τσακόγλου, η κ. Ελπίδα Βόγλη.

Επίσης έχουμε τον κ. Δημήτριο Κιηγμά, από την Ορεστιάδα, για τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, πνευματικό φάρο της Θράκης. Μας ενδιαφέρει να κατατεθούν κάποια πράγματα, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, να πάει στα επίπεδα που του χρειάζονται.

Νομίζω ότι η έρευνα των ανθρώπων αυτών είναι πολύ σημαντική και μας βοηθάει πάρα πολύ στο να δούμε μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο ευρύτερο, τις μετακινήσεις κι αν είναι μεθοδευμένες ή αν γίνονται αυθόρμητα  από άλλους λόγους.

Τόπος προσφύγων η Θράκη

ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε και μια τεράστια αύξηση και του ρατσισμού…

Α.Γ.:  Φυσικά, πάντα. Πάντα η Θράκη και ο Έβρος ειδικά, είναι ένας τόπος στον οποίο διασταυρώνεται μεταναστευτικές κινήσεις και δίκτυα που έρχονται από άλλους γεωγραφικούς και πολιτισμικούς τόπους, και γι’  αυτό ο Έβρος είναι και ένα παγκόσμιο σύμβολο, μιας διαδρομής πάρα πολύ σημαντικής.

ΠτΘ: Και είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε, γιατί φαίνεται να ξεχνάμε ότι η Θράκη είναι ένας κατά κόρον προσφυγικός τόπος, από τους κατοίκους της.

Α.Γ.: Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει δυο φορές από ανθρώπινο φερτό δυναμικό. Μια όταν δημιουργήθηκε ως ένα κέντρο σιδηροδρομικό, εμποροναυτικό και δεύτερη φορά με τους πρόσφυγες.

Είναι  ένα ανοιχτό μουσείο όλη η Θράκη προσφυγικής εγκατάστασης, από Έλληνες, που διαφέρουν βέβαια από τους σημερινούς πρόσφυγες, αλλά είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί θα γίνουν νύξεις, οι έρευνες έχουν να κάνουνε και με θέματα που μας αφορούν σήμερα. Έχουμε συμπεριλάβει σημαντικά πράγματα που μας ενδιαφέρουν στο συνέδριο.

ΠτΘ: κ.Γιαννακίδου είναι ανοιχτή η διοργάνωση;

Α.Γ.:  Είναι. Ξεκινάει στις 3:00, είναι στον συνεδριακό χώρο Άβδηρα, στον Αστέρα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Grecotel, υπάρχει διερμηνεία από τα ελληνικά  στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά και τις δυο μέρες.

Δραστήριο το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης τη νέα χρονιά

ΠτΘ: Τι ετοιμάζει για τη νέα χρονιά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης;

Α.Γ.: Με την βοήθεια του Υπουργείου θα κάνουμε πολιτιστική ερμηνεία, εκπαιδεύοντας ανθρώπους στην πολιτιστική ερμηνεία του τόπου, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, μέχρι πάνω στο Τρίγωνο.

Έχουμε σκοπό την ανάπτυξη εργαστηρίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων με τους τεχνουργούς που συνεργαζόμαστε, κυρίως με γυναίκες, αλλά  και στο κομμάτι του ορεινού όγκου πάνω από το Σουφλί, για τις γυναίκες της μειονότητας, για να αναπτύξουν τις δεξιοτεχνίες τους που είναι πάρα πολλές, και να προβάλλουμε το δίκτυο Ρίζα που έχουμε κάνει, το οποίο πάει καλά, αλλά θέλει μια συνεχή επαγρύπνηση και έναν τεράστιο κόπο.

Έχουμε και το δίκτυο αγροτικών μουσείων το οποίο προχωράει λίγο αργά τώρα, αλλά θα προχωρήσει στην τελική του φάση, και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να ανοίξουν αυτές οι τρεις δομές της υφαντικής, με τις οποίες θα  απασχοληθούμε και ήδη ασχολούμαστε με την υφαντική και προωθούμε πράγματα.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη διάδραση που έχει το μουσείο με την κοινωνία, και έχουμε στα σκαριά τρεις εκδόσεις, πέρα από τα εκπαιδευτικά που γίνονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.