Οι μαθητες του Μειονοτικου Γυμνασιου Λυκειου Κομοτηνης ανακαλυψαν πως «Τα μαθηματικα ειναι παντου»

Πήραν μέρος στον 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ, λύνοντας γρίφους και ασχολούμενοι με μαθηματικά προβλήματα.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 17 και 18 Απριλίου 2024 το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής πήρε μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό  Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό ΠΕ03 Μουσταφά Μπιρσέλ και τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν λύνοντας γρίφους και ασχολούμενοι με μαθηματικά προβλήματα.

Το σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Τα μαθηματικά είναι παντού» και υπογραμμίζει την παρουσία των μαθηματικών στην καθημερινότητα και προτρέπει τους μαθητές να τα ανακαλύπτουν από διάφορες οπτικές γωνίες και ιδιαίτερα να:

  • αναγνωρίζουν ότι τα μαθηματικά διαπερνούν τον κόσμο γύρω μας
  • εκτιμούν τη χρησιμότητα, τη δύναμη και την ομορφιά των μαθηματικών
  • απολαμβάνουν τα μαθηματικά και να αναπτύσσουν υπομονή και επιμονή κατά την επίλυση προβλημάτων
  • έχουν εμπιστοσύνη στη χρήση των μαθηματικών για την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων τόσο στο σχολείο όσο και σε «πραγματικές» καταστάσεις
  • αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται για την συνέχιση περαιτέρω σπουδών στα μαθηματικά
  • καλλιεργήσουν την κριτική εκτίμηση για τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών στα μαθηματικά
  • εκτιμήσουν τη διεθνή διάσταση των μαθηματικών και τις πολυπολιτισμικές και ιστορικές προοπτικές τους.
  • ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και να ενδυναμώσουν τη θετική σκέψη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, oı μαθητές της Γ΄ λυκείου του σχολείου και η υπεύθυνη καθηγήτρια ετοιμάσανε μια παρουσίαση.
Οι μαθητές θέλοντας να ενημερώσουν καλύτερα τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, δεν έμειναν μόνο στη θεωρία για την ύπαρξη των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή, αλλά προχώρησαν και στην πράξη για να κάνουν πιο κατανοητή τη σημασία αυτής της επιστήμης  παρουσιάζοντας μεγάλους μαθηματικούς και επιστήμονες και τη  σημαντική προσφορά τους. Έτσι έγινε η παρουσίαση των παρακάτω:

1) Κύπελλο Δικαιοσύνης του Πυθαγόρα

2) Γέφυρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

3) Γιατί τα Καλύμματα Φρεατίων είναι στρογγυλά

4) Πυθαγόρειο Θεώρημα

5) Κόκκαλα του Νάπιερ

6) Χρυσή Τομή

7) Ο Άνθρωπος του Βιτρουβίου

8) Πύργοι του Ανόι

9) Μαθηματικά Υλικά Φτιαγμένα με 3D Εκτυπωτή

10) Ζωγραφιές

11) Μαθηματικά παιχνίδια

Η κ. Μουσταφά Μπιρσέλ εξήγησε πως «Ως μαθηματικός αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μοναδικός σκοπός μου δεν είναι να διδάξω μόνο τα μαθηματικά ως μάθημα, αλλά διδάσκοντας να κάνω τους μαθητές μου να αγαπήσουν αυτήν τη θετική επιστήμη.
Δηλαδή, βοηθώντας τους μαθητές να αποκτήσουν σωστές γνώσεις στο μάθημα των μαθηματικών, μπορούν έπειτα να κατανοήσουν, να εντοπίσουν και να συνδέσουν τη θεωρία των μαθηματικών με τα μαθηματικά που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή.
Γιατί τα μαθηματικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή και την καθημερινότητα του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο ένα μάθημα που μένει στη θεωρία».

Ο Διεθυντής Μεμέτ Τουνάλπ, η Υποδιευθύντρια Ελένη Χατζή και ο σύλλογος διδασκόντων συγχαίρουν την καθηγήτρια και τους μαθητές για την εξαιρετική τους δράση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.