Οι Κομοτηναιοι τιμησαν και φετος τον Αγιο Φανουριο τον Νεοφανη

Δεκάδες Φανουρόπιτες ευλογήθηκαν, στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Με αθρόα προσέλευση πιστών τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς, το απόγευμα της Τετάρτης, στο παρεκκλήσι της πολιούχου της πόλης μας Αγίας Παρασκευής, στο δημοτικό Άλσος.
 
Συγκεκριμένα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη του Αγίου, μία παράδοση δεκαετιών, που καθιερώθηκε στην Κομοτηνή από τον Πατέρα Σταύρο Σπορίκη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Και φέτος πολυπληθής ήταν η παρουσία του λαού, ενώ αρκετές ήταν οι νοικοκυρές που έφεραν την καθιερωμένη φανουρόπιτα, οι οποίες και ευλογούνται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ενώ αμέσως μετά μοιράζονται στα οικεία τους πρόσωπα.
 
Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, οι οποίες προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, προσφέρονται από το ποίμνιο της εκκλησίας πάντα φέροντας πάνω τους μία αναμμένη λαμπάδα. Η προσφορά της φανουρόπιτας είναι ταυτισμένη με το γεγονός ότι ο Άγιος φανερώνει πρόσωπα, πράγματα, αντικείμενα ή αποκαλύπτει καταστάσεις, γι’ αυτό και οι πιστοί τάζουν την φανουρόπιτα, όταν θέλουν να τους αποκαλυφθεί ή να διαλυθεί μια κατάσταση η οποία έχει συσκοτίσει την σκέψη τους, να δουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή να βρεθεί ένα αντικείμενο. 

Άγιος Φανούριος, ο άγιος που φανερώθηκε

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό – Θεολόγο κ. Ιωάννη Σιδηρά, η προσωπικότητα του Αγίου Φανουρίου ως Αγίου της Εκκλησίας μας ήταν άγνωστη μέχρι και τον 14ο αιώνα, όταν σε μία προσπάθεια ανασκαφής στα ερείπια παλιάς εκκλησίας στο νησί της Ρόδου, ανακαλύφθηκε μία μικρή φορητή εικόνα, η οποία απεικόνιζε έναν στρατιωτικό ως Άγιο της Εκκλησίας και γύρω του υπήρχαν δώδεκα παραστάσεις από τον βίο και το μαρτύριό του.
 
Όπως εξήγησε ο τότε επίσκοπος Ρόδου Νείλος, κατάφερε και διάβασε την επιγραφή της εικόνας η οποία ονόμαζε τον Άγιο. Πρόκειται για ένα θαυμαστό γεγονός διότι επί πολλούς αιώνες η μορφή του Αγίου Φανουρίου ήταν άγνωστη μέσα στην εκκλησία και τον 14ο αιώνα με την ανακάλυψη αυτής της εικόνας πιστοποιήθηκε η ύπαρξή του.
 
Ο Άγιος Φανούριος, από τις παραστάσεις που υπήρχαν πάνω στην εικόνα που ανευρέθη εκτιμάται πως έζησε κατά τους πρώτους Ρωμαϊκούς αιώνες, όταν υπήρχαν οι Ρωμαϊκοί διωγμοί εναντίον των Χριστιανών διότι στις δώδεκα παραστάσεις της εικόνας του φαίνεται ότι μαρτύρησε με φριχτό τρόπο. Στην εικόνα ο Άγιος Φανούριος απεικονίζεται κρατώντας στο ένα του χέρι σταυρό, που στην Βυζαντινή Αγιογραφία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώριμα των μαρτύρων και στο άλλο του χέρι κρατάει λαμπάδα αναμμένη.

Φανουρόπιτα και για τη συγχώρεση της μάνας του Αγίου

Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πού, πότε και πώς ακριβώς έζησε ο Άγιος Φανούριος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους. Ήταν αμαρτωλή.
 
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι έτσι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου», υποδεικνύοντας την έγνοια των ορθοδόξων και για τη μεταθανάτια ζωή των δικών τους ανθρώπων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.