Ο «σπορος» της οικιακης κομποστοποιησης «ανθιζει»

Σε 1.900 νοικοκυριά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Στην Ελλάδα περίπου το 45-50% του βάρος των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού προέρχεται από την κουζίνα, είναι οργανικά και καταλήγουν συνήθως στους κάδους απορριμμάτων. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για το ωφέλιμο compost, που παράγεται μέσα στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι βρήκαν θέση στους κήπους και τις αυλές 1.900 νοικοκυριών και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. 
 
Μεγάλη ανταπόκριση στο αντίστοιχο εγχείρημα, που προωθεί ο φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜΑΘ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Pomis», επισημαίνει στον «ΠτΘ» ο μηχανικός περιβάλλοντος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Φώτης Τσάγκας, σημειώνοντας παράλληλα και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την κομποστοποίηση των οικιακών οργανικών αποβλήτων.
 
«Το compost, ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες για τις ανάγκες των φυτών μας». «Τα οφέλη δεν τελειώνουν εδώ», εξηγεί «καθώς με την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης, τα μισά απορρίμματα του νοικοκυριού που θα κατέληγαν στον κάδο της γειτονιάς, από εκεί στο απορριμματοφόρο του Δήμου και  στον χώρο υγειονομικής ταφής, δε θα χρειαστεί να επιβαρύνουν όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι θα υπάρξει μικρότερο κόστος και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και κόπου για την αποκομιδή. Επιπλέον από τον χώρο υγειονομικής ταφής θα εκλυθούν λιγότερες ποσότητες αερίων (όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο) που επιβαρύνουν του φαινομένου του θερμοκηπίου το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη» αναλύει το στέλεχος της ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Ο ίδιος διευκρινίζει πως η οικιακή κομποστοποίηση έχει μεγαλύτερες δυνατότητες εφαρμογής στην επαρχία και άρα και στη Ροδόπη, συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα  καθώς υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για την τοποθέτηση του αντίστοιχου κάδου, ο οποίος χρειάζεται ελεύθερη επαφή με το έδαφος.
 
Ανάλογες προσπάθειες για την προώθηση της κομποστοποίησης στην ευρύτερη περιοχή, έχουν καταγραφεί και κατά το παρελθόν ωστόσο, όπως παρατηρεί ο κ.Τσάγκας,  «η κλίμακα του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι πρωτοποριακή». Το έργο «Pomis», υλοποιείται στο πλαίσιο  του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013»  ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβρη, οπότε κι αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματά του.
 
Κατά την εξέλιξη του έργου και με τη συνδρομή των Δήμων, στη διάρκεια ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων,  διανεμήθηκαν συνολικά 1.900 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης,  σε πολίτες της ΑΜΘ.
 
Με διαρκή επικοινωνία και τακτικές επιτόπιες επισκέψεις στα  νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εξειδικευμένοι μηχανικοί περιβάλλοντος παρέχουν οδηγίες για τη σωστή χρήση των κάδων,  συμβάλλοντας στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν. «Από τις σημαντικότερες αρχικές παρατηρήσεις που προκύπτουν είναι η μεγάλη σημασία της περιοδικής ανάδευσης των υλικών και η ρύθμιση της υγρασίας στο εσωτερικό του κάδου οικιακής κομποστοποίησης για την επιτυχία της διεργασίας» σημειώνει ειδικότερα ο κ. Τσάγκας.
 
Η ΔΙΑΑΜΑΘ προσανατολίζεται και στην υλοποίηση νέου αντίστοιχου έργου, με την εκκίνηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τη νέα προγραμματική περίοδο, ωστόσο αυτό που προέχει, είναι η εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων του «Pomis» « ώστε να υπάρξει κεφαλαιοποίησή τους με τον καλύτερο τρόπο και να προχωρήσει έτσι ολοκληρωμένα ένα ακόμη βήμα προς την ορθή διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.