Στηριζεται στην εξωστρεφεια το Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Ακόμα ένα πρόγραμμα Erasmus+, με τίτλο S.M.I.L.E.S., φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στο σχολείο και τους μαθητές του πιο κοντά στην Ευρώπη

Συνεχίζει την έντονη εξωστρέφειά του το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, υλοποιώντας ακόμα ένα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής του διαδικασίας.

Μάλιστα το τελευταίο από αυτά, το έργο S.M.I.L.E.S. (Sound/Science, Music Innovation/Inclusion Learning in Education & Sports), η 1η διασχολική συνάντηση του οποίου λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στην Κομοτηνή, αποτελεί συνέχεια μιας μακροχρόνιας συνεργασίας του Μουσικού με άλλα δύο σχολεία σε Γαλλία και Πορτογαλία, που ελπίζουν πως θα συνεχίζει να ανθίζει και στο μέλλον.

Από τις 08 – 12 Απριλίου λοιπόν, 16 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί από σχολεία της Γαλλίας και της Πορτογαλίας και 16 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί από το Μουσικό θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων σε εργαστήριο με τίτλο: «η Μουσική συναντά τον Ήχο και την Επιστήμη μέσα από διάφορα μουσικά όργανα» όπου θα μελετήσουν τις έννοιες του τόνου, της συχνότητας, της χροιάς/ποιότητας του ήχου, των σύνθετων κυμάτων και των αρμονικών, εφαρμόζοντάς τα σε μπουζούκι, γκάιντα & κανονάκι.

Επίσης θα κατασκευάσουν κρουστά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μια μικρή μπάντα κρουστών, όπου θα αναπαράγουν Αφροβραζιλιάνικους  ρυθμούς και θα συμμετέχουν σε εργαστήριο για να ενημερωθούν και να εντοπίσουν τον τύπο της φωνής τους σύμφωνα με το Vocal Fach System.

Παράλληλα προβλέπονται υπαίθρια αναψυχή στον Νέστο, δράση ορνιθοπαρατήρησης στην Βιστωνίδα, και ξενάγηση στην πόλη της Κομοτηνής, καταγράφοντας σε όλα τα σημεία τους ήχους και τα επίπεδα ηχορύππανσης, ενώ θα θα συμμετέχουν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομαδοσυνεργατικές δράσεις.

Πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά

Το Μουσικό Σχολείο, τόνισε ο Υποδιευθυντής κ. Χρήστος Ναλμπάντης, νιώθει χαρά και υπερηφάνεια που φιλοξενεί ακόμα ένα πρόγραμμα Erasmus+, ξεφεύγοντας μέσω αυτών από τις πεπατημένες διαδικασίες μάθησης.

Και αυτό γιατί, προσπαθώντας πάντοτε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, φέροντας πολλά οφέλη για τα παιδιά που δεν θα είχαν μέσα από την καθημερινή τους σχολική ζωή.

Υπεύθυνος για τα προγράμματα Erasmus+ του μουσικού σχολείου είναι ο κ. Φώτης Φωτιάδης ο οποίος σημείωσε πως είχαν την χαρά να συνεργαστούν και παλιότερα με τα σχολεία σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, και συνεχίζουν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με το σχολείο της Κομοτηνής να βάζει το μουσικό κομμάτι, το σχολείο από τη Γαλλία το επιστημονικό και το σχολείο από την Πορτογαλία το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας μέσα από τη μουσική.

Η συνέχιση αυτών των συνεργασιών, τόνισε, δείχνει πως το Μουσικό έχει να δώσει κάτι παραπάνω, ως ένα σχολείο πολιτισμού, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες τους και όσους συνεργάζονται μαζί τους. Για αυτό και συνεχίζουν σε αυτό το δίκτυο που έχουν αναπτύξει σε όλη την Ευρώπη, και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίζουν τι γίνεται πέρα από την χώρα μας. Το σχολείο πάντα αγκαλιάζει τα προγράμματα αυτά, τόνισε, και ήδη έχουν ακόμα ένα που προχωρά, και θα ξεκινήσει το Μάιο.

Ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες από Γαλλία και Πορτογαλία

Ο Christophe Lichau, από το σχολείου του Mournex στη Γαλλία, σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία τους εξ αποστάσεως εδώ και δέκα χρόνια, και έχουν αποκομίσει πολλά οφέλη. Φέτος οι μαθητές που συμμετέχουν, ανήκοντες σε διαφορετικού τύπου σχολεία, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πολλά οφέλη από την επαφή αυτή. Με βάση λοιπόν το παρελθόν, θεωρεί σημαντικό να έχουν συνεργάτες όπως το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, αλλά και να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη μέσω του προγράμματος Erasmus+, για να γνωρίσουν άλλους πολίτες και άλλους πολιτισμούς, ιδιαίτερα όταν η περιοχή τους είναι αρκετά απομονωμένη.

Στην περιοχή της Beja, στην Νότια Πορτογαλία, βρίσκεται το έτερο σχολείο της συνεργασίας, το οποίο εκπροσώπησε ο κ. Pedro Martinho, που τόνισε πως η παρουσία τους στην Ελλάδα, ενισχύει την παλιότερη στενή συνεργασία τους, που έχει γίνει πλέον φιλία μεταξύ τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών τους.

Η χώρα τους, τόνισε, έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μόνο ένα γείτονα, την Ισπανία, και κάθε συνεργασία που μπορούν να έχουν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είναι πάρα πολύ θετική. Η εμπειρία τους με διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικό τρόπο σκέψης είναι πολύ σημαντικές, τόνισε, στεκόμενος στις γέφυρες που μπορούν να δημιουργηθούν, εστιάζοντας όχι στα πράγματα τα οποία μας χωρίζουν, αλλά σε όσα μας ενώνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.