Ο Νικητας Κανακης Β Αντιπροεδρος των Γιατρων του Κοσμου μιλα για τον πολεμο στη Μεση Ανατολη

«Το κριτήριό μας είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη»

«Αν είσαι άνθρωπος που ζεις στη Γάζα και δεν έχεις εμπλακεί, δεν είσαι ένοπλος, είσαι ένας απόλυτα απελπισμένος άνθρωπος που περιμένεις απλά να σε σκοτώσουν»

«Για έναν γιατρό και για τους Γιατρούς του Κόσμου, δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις»

 «‘Ψυχές πιασμένες στο “τσιγκέλι”, που δεν έχουνε απολύτως τίποτα. Aν είσαι άνθρωπος που ζεις στη Γάζα και δεν έχεις εμπλακεί, δεν είσαι ένοπλος, είσαι ένας απόλυτα απελπισμένος άνθρωπος που περιμένεις απλά να σε σκοτώσουν». Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ο κ. Νικήτας Κανάκης, μέλος των Γιατρών του Κόσμου από το 1993, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και την εκπομπή του Χαράλαμπου Πουλόπουλου «Μαθήματα Αναπνοής».

Ο κ. Κανάκης, που έχει διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, το 2009-2013 και το 2015-2019, και σήμερα είναι Β Αντιπρόεδρος της οργάνωσης τόνισε πως πρόκειται για μια σύγκρουση στην οποία δεν  τηρείται τίποτα απ’  όλα αυτά τα οποία περιγράφει το διεθνές δίκαιο. «Για παράδειγμα λέμε ότι σε όλους τους πολέμους πρέπει να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, μια ασφαλής διαδρομή στην οποία θα μπορείς στους άμαχους να εξασφαλίζεις τα βασικά για να επιβιώσουν, ψωμί και νερό και φάρμακα στα νοσοκομεία. Λέμε ότι τα μέρη που βρίσκονται οι άμαχοι θα πρέπει να είναι προστατευμένα. Δεν βομβαρδίζεις κάπου που έχουν μαζευτεί χιλιάδες άνθρωποι» τόνισε. Αντίθετα βομβαρδίζονται νοσοκομεία, βομβαρδίζονται ασθενοφόρα, σκοτώνονται γιατροί, ακόμα και οι εκκλησίες, δεν είναι εκτός βομβαρδισμών.

«Όλα  αυτά συνιστούν μια ντροπή που δεν έχει να κάνει με  τον πόλεμο  αυτόν καθ’  αυτόν, έχει να κάνει με το πώς πια όλα αυτά που ισχυριζόμασταν και λέγαμε, στην πραγματικότητα έχουμε σταματήσει να τα πιστεύουμε» τόνισε ο κ. Κανάκης για να θυμίσει πως το ίδιο άλλωστε, είδαμε και σε άλλους πολέμους, στην πολιορκία της Μαριούπολης και ιδιαίτερα στις αγριότητες που έγιναν στη Συρία. Καταστάσεις που θεωρεί ότι μας έχουν γυρίσει στη μάχη του Σολφερίνο το 1845, πριν την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού και τον σεβασμό προς τους τραυματίες.

Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ – στα χαλάσματα της Γάζας φτιάχνεται η επόμενη γενιά μαχητών της Χαμάς

Όλη η Ε.Ε., ανέφερε, είναι κατώτερη των περιστάσεων και απλά περιορίζεται σε ευχολόγια. «Είναι μια υποκριτική στάση που βασίζεται  σε μια λογική, στην οποία όλοι  συμφωνούμε , ότι αυτό το χτύπημα της Χαμάς ήταν αποτρόπαιο. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά εδώ δεν είναι άμυνα, αλλά μια συλλογική τιμωρία η οποία πέφτει στα κεφάλια και αυτών που φταίνε και αυτών που δεν φταίνε» σημείωσε.

Η μεγαλύτερή του ανησυχία, τόνισε, είναι ότι αυτή η στάση του Ισραήλ καλλιεργεί το φανατισμό. «Στα χαλάσματα της Γάζας φτιάχνεται η επόμενη γενιά μαχητών της Χαμάς και των επόμενων φανατικών οι οποίοι θα ζητάνε εκδίκηση» σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως δυστυχώς η έννοια της ισχύος, ότι δηλαδή “εγώ θα εκδικηθώ οτιδήποτε κι αν συμβαίνει”, είναι και κομμάτι της κουλτούρας  που έχει επικρατήσει στο Ισραήλ.

Προσπαθούν να βοηθήσουν οι γιατροί του Κόσμου

«Πέρα από το γεωπολιτικό, πέρα από τα συμφέροντα, εμείς που  είμαστε απλοί άνθρωποι, που είμαστε γιατροί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά μας είναι να είμαστε με τους ασθενείς, όχι να είμαστε με τον ένα ή τον άλλον» σημείωσε, εκφράζοντας την βαθιά του απογοήτευση γιατί μετά από 30 χρόνια, ξαναβλέπει τα ίδια πράγματα όχι μόνο να μην αλλάζουν αλλά να πηγαίνουν πίσω.  «Όταν τη δεκαετία του ’90 ξεκινούσαμε τότε με τον αείμνηστο καθηγητή τον  Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, δεν συνέβαιναν αυτά. Οι γιατροί έχαιραν προστασίας και σεβασμού από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές» ενώ σήμερα το να είσαι γιατρός, να φοράς την ιατρική μπλούζα ή το σήμα, τον σταυρό, είσαι μάλλον στόχος. 

Κάποτε, τόνισε, τα νοσοκομεία ήταν καταφύγια, αυτό που έπρεπε να είναι. Δεν τολμούσε να διανοηθεί κανένας, ακόμα και  παρακρατικές ομάδες, να μπουν μέσα. «Σήμερα βομβαρδίζονται, στοχοποιούνται, για τον όποιον λόγο χρησιμοποιούνται ένθεν κακείθεν, όχι κι ότι  η Χαμάς είναι άμοιρη ευθυνών, και στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν είναι τα μεγαλύτερα θύματα» τόνισε.

Βέβαια ο γιατρός, μεταφέρει τη φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουνε, μεταφέρει με τη δική του παρουσία αυτό που πραγματικά συμβαίνει αδιαμεσολάβητα και χωρίς να είναι κομμάτι κάποιας προπαγάνδας. «Γι’ αυτό και καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει ξένους γιατρούς, γιατί θα μεταφέρουν αυτό που  πραγματικά συμβαίνει» ανέφερε. «Γι’ αυτό στην εμπόλεμη ζώνη, από τους Γιατρούς του Κόσμου, έχει φύγει το ξένο προσωπικό γιατί δεν υπήρχε κανενός είδους ασφάλεια. Έχουν παραμείνει οι συνάδελφοί μας οι Παλαιστίνιοι που είναι εκεί, που είναι πολύ υψηλού  επιπέδου» τόνισε ο κ. Κανάκης, εκθειάζοντας την προσπάθεια των Γιατρών στην Παλαιστίνη, αλλά και αυτούς που είναι στη Συρία, και στον πόλεμο στην Ουκρανία, που μένουν για τους ασθενείς τους παρά τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ξεχνάμε τις συγκρούσεις

Ο κ. Κανάκης πάντως εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί και αυτή η σύγκρουση, και η ευαισθητοποίση για τους αμάχους, θα περάσει και όταν θα  σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα αρχίσουμε να ξεχνάμε τη  Γάζα, όπως την ξεχάσαμε και το ’12 και το ’14. «Αυτά όλα οι περισσότεροι θα τα ξεχάσουμε. Σήμερα πόσοι  μιλάμε για τη Συρία και για το τι έγινε; Πόσοι  μιλάμε για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία;» διερωτήθηκε για να επισημάνει πως την ίδια ώρα υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι, με τους οποίους επίσης κανένας δεν ασχολείται, «και όταν κάποιοι  φουκαράδες θα έχουν καταφέρει να φύγουν και θα αναζητήσουν και καταφύγιο στην Ευρώπη,  θα τους κοιτάμε και με μισό μάτι, γιατί δεν θα έχουν ούτε διαβατήριο, ούτε συγκεκριμένη πατρίδα και θα είναι μη ευπρόσδεκτοι».

Βήματα πίσω στους πολέμους

«Αυτό που νοιώθω μετά από τριάντα χρόνια είναι πως κουραστήκαμε να ξαναβλέπουμε την επανάληψη του ίδιου έργου, και να πηγαίνουμε και βήματα πίσω» επανέλαβε, για να εκτιμήσει πως και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη και τον διεθνή χώρο δεν είναι τόσο μεγάλες.

«Ίσως έπαιξε ρόλο αυτό το σοκαριστικό χτύπημα της Χαμάς. Είναι αυτονόητα καταδικαστέο, όταν μπαίνεις μέσα στο σπίτι και σκοτώνεις ανθρώπους ή όταν πηγαίνεις σε ένα φεστιβάλ ειρήνης που ήταν νέα παιδιά και χόρευαν» ανέφερε, τονίζοντας επίσης ότι και οι ίδιοι οι παλαιστίνιοι που είναι στη Γάζα, υπόκεινται μια τεράστια καταπίεση από τη Χαμάς, και η απάντηση είναι να βομβαρδίζονται αυτοί.

«Κυρίως εμένα αυτό με απογοητεύει» συνέχισε για να εξηγήσει «γιατί οι περισσότεροι παίρνουνε μέρος, είμαστε με τον έναν ή με τον άλλον, και δεν υπάρχει εκατέρωθεν καμία αντίδραση απέναντι στο πολύ απλό γεγονός ότι είναι ένας πόλεμος χωρίς κανόνες. Αυτό είναι μια συζήτηση που δεν συμβαίνει, και  μοιάζει να την έχει ξεχάσει και η ίδια η κοινή γνώμη».

«Περισσότερο  έχω ένα θυμό γιατί τα στοιχειώδη που έχουμε συμφωνήσει σαν  άνθρωποι, σαν κοινωνίες να έχουμε, δεν τα έχουμε. Με τη συμφωνία μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πιο πριν, ότι  θα μαζεύουμε τους τραυματίες και θα τους βοηθάμε, δεν θα σκοτώνουμε άμαχους, δεν θα χρησιμοποιούμε απαγορευμένα όπλα, δεν αφήνουμε κανένα να πεθάνει από την  πείνα σε κατάσταση συγκρούσεων. Σήμερα δεν το τηρούμε, το παρακολουθούμε. Απλά κάποιος βγαίνει και κάνει μια δήλωση. Γράφουμε τα Ηνωμένα Έθνη στα παλιά μας τα παπούτσια» ανέφερε, με παράδειγμα την πρόσφατη αντιπαράθεση του ΓΓ του ΟΗΕ με το Ισραήλ, που αύριο θα επηρεάσει όλες τις χώρες, και το ίδιο το Ισραήλ.

«Αν σταματήσουμε να έχουμε κανόνες, θα γυρίσουμε πάρα πολύ πίσω. Πόλεμος δεν είναι πάντα η εικόνα αυτή που βλέπουμε, ένα σκοτωμένο παιδί,  κλπ. Αυτή καμιά  φορά είναι η καλή εκδοχή, γιατί ο σκοτωμένος σκοτώνεται μια φορά και μπορείς να τον θρηνήσεις μια φορά. Ένας άνθρωπος, ένα παιδί που είναι διαμελισμένο ζωντανό,  ένας άνθρωπος που  παλεύεις να τον κρατήσεις στη ζωή,  είναι  πολύ χειρότερο» ανέφερε. Υπάρχει μια βία η οποία δεν έχει πια καμία λογική, δεν βγάζει πουθενά.

Όπου υπάρχουν οι ανάγκες οι Γιατροί του Κόσμου

«Για έναν γιατρό και για τους Γιατρούς του Κόσμου, δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις. Το κριτήριό  μας είναι  οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο ιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου, σπουδαίους χειρουργός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο, έλεγε, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις δεν είσαι τίποτα. Τίποτα απολύτως. Αυτό θα μας ακολουθεί στους Γιατρούς του Κόσμου. Και  αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, να είμαστε χρήσιμοι και καμιά  φορά αυτό αρκεί και περισσεύει» τόνισε κλείνοντας ο κ. Κανάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.