Διαμαρτυρια εναντια σε ιδιωτικοποιηση και συγχωνευση τμηματων στην Κομοτηνη

Από φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας η συγχώνευση του οποίου περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν την ίδια μέρα στη Βουλή, που προβλέπει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την συγχώνευση του τμήματός τους με τα άλλα δύο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών πραγματοποίησαν στην Κομοτηνή φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, παράλληλα με συμμετοχή φοιτητών από την Κομοτηνή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο που πέρασε από το Σύλλογο φοιτητών τονίζεται η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με στόχο την δημιουργία ιδιωτικών, με προτεραιότητα το κέρδος και την οικονομική «ανταγωνιστικότητα», παρακάμπτοντας το άρθρο 16.

Αυτό θεωρούν πως οδηγεί στη συρρίκνωση των τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, καθότι αυτές κρίνονται ως περιττές στο περιβάλλον της αγοραίας γνώσης, ενώ η συγχώνευση- κλείσιμο των τμημάτων τους πιστεύουν πως είναι προπομπός αυτής της συρρίκνωσης.

Η νέα μονοτμηματική σχολή, τονίζουν, θα έχει ένα ευρύτατο και ανομοιόμορφο επιστημονικό πεδίο και πρόγραμμα σπουδών που θα αποδυναμώσει -ακριβώς λόγω αυτού- περαιτέρω το πτυχίο τους.

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, τονίζουν, είναι από τα παλαιότερα του Πανεπιστημίου με βαθιές ρίζες στην παραμεθόρια περιοχή της Θράκης και με σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο, με επιστημονικό προσωπικό που είναι ενεργότατο με σημαντική παραγωγή επιστημονικού υλικού και συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής θρακικής κοινωνίας, αγκαλιάζοντας και την τοπική μουσουλμανική κοινότητα.

Μπορεί πράγματι το φοιτητικό κοινό να είναι περιορισμένο, όμως είναι ενεργό και η ποιότητα των μαθημάτων και η ποιοτική αλληλεπίδραση και συνεργασία καθηγητών και φοιτητών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για αυτό και τονίζουν πως η Φοιτητική Κοινότητα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα κεκτημένα της υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και συλλογικότητας ενάντια σε κάθε κυβερνητική αυθαιρεσία που αποσκοπεί στο να τους τα στερήσει.

Για αυτό και αποφάσισαν αναστολή μαθημάτων την Παρασκευή 8 Μαρτίου, κινητοποίηση στην Κομοτηνή και συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα, συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγου των υπολοίπων Τμημάτων στης Σχολής, καθώς και συλλογή υπογραφών κατά της συγχώνευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.