Ο καυσωνας τους βρισκει στο καθηκον!

Επαγγέλματα… παντός καιρού, που δεν έχουν άλλοθι «απόδρασης»

Ενώ ο υδράργυρος κινούταν «απειλητικά» γύρω από τους 39οC χθες το μεσημέρι, όσοι συμπολίτες μας δεν είχαν επιτακτικούς λόγους να βρίσκονται στο κέντρο, έσπευδαν να βρουν καταφύγιο σε δροσερά κι σκιερά μέρη, για να αποφύγουν το λιοπύρι. Οι πιο τυχεροί, όσοι δεν αναγκάζονταν δηλαδή λόγω της εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων να παραμείνουν στην Κομοτηνή, έσπευσαν να αναζητήσουν ανάσες δροσιάς στις κοντινές παραλίες της περιοχής. Στον αντίποδα, συνεπείς στο καθήκον, που πλέον συνδέεται με την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, έμειναν εκείνοι που ασκούν τα επαγγέλματα… παντός καιρού, για τα οποία οι συνθήκες καύσωνα αυτής της περιόδου δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι «απόδρασης». Τους ασκούντες τα επαγγέλματα αυτά θα τους δει κανείς να βρίσκονται στα πόστα τους, ακόμα κι όταν οι δρόμοι της πόλης ερημώνουν από κόσμο, ακόμα κι όταν στις παραλίες επικρατεί το αδιαχώρητο. Άλλοτε για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, άλλοτε για να εξυπηρετήσουν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους από το πόστο που κατέχουν.

Επάγγελμα οικοδόμος…

Ως κατεξοχήν δυσκολότερο και συνάμα επικίνδυνο επάγγελμα θεωρείται αυτό του οικοδόμου. Ο χιονιάς και ο παγετός ίσως να καθυστερήσει ή να αναβάλει τη δουλειά ενός οικοδόμου, το λιοπύρι όμως ποτέ. Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Ιρφάν, που τον συναντήσαμε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, στο κέντρο της Κομοτηνής, να εργάζεται υπό συνθήκες καύσωνα, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο που ανέλαβε.

Εργάζεται ως οικοδόμος εδώ και δεκαετίες και πλέον έχει συνηθίσει τις δύσκολες συνθήκες, όπως μας ομολογεί. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση», το ζητούμενο για εκείνον είναι να υπάρχουν δουλειές, για να βγάζει τα προς το ζην και οι δύσκολες συνθήκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Όσο για τις διακοπές, η απάντησή του είναι ορθή και κοφτή, αφού η οικονομική δυσχέρεια καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.
 
Έξω από την υπό ανακαίνιση Τσανακλείο ο φακός του «ΠτΘ» συλλαμβάνει τον κ. Χιλμή, τον Σερντάρ και τον κ. Σεφιδίν να εργάζονται πυρετωδώς, για να δώσουν νέα όψη στο τοιχίο της περίφραξης. Η ώρα πλησιάζει 2.30 το μεσημέρι, αλλά οι τρεις έμπειροι μάστορες συνεχίζουν να εκτίθενται στις απειλητικές ακτίνες του ήλιου, όντας μαθημένοι πλέον σε αυτές τις συνθήκες, αφού καθένας τους κουβαλάει δεκαετίες ολόκληρες εργασίας στην οικοδομή. Το φετινό καλοκαίρι, και για την περίπτωσή τους, θα είναι αφιερωμένο στο καθήκον, που έχουν αναλάβει, με τις διακοπές να είναι κάτι ξένο προς τα σχέδιά τους. 

Επάγγελμα ταξιτζής…

«Αν θέλεις να καταραστείς κάποιον, βάλ’ τον να δουλέψει ταξιτζής ή ψήστης το καλοκαίρι», μας δηλώνει χαριτολογώντας ο κ. Παντελής Μαστροθεοδωράκης, συναντώντας τον στην πιάτσα ταξί απέναντι από την Εθνική Τράπεζα. Η ιδιαιτερότητα στο επάγγελμα των αυτοκινητιστών, όπως επισημαίνει, είναι ότι οφείλουν να βρίσκονται στο δρόμο επί πάρα πολλές ώρες σε καθημερινή βάση, με το πιο βασανιστικό διάστημα να είναι εκείνο, που περιμένουν πελάτες σταθμευμένοι στις πιάτσες.

Ιδίως το καλοκαίρι, που κατά κανόνα υπάρχει αναδουλειά, οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται να επιδεινώσουν τις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας. Όσο για τις διακοπές, «τις έχουμε ξεχάσει» σημειώνει αφοπλιστικά ο κ. Μαστροθεοδωράκης, εξηγώντας ότι οι συνάδελφοι του δεν έχουν την πολυτέλεια να εγκαταλείψουν το κυνήγι του μεροκάματου αυτήν την εποχή.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τάσος Μουζούκης, ο οποίος χαρακτηρίζει το επάγγελμα του αυτοκινητιστή ως μία από τις πιο δύσκολες δουλειές, ιδίως το καλοκαίρι και ιδίως στην πόλη μας, που οι πιάτσες ταξί δεν έχουν σκέπαστρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα και οι ίδιοι οι οδηγοί να εκτίθενται στον καυτό ήλιο. «Μόνο όταν είμαστε σε δρομολόγιο αντέχεται αυτή η ζέστη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουζούκης, εξηγώντας ότι εκτός από την οικονομική παράμετρο, κάθε κούρσα προσφέρει και μερικές ανάσες δροσιάς λόγω της χρήσης του κλιματισμού του αυτοκινήτου. Κι εδώ βέβαια υπεισέρχονται δυο αρνητικοί παράγοντες, ο μεν μικρότερος του κόστους, ο δε μεγαλύτερος του κινδύνου που συνεπάγεται η εναλλαγή περιβάλλοντος, από την αφόρητη ζέστη στις πιάτσες στις δροσερές συνθήκες του κλιματισμού κατά τη διάρκεια των δρομολογίων. 

Επάγγελμα ψήστης…

Η μία «κατάρα» κατά τον αστεϊσμό του κ. Μαστροθεοδωράκη είναι να δουλεύεις καλοκαιριάτικα ως επαγγελματίας αυτοκινητιστής, η δεύτερη είναι να ασκείς το επάγγελμα του ψήστη. Και δεν έχει άδικο, όπως διαπιστώσαμε, καθότι ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον δημιουργούν ανυπόφορες συνθήκες, οι αντίστοιχες θερμοκρασίες μέσα σε ένα ψητοπωλείο, δίπλα από τα πυρωμένα κάρβουνα, από έναν «κοινό θνητό» θα χαρακτηρίζονταν «κόλαση».

Για τον Μουμίν και τον Σουχρί, που εργάζονται στα ψητοπωλεία «Ελλάς» και «Στο Ψητό» αντίστοιχα, η συνύπαρξη με αυτές τις θερμοκρασίες είναι απλά ένα μέρος της καθημερινότητάς τους επί 15 χρόνια για τον πρώτο και για σχεδόν μία δεκαετία για τον δεύτερο. Αμφότεροι αναγνωρίζουν ότι με τα χρόνια οι δύσκολες συνθήκες αυτές συνηθίζονται, παρατηρώντας όμως ότι δεν πρόκειται για ένα επάγγελμα που μπορεί να το εξασκήσει ο οποιοσδήποτε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετοί δοκιμάζουν, αλλά οι περισσότεροι το εγκαταλείπουν νωρίς, όπως μας αποκαλύπτει ο Μουμίν. Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των διακοπών, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ανάγκη να βρίσκονται στα πόστα τους για να εξυπηρετήσουν τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, θα κρατήσουν τους δύο νέους στην Κομοτηνή σε όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. 

Επάγγελμα υδραυλικός…

Στα επαγγέλματα «παντός καιρού» συγκαταλέγεται και εκείνο του υδραυλικού, ιδίως όταν ασκείται σε μια δημόσια επιχείρηση και με αποστολή την εξυπηρέτηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι υδραυλικοί της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, που ανά πάσα στιγμή, χειμώνα-καλοκαίρι, καλούνται να παρέμβουν θεραπευτικά στα προβλήματα που ανακύπτουν στους αγωγούς ύδρευσης.

Ένα τέτοιο πρόβλημα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες, στη διάρκεια μιας τις θερμότερες μέρες του φετινού καλοκαιριού, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης της Κομοτηνής. Ο λόγος για ένα σπάσιμο στον τροφοδοτικό αγωγό της παραλίας Μέσης, που από τη μια ταλαιπώρησε τους κατοίκους της περιοχής, από την άλλη υποχρέωσε το κλιμάκιο της ΔΕΥΑΚ να εργαστεί για την αποκατάστασή του στις πολύ δύσκολες συνθήκες του καύσωνα.   

Επάγγελμα σερβιτόρος…

Σε ευνοϊκότερες μεν συνθήκες, προστατευμένοι πολλές φορές από την άμεση απειλή των ακτινών του ήλιου, αλλά υποχρεωμένοι να τρέχουν ασταμάτητα από τραπέζι σε τραπέζι, για να εξυπηρετήσουν τους θαμώνες τους, είναι όσοι ασκούν το επάγγελμα του σερβιτόρου.

Η σωματική κόπωση, επιδεινούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, συχνά ανταγωνίζεται τις βασανιστικές σκέψεις, που έχουν ως περιεχόμενο την αδυναμία απόδρασης προς τις παραλίες. Για την Ειρήνη, που εργάζεται στον κατά τα άλλα δροσερό χώρο του καφενείου «Αλλόκοτο», το «αντίδοτο» για να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες συνθήκες των θερμών ημερών, σαν κι αυτών που διανύουμε, είναι η σκέψη ότι διαθέτει κάποιο ελεύθερο χρόνο μετά από τη δουλειά, τον οποίο προσπαθεί να αξιοποιεί για ξεκούραση και χαλάρωση. Από την άλλη, όμως, ο Αύγουστος που βρίσκεται προ των πυλών, μάλλον δε θα συνδυαστεί με ξέγνοιαστες διακοπές εκτός Κομοτηνής για την Ειρήνη, αφού η δουλειά θα την υποχρεώσει να παραμείνει «εντός των τειχών». 

Επάγγελμα περιπτεράς…

Είτε με δουλειά, είτε με αναδουλειά, ένα περίπτερο πρέπει να παραμένει ανοιχτό επί 15, επί 18, επί 20, ακόμα και επί 24 ώρες το 24ωρο. Και αλίμονο σ’ εκείνον, που του έχει πέσει ο «κλήρος» να αναλάβει τη λειτουργία του κατά τις ώρες, που ο τόπος «βράζει» από τις υψηλές θερμοκρασίες. Συναντήσαμε τον κ. Δημήτρη Αραμπατζή στο περίπτερό του, δίπλα από τον καφεκοπτείο Κέκκερη, στο κάτω μέρος της πλατείας, σε μία ώρα που η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Ο κόσμος άρχιζε να αραιώνει στους δρόμου, καθώς ο υδράργυρος έπαιρνε την ανιούσα, αλλά εκείνος ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στο 1,5×1,5 μέτρων εσωτερικό του περιπτέρου, για να εξυπηρετήσει όσους πελάτες το προσέγγιζαν.

«Περιμένουμε μέσα στη ζέστη μήπως και έχει δουλειά», μας δηλώνει, «αλλά κι αν δεν έχει δουλειά πάλι πρέπει να είμαστε στο «περίμενε», υπό αυτές τις συνθήκες». Σύμμαχός του ο δροσερός αέρας, που εκπέμπει ο ανεμιστήρας και οι μεγάλες ποσότητες νερού, που διαθέτουν τα ψυγεία του περιπτέρου. Κάπως έτσι θα βγει κι ο Αύγουστος, είτε για εκείνον είτε για άλλο μέλος της οικογένειάς του, αφού η ανάγκη να μένει ανοιχτό το περίπτερο δεν επιτρέπει πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές. «Τις ημέρες αργίας κοιτάζουμε έστω να κερδίσουμε τη μισή μέρα, έστω για ένα μπάνιο», σημειώνει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ποτέ όλη η οικογένεια δεν μπορεί να είναι μαζί σε αυτές τις σύντομες αποδράσεις, αφού κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το πόστο της λειτουργίας του περιπτέρου. 

Επάγγελμα διανομέας…

«Είναι σα να έχω περάσει από ειδικές δυνάμεις», μας δηλώνει χαριτολογώντας ο 33χρονος Τζουνέιτ, που όχι για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 18 ολόκληρα χρόνια «γράφει χιλιόμετρα» με το μηχανάκι του, χρησιμοποιώντας το ως κύριο βιοποριστικό του μέσο.

«Ούτε από χειμώνα, ούτε από καλοκαίρι καταλαβαίνουμε πλέον», μας επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας όμως ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, και με την άμεση έκθεση στον ήλιο, που συνεπάγεται η μετακίνηση με μηχανάκι, οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες. Έχει συμβιβαστεί βέβαια με την ιδέα ότι στο υπόλοιπο του καλοκαιριού θα πρέπει να συνεχίσει υπό αυτές τις συνθήκες, αφού την άδεια από τα ΕΛΤΑ Courier, όπου εργάζεται, την έχει ήδη πάρει και, μάλιστα, λόγω των στενών οικονομικών του πέρασε «ανεκμετάλλευτη» σε επίπεδο απόδρασης από την Κομοτηνή. Εφοδιάζεται λοιπόν με κουράγιο και οπωσδήποτε με ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό, πατάει γκάζι και συνεχίζει τις διαδρομές του στους δρόμους της πόλης μας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.