Σ.Μπενος: «Το προγραμμα ανασυγκροτησης του Εβρου θα ευεργετησει ολη τη Θρακη»

Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης για πολίτες και φορείς

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο αν δεν έχει την αγάπη των πολιτών»

Τα πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση του Έβρου, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Καλοκαιριού, μέσω της σύνταξης ενός ειδικού σχεδίου ανάπτυξης, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, τίθενται αυτές τις ημέρες στον Έβρο, τον οποίο και επισκέπτεται ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» και μέλος της επιτροπής ανασυγκρότησης που συστάθηκε.

Ο Σταύρος Μπένος και οι συνεργάτες του αναμένεται σήμερα Παρασκευή να ολοκληρώσουν την πρώτη για το 2024 τριήμερης διάρκειας επίσκεψής τους στον γειτονικό νομό, στο πλαίσιο της οποίας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων αλλά και θεσμικούς της περιοχής.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Μπένος. μοιράστηκε τα πρώτα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης αυτής, την στόχευση αλλά και τα χρονοδιαγράμματα της όλης πρωτοβουλίας, η οποία όπως έσπευσε να τονίσει θα επικεντρωθεί στον Έβρο αλλά θα διαχυθεί σε όλη την Θράκη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το δημογραφικό συγκυρίαρχο με το περιβαλλοντικό θέμα

Ο ίδιος ξεκίνησε από τα βασικά συμπεράσματα, ξεχωρίζοντας πέραν της ίδιας της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα παραμείνει στο επίκεντρο του προγράμματος ανασυγκρότησης, το δημογραφικό ζήτημα του κεντρικού και Βόρειου Έβρου. «Τείνει να γίνει συγκυρίαρχο με το περιβαλλοντικό θέμα» ανέφερε για να κάνει γνωστό πως η επιτροπή το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν και μάλιστα αποφασίστηκε από κοινού με τον κ.Τριαντόπουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής, κάθε έργο που θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης να περιέχει μια μορφή αξιολόγησης ως προς τον βαθμό στον οποίο συνεισφέρει στην συγκράτηση του πληθυσμού και άρα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Από τα κυρίαρχα θέματα που τίθενται ως προς το αναπτυξιακό κομμάτι αφορά φυσικά στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο ο κ.Μπένος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη καθολικής διαχείρισης του νερού. «Το νερό περιέχει μέσα του τα πάντα. Είναι και καλός άγγελος και κακός άγγελος. Ευχή και κατάρα» ανέφερε τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απειλές που αυτό κρύβει, επαυξάνοντας τον ευεργετικό του ρόλο. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα από την μελέτη που έχει αναλάβει να διεξάγει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η επιτροπή θα επιδιώξει να καταστήσει επίσης την περιοχή πρότυπο πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα της μελέτης η οποία αναμένεται να τρέξει και μάλιστα με τη συμμετοχή της Ροδοπίτισσας,  μέλος του «Διαζώματος» κ.Άρτεμις Τσολάκη, για το ανθρώπινο δυναμικό. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά ο ίδιος εξήγησε πως στην ουσία θα πρόκειται για μία έρευνα που θα προσφέρει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως «Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό τον Έβρο για τους νέους ανθρώπους;», το οποίο θα διερευνηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο για τους δημοσίους υπαλλήλους, τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες δομές, το δεύτερο για το ΔΠΘ, την έρευνα και την καινοτομία και το τρίτο για την επιχειρηματικότητα, ως προς τη δημιουργία καλών και ελκυστικών θέσεων εργασίας.

Θα αξιοποιηθεί στο έπακρο το πόρισμα της Διακομματικής

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» χαρακτήρισε ως «μεγάλο όπλο» το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη που θα αξιοποιηθεί όπως τόνισε στο έπακρο, για να υπογραμμίσει όμως πως πρώτο και κύριο λόγο θα έχουν οι πολίτες.  Γιατί όπως σημείωσε «τίποτα δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο αν δεν έχει την αγάπη των πολιτών».

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, τίθεται σε εφαρμογή η ιστοσελίδα της διαβούλευσης, όπου θα κατατίθενται οι προτάσεις κυρίως των πολιτών αλλά και των θεσμών. «Θέλουμε να ακούσουμε τους πάντες και τα πάντα, και να κάνουμε, όπως κάναμε στη Βόρεια Εύβοια,  μια σύνθεση των ονείρων των ανθρώπων» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «σε αυτές τις περιστάσεις των φυσικών καταστροφών,  δεν λέμε “αυτό δεν γίνεται”. Ξεκινάμε από το δόγμα ότι όλα γίνονται. Εγώ καλώ τους πολίτες να ονειρευτούνε, και μετά αν σε αυτά που θα σκέφτονται οι πολίτες κάτι δεν μπορεί να γίνει για τον Α  ή τον Β λόγο,  θα το αντιμετωπίζουμε. Δεν ξεκινάμε ανάποδα όμως, να βάλουμε στους πολίτες όρια. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτές τις περιστάσεις».

Τα χρονοδιαγράμματα

Κλείνοντας, ερωτηθείς σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν,  ο ίδιος έθεσε ως πρώτο χρονικό ορόσημο το τέλος του προσεχούς Μαρτίου όταν και αναμένεται να παραδοθεί από τον κ.Δρακωνάκη και τους συνεργάτες του η πρώτη προσέγγιση για το σχέδιο της περιοχής, ήτοι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, καθώς και οι δράσεις και τα έργα που θα τις συνοδεύσουν.

Αυτή η πρώτη προσέγγιση θα δοθεί στην Διαχειριστική αρχή που εδρεύει στην Κομοτηνή και τον προϊστάμενό της κ.Κουδουμάκη, ο οποίος όπως εξήγησε «θα εξελιχθεί στο θεσμικό κέντρο της ανασυγκρότησης», οι οποίοι θα επεξεργαστούν την πρόταση, θα σταλεί επίσημα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την επίσημη διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη του Ιουλίου.

Θα ευεργετηθεί όλη η περιοχή της Θράκης

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, οι προτάσεις και οι απόψεις που θα κατατεθούν θα «επιστρέψουν» στην Διαχειριστική Αρχή με την ελπίδα στο τέλος Σεπτεμβρίου η τελική πρόταση να έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί. «Από τη στιγμή που θα εγκριθεί θα  έχουμε ένα ρωμαλέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ισχυρότατο, που δεν θα  μπορεί κανείς να το κλονίσει και να το επηρεάσει, με λίγα λόγια θα είναι ένα πρόγραμμα εγγυημένο» ανέφερε ο κ.Μπένος εξηγώντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα «που δεν θα αφορά μόνο τον Έβρο, θα  διαχυθεί σε όλη τη Θράκη και θα υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα “Via Egnatia”». «Συνεπώς δεν θα ευεργετηθεί μόνο ο κεντρικός και βόρειος Έβρος, αλλά θα ευεργετηθεί και όλη η περιοχή της Θράκης από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα έχει βεβαίως ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση του δάσους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.