«Νικη της αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας και οχι της κομματικης η καταψηφιση της διαταξης για τα φαρμακεια»

Σε θρίλερ για την ενδοκυβερνητική συνοχή εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Στο ίδιο επίμαχο άρθρο η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.
Στο επίμαχο άρθρο που αφορά τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε βελτιωτική αλλαγή. Με την νέα εκδοχή της διατύπωσής της, η νομιμοποίηση της υπερωριακής εργασίας ενός φαρμακείου γίνεται «όπως προσδιορίζεται απ’ τη νομοθεσία και την εκάστοτε υπουργική απόφαση», ύστερα βεβαίως από την υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς του.

Τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες. Η ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων. Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο, το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ.

Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ηλίας Χαληγιάννης.

Αποτρέψαμε την καταπάτηση του εργασιακού μας ωραρίου

ΠτΘ: κ. Χαληγιάννη το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε το άνοιγμα του ωραρίου των φαρμακείων δεν ψηφίσθηκε από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αυτό συμβαίνει είτε εξαιτίας της αντιπάθειας που τρέφει ένα κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Λοβέρδο, που θέλει να γίνει αρχηγός, είτε γιατί κατορθώσατε και πείσατε τους βουλευτές με «την δύναμη της πειθούς» που διαθέτετε ώστε να μη το ψηφίσουν. Σε κάθε όμως περίπτωση είχατε στον κλάδο σας μια πρώτη νίκη. Πώς το σχολιάζετε;
Η.Χ.:
Αυτά παθαίνει όποιος νομοθετεί αυθαίρετα. Υπάρχει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μια αισιοδοξία στον κλάδο, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει υποστεί τα πάνδεινα, αλλεπάλληλες μειώσεις και αυτή τη φορά απειλούνταν και με ένα απόλυτο εξευτελισμό. Μια ξεκάθαρη καταπάτηση του εργασιακού ωραρίου. Αυτό αποτρέψαμε και κατά την άποψή μου αυτή τη φορά νίκησε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και όχι η κομματική.

ΠτΘ: Ενδιαφέρον αυτό που λέτε, αλλά θα ήθελα να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία γιατί εσείς δεν θέλατε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη ώστε να αντιληφθούμε αυτό που για εσάς είναι καλό αν είναι και για την κοινωνία καλό;
Η.Χ.:
Γιατί να μην είναι για την κοινωνία; Θα σας πω ότι πριν ο κ. Λοβέρδος φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που του πρότειναν μόνο για την Αθήνα να είναι ανοιχτά οκτακόσια περισσότερα φαρμακεία την ημέρα και μάλιστα τον ρώτησαν γιατί επιμένει να εξακολουθεί να θέλει τα πενήντα. Καταλαβαίνετε ότι το θέμα δεν αφορά στο συμφέρον της δημόσιας υγείας αλλά ο κ. Λοβέρδος εξυπηρετούσε καθαρά τα συμφέροντα των ολίγων με αποτέλεσμα να γίνουν οι μικροί μικρότεροι και οι μεγάλοι μεγαλύτεροι.

Είναι δημόσιος κίνδυνος να δίνει ο οποιοσδήποτε φάρμακα

ΠτΘ: Το ακριβώς αντίθετο εξέφρασαν κύκλοι υπό τον κ. Λοβέρδο που υποστήριξαν ότι τώρα θα μπουν με μεγαλύτερη ευκολία φάρμακα στα σούπερ μάρκετ.
Η.Λ.:
Δεν νομίζω. Το φάρμακο το διαχειρίζεται ο φαρμακοποιός, γιατί ως επιστήμονας ξέρει και να δώσει και να συμβουλέψει. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ταμίας, ο οποιοσδήποτε καταναλωτής, να κοιτάξει το ράφι του και να πάρει ένα φάρμακο. Είναι γνωστό ότι η δοσολογία είναι που κάνει το φάρμακο φαρμάκι. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει σε ένα φαρμακείο και να πάρει ένα φάρμακο. Αυτό είναι δημόσιος κίνδυνος.

Η διάταξη εξυπηρετούσε συνθήκες ανταγωνισμού

ΠτΘ: κ. Χαληγιάννη γιατί δεν θέλετε να λειτουργούν τα φαρμακεία σας και το απόγευμα; Υπάρχει η ένσταση ότι με αυτό τον τρόπο θα εξουθενωθεί ο μικρομεσαίος επαγγελματίας που δεν μπορεί να κρατά το μαγαζί του μέρα νύχτα και θα κερδίσουν εκείνοι που θα έχουν αυτή την δυνατότητα. Από την άλλη όμως εγώ που θέλω να εκτελέσω μια συνταγή και είναι για παράδειγμα επτά η ώρα της Τετάρτης γιατί σε μια πόλη μεγαλύτερη της Κομοτηνής πρέπει να διανύσω τέσσερα χιλιόμετρα για να βρω διανυκτερεύον ή διημερεύον φαρμακείο;
Η.Λ.:
Είμαστε και εμείς ένας επαγγελματικός κλάδος που δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα ωράριο «ζούγκλα», όποιος θέλει ανοίγει και ότι θέλει κάνει. Το φαρμακείο δεν υπόκειται σε κανένα ανταγωνισμό και αυτό εξυπηρετεί συνθήκες ανταγωνισμού. Το φαρμακείο έχει σταθερές τιμές. Ο πολίτης που θέλει να πάρει ένα φάρμακο θα πάει πρώτα από το νοσοκομείο ή το γιατρό του και θα πάει στο οποιοδήποτε φαρμακείο διανυκτερεύει ή διημερεύει. Εμείς στην Κομοτηνή έχουμε αυξήσει τα φαρμακεία που εφημερεύουν και διανυκτερεύουν καθημερινά, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με την τάση, όχι που προστάζει η κοινωνία, αλλά που επέβαλλε ο κ. Λοβέρδος. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί σε τίποτα αν σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένα φαρμακείο ανοικτό.

ΠτΘ: Υπήρξε όμως και το άκρο από πλευρά σας παλιότερα να λειτουργεί την Κυριακή ένα φαρμακείο και να βλέπεις μια ουρά δεκαπέντε αυτοκινήτων και πολίτες επίσης στην ουρά από έξω. Και αυτή ήταν μια εικόνα που δεν μας τιμούσε.
Η.Χ.:
Για αυτό ακριβώς προσθέσαμε και άλλα φαρμακεία.

Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο θέμα της πολυφαρμακείας

ΠτΘ: Γίνεται επίσης μεγάλη κουβέντα για το κόστος και την πολυφαρμακεία στην Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα μας την καταλογίζουν οι τροϊκανοί ως μια πληγή και παράπλευρη απώλεια της ελληνικής οικονομίας και του εθνικού εισοδήματος και ζητούν τη μείωση κατά 950 εκατομμύρια κατ’ έτος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που κανείς δεν μπορεί να τα ξεπεράσει αψήφιστα.
Η.Χ.:
Σαφώς. Θα πω ότι η πολυφαρμακεία δεν σημαίνει συνταγογράφηση. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό τον τομέα. Αυτός που συνταγογραφεί πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να δει αν όντως το φάρμακο που παίρνει ο ασθενής χρειάζεται να του το δώσει. Η τρίτη ηλικία μαστίζεται από το φαινόμενο της πολυφαρμακείας. Άρα λοιπόν εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στη διάγνωση του γιατρού. Εμείς εκτελούμε συνταγές.

Το κέρδος μας αποδεδειγμένα δεν ξεπερνά το 12%

ΠτΘ: Από την άλλη πλευρά εσείς, και όχι εξαιτίας υπαιτιότητά σας, είχατε την δυνατότητα διακίνησης φαρμάκων με μεγάλο εύρος σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα του κέρδου σας. Τώρα μιλάνε για γεννόσημα φάρμακα ή για συνταγογράφηση ουσιών ή μαρκών φαρμάκων. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Η.Χ.:
Θα ξαναπώ ότι αυτό το παραμύθι το σχετικό με το κέρδος πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Το κέρδος μας αποδεδειγμένα δεν ξεπερνά το 12%. Όσον αφορά στα γεννόσημα φάρμακα λέμε ναι, αν πρόκειται να μειωθούν οι δαπάνες με τα γεννόσημα φάρμακα έτσι ώστε με μειωμένες τιμών να δείξουν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης λέμε ναι. Λέμε όχι όμως στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους γιατί θα καταστήσει το βίο μας αβίωτο και το φαρμακείο μη βιώσιμο.

Υπάρχουν ακόμη χρεωστούμενα

ΠτΘ: Ποια θα είναι η μελλοντική σας στάση σε ό,τι αφορά στο θέμα της συνεχούς διαπραγμάτευσης που υπάρχει με το υπουργείο για τα επόμενα βήματα τα οποία θα γίνουν;
Η.Χ.:
Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι άλλο θα αποφασίσουν να εκδώσουν, δεν ξέρουμε πώς θα νομοθετήσει ο κ. Λοβέρδος. Θα πω ότι είχαν υπογράψει ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Κουτρουμάνης γραπτή δήλωση με τον κ. Βουδούρη ότι ο ΟΓΑ θα πληρώσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Δεν πλήρωσε ακόμη και αυτό είναι απαράδεκτο και για αυτό το καταγγέλλω.

ΠτΘ: Τα υπόλοιπα χρήματα τα πήρατε και εννοώ από τα υπόλοιπα ταμεία;
Η.Χ.:
Ναι και αυτό ήταν αποτέλεσμα του αγώνα. Πληρωθήκαμε για το αυτονόητο. Πληρωθήκαμε για τα φάρμακα για τα οποία έπρεπε να πληρωθούμε. Υπάρχουν όμως χρεωστούμενα που και πάλι με ένα «πραξικοπηματικό» άρθρο που έφερε ο κ. Λοβέρδος σύμφωνα με το οποίο θα μας ξεπληρώσει τις συνταγές που μας οφείλει για τους τέσσερις μήνες, τουλάχιστον για το νομό Ροδόπης, στον ΟΠΑΔ αλλά με μια έκπτωση 3,5%. Αν το αποδεχθούμε θα μας πληρώσει, αν όχι δεν θα μας πληρώσει.

ΠτΘ: Εσείς είσαστε αποφασισμένοι να κάνετε αυτή την έκπτωση;
Η.Χ.:
Το θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Επειδή αυτά τα οφειλόμενα αναγεννώνται συνέχεια και ανακαλώνται με την αναστολή των πληρωμών είναι ένα θέμα που στην Ελλάδα του σήμερα πρέπει να το διαπραγματευθούμε.

Πληρωνόμαστε όταν και όποτε θέλει το δημόσιο

ΠτΘ: Είστε πάντως από τους τυχερούς κλάδους που πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει μια σειρά ανθρώπων που συναλλάχθηκε με το ελληνικό δημόσιο διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών και έχουν να πάρουν χρήματα από του αγίου ανήμερα…
Η.Χ.:
Η αλήθεια είναι ότι δεν πληρωνόμαστε πλέον. Πληρωνόμαστε όταν και όποτε θέλει το δημόσιο. Και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί οι τομείς της υγείας και της παιδείας πρέπει να λειτουργούν για να προοδεύσει ένα κράτος.

ΠτΘ: Είστε δηλαδή εν αναμονή των επομένων κινήσεων;
Η.Χ.:
Βλέποντας και κάνοντας. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Το μέλλον μας εδώ και καιρό είναι αβέβαιο.

 

Το δένδρο έπρεπε να κοπεί κλαδί – κλαδί και όχι από τη ρίζα

ΠτΘ: Παρακολουθώντας τους λειτουργούς υγείας φαίνεται ότι στο χώρο της υγείας όλοι είναι εναντίον όλων και δεν μπορώ να αντιληφθώ αν φταίει ο κάθε Λοβέρδος που ανοίγει αυτή τη στιγμή θέματα ενίοτε και αποστήματα ή φταίει το σύστημα που δυστυχώς επί χρόνια τώρα δημιούργησε αυτά τα αποστήματα…
Η.Χ.:
Στο χώρο της υγείας γίνονταν και γίνονται ακόμη θα έλεγα ατασθαλίες. Είναι ένας χώρος που δεν ελέγχεται όσον αφορά όμως στον κλάδο των φαρμακοποιών που εκπροσωπώ είμαστε όρθιοι πίσω από τον πάγκο μας. Δεν συμβάλλαμε, δεν συναινέσαμε σε αυτού του είδους τις ατασθαλίες που μας επιρρίπτει ευθύνες ο κ. Λοβέρδος πλέον, δεχόμαστε όλοι σηκώνοντας τις πλάτες την ασφαλιστική και φαρμακευτική πολιτική που κάνει το κράτος αυτή τη στιγμή. Το δένδρο έπρεπε να κοπεί κλαδί – κλαδί και όχι από τη ρίζα.

ΠτΘ: Εκτελείτε όλων των ταμείων τις συνταγές;
Η.Χ.:
Ναι.

ΠτΘ: Δεν ζητάτε από τον ασφαλισμένο να πληρώσει και να πάρει την διαφορά από το ταμείο του;
Η.Χ.:
Για την ώρα όχι περιμένουμε τις δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ. Στις 12 Φεβρουαρίου θα πληρωθούμε από το νεοσύστατο αυτό έκτρωμα. Ακόμα και με δύσκολες συνθήκες είμαστε δίπλα στον ασφαλισμένο. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, να είμαστε κοντά στον ασφαλισμένο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.