Μια «πρασινη» προταση Αειφορου Τουρισμου για την Κομοτηνη

Γιώργος Καρακωστίδης: «Εάν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης»

Η δημιουργία και ενίσχυση τουριστικού ρεύματος στη Ροδόπη εδώ και δεκαετίες έχει μπει στο επίκεντρο των επιδιώξεων των διάφορων φορέων του τόπου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα να ικανοποιούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Κρυονερίου κ. Γιώργος Καρακωστίδης καταθέτει στο δημόσιο λόγο μια πρόταση του προς το Δήμο Κομοτηνής που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού. Πρόκειται μάλιστα για μια  πρόταση που «υπακούει» στη νοοτροπία του αειφόρου τουρισμού.

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόταση του κ. Καρακωστίδη:

«Είναι γνωστό σε όλους μας πως ο τουρισμός στην χώρα μας στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στο προϊόν (3S) δηλαδή στο ήλιος, άμμος, θάλασσα όπως επίσης και ότι η τουριστική περίοδος  ειδικά στην περιοχή μας περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες με πολύ μικρό οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων ετών. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε εναλλακτικές προτάσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα, να  βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, το αστικό επίπεδο ζωής των κατοίκων και θα σέβονται παράλληλα το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας ταυτόχρονα υπεραξία και φυσικά πρόσθετα έσοδα. Μιλώ για εναλλακτικές μορφές αειφόρου ή αλλιώς βιώσιμης τουριστικής  ανάπτυξης.

Ως αειφόρος χαρακτηρίζεται ο τουρισμός που ενισχύει την απασχόληση και τη δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην αισθητική, και στις τοπικές κοινωνικές δομές. Είναι όμως εφικτή μια τέτοια μορφή τουρισμού;

Ναι, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο αειφόρος ή αλλιώς υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να υπάρξει, και ήδη υπάρχουν περιοχές που προχωρούν με επιτυχία σε αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να συνεργαστούν οι κοινωνικοί εταίροι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, και να δραστηριοποιηθούν κυρίως οι Τοπικές Αρχές αναλαμβάνοντας  πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή ευθύνης τους. Άλλωστε η τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής είναι μοναδική και οφείλει η τοπική κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο, έχοντας όμως συνειδητοποιήσει ταυτόχρονα πόσο απαραίτητη είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, της αισθητικής του χώρου, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ένα τέτοιο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προστατεύουν και συνάμα θα αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Μια τέτοια εναλλακτική αλλά και συνάμα ρεαλιστική πρόταση αειφόρου ανάπτυξης για την πόλη μας καταθέτω σήμερα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αλλά και στον δημόσιο διάλογο. Μια πρόταση εξωραϊσμού και σταδιακής αισθητικής αναβάθμισης του πάρκου της Αγίας Παρασκευής μέσα από μια καλοσχεδιασμένη και καλά μελετημένη από τις υπηρεσίες του Δήμου φύτευση χιλιάδων λουλουδιών που θα μπορούσε να το μετατρέψει σταδιακά σε ένα θεματικό πάρκο λουλουδιών που αντίστοιχο του δεν υπάρχει στη χώρα μας. Μια πρόταση που μπορεί να προχωρήσει εάν και εφόσον υπάρχει βούληση και διάθεση από την τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Ελάχιστες πόλεις στη χώρα διαθέτουν τέτοιους χώρους που να πληρούν τις προϋποθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος χωρίς να απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις και τεράστια κονδύλια.

Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι τα θεματικά πάρκα βασίζονται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό οπότε δεν τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η εποχικότητα του τουρισμού. Μια πρόταση που εάν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί μαζί με κάποιες ακόμη μικροπαρεμβάσεις, και το κατάλληλο μάρκετινγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης αλλάζοντας αισθητικά την εικόνα της πόλης και καθιστώντας την πόλο έλξης για χιλιάδες πολίτες της χώρας μας αλλά και επισκέπτες γειτονικών χωρών λόγω και της κομβικής διασυνοριακής σύνδεσης της και των πλεονεκτημάτων που αυτά της δίνουν. Άλλωστε αντίστοιχα πετυχημένα εγχειρήματα  μπορούμε να δούμε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και σε όλου του κόσμου. Θεωρώ λοιπόν πως είναι μια εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητηθεί και να αξιολογηθεί από τους αρμόδιους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.