Μια ανοιξιατικη γιορτη υιοθεσιας αδεσποτων κουταβιων στη κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Οι δύο κόρες της ωραίας Ελένη, ο Λεωνίδας, η Ζουλιέτα, η Πρεσίλα, η Λίλη, ο Ρόκυ και άλλα πολλά τετράποδα μέλη της οικογένειας του Φιλοζωικού – Περιβαλλοντικού Σωματείου «ΛΑΪΜΑ» μας περιμένουν την Κυριακή ώστε να γίνουν παντοτινά μέλη της δικής μας οικογένεια

Αντώνης Λιάπης: «Δράσεις όπως αυτή δεν είναι ριζική λύση, στο πρόβλημα των αδέσποτων, λειτουργούν όμως ως ένα “φάρμακο” που θα βοηθήσει τους εθελοντές να σώσουν και άλλα ζωάκια»

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις δύο κόρες της ωραίας Ελένης τον Λεωνίδα, την Ζουλιέτα, την Πρεσίλα, την Λίλη, τον Ρόκυ και άλλα πολλά τετράποδα μέλη της οικογένειας του Φιλοζωικού – Περιβαλλοντικού Σωματείου «ΛΑΪΜΑ» θα έχουμε οι Ροδοπίτες και οι Ροδοπίτισσες, αυτήν την Κυριακή, 28 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Ο λόγος για αδέσποτους τετράποδους «συμπολίτες» μας οι οποίοι διασώθηκαν από τους εθελοντές του σωματείου και αναζητούν το παντοτινό τους σπίτι και οι οποίοι θα είναι οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες της ανοιξιάτικης γιορτής υιοθεσίας που διοργανώνει το σωματείο σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, αυτήν την Κυριακή.

Η γιορτή αυτή θα λάβει χώρα επί της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής, από τις 10:00 έως τις 15:00 στον χώρο δίπλα από το ΚΕΠ, με στόχο να γνωρίσουμε και γιατί όχι να υιοθετήσουμε πανέμορφα αδέσποτα κουτάβια, που όπως επισημαίνει και το σωματείο στην ανάρτησή – πρόσκλησή του «είχαν την ατυχία να γεννηθούν αδέσποτα ή να εγκαταλειφθούν».

Πρόκειται για αδέσποτα σκυλάκια που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε σπίτια και χώρους εθελοντών του σωματείου και αναζητούν την παντοτινή τους οικογένεια, τόσο για να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει όσο και για να δώσουν την «σειρά» τους και κατ’ επέκταση τον χώρο που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε τετράποδες ψυχές που θα διασωθούν στην συνέχεια. Και αυτό φυσικά αφορά στην «αποσυμφόρηση» των ιδιωτικών χώρων που σήμερα λειτουργούν ως προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, χάρη στην προσφορά των εθελοντών.

Η γιορτή αυτή όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 26 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Αντώνης Λιάπης, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου δεν είναι ριζική λύση, στο πρόβλημα των αδέσποτων, λειτουργεί όμως ως ένα «φάρμακο» που θα βοηθήσει τους εθελοντές να σώσουν και άλλα ζωάκια.

Στο παρελθόν έχουν γίνει από το Δημοτικό Κυνοκομείο της Κομοτηνής αντίστοιχες δράσεις, με μεγάλη επιτυχία ωστόσο η εν λόγω δράση είναι καθαρά ιδιωτική, με στόχο όπως εξήγησε ο ίδιος «να συμβάλει στην ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας, σε ό,τι αφορά το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων». Άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος «δεν λύνουμε το πρόβλημα μόνο με αναθέματα, καταγραφές και υπερπροβολή των δαγκωμάτων, που ναι μεν είναι ένα πολύ οδυνηρό για κάθε άνθρωπο που το υφίσταται, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα πριν τα δαγκώματα αυτά υπάρξουν».

«Το πρόβλημα είναι δίπλα μας»

«Το πρόβλημα είναι δίπλα μας. Περπατάμε δίπλα στα σκυλιά, είναι μόνα τους, είναι άρρωστα, υποφέρουν, πρέπει να παρέμβουμε ως κοινωνία, να δραστηριοποιηθούν μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, είτε ατομικά, είτε σε συλλογικό επίπεδο» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως «η κοινωνία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη σε αυτό το πρόβλημα, ούτε μόνο να κινείται με αναθέματα εναντίον των αδέσποτων». «Αν πρέπει να υπάρχουν αναθέματα θα πρέπει να υπάρχουν εναντίον όσων δημιουργούν τα αδέσποτα, δηλαδή των συμπολιτών μας, της μερίδας εκείνης της κοινωνίας, που με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, δεν στειρώνει τα σκυλιά της, μόλις γεννηθούν τα κουταβάκια τα πετούν είτε μόνα τους, είτε μαζί με τη μάνα και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκει τραγικό θάνατο από ασιτία, κρύο και από τη μοναξιά» πρόσθεσε εξηγώντας πως η αρχή θα πρέπει να γίνει από δράσεις και κινήσεις που δίνουν ένα μήνυμα στην κοινωνία, την πληροφορούν για το επιπλέον πρόβλημα.

Ο κ. Λιάπης μίλησε για περιορισμό της οπτικής της τοπικής κοινωνίας στο κομμάτι του φάσματος που αφορούν στα δαγκώματα, αναγνωρίζοντας πως «σαφώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» το οποίο ωστόσο «αν δεν δραστηριοποιηθεί εμπράκτως η κοινωνία, δεν θα λυθεί, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί τα αδέσποτα θα διαιωνίζονται, θα υπάρχουν και μετά από ένα και δύο χρόνια θα συνεχίσουμε να λέμε τα ίδια πράγματα».

«Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα, με πράξεις ουσιαστικές όπως η γιορτή αυτή που αποτελεί έναν κρίκο των παρεμβάσεών μας» υπογράμμισε ο ίδιος, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την ήδη θετική εξέλιξη που υπάρχει στην ευαισθητοποίηση επί του ζητήματος τόσο από πλευράς πολιτών όσο και φορέων.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την αναγκαία αλλαγή της νοοτροπίας μας

Ο κ.Λιάπης μίλησε για μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται στην κοινωνία, κυρίως από τις νέες γενιές, εξηγώντας πως τα νέα παιδιά είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένα και ενημερωμένα, γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν και λειτουργούν προς την κατεύθυνση του «σπασίματος» παλαιών προκαταλήψεων και στερεοτύπων, όλων των ειδών και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

«Η κοινωνία μας αλλάζει, την αλλάζουν οι νέες γενιές που είναι πιο καλλιεργημένες και αυτές μας φέρνουν ελπιδοφόρο μέλλον» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν μεγάλες αλλαγές και επί του νομικού πλαισίου που, παρά τις μεγάλες του αδυναμίες, έχει ενσωματώσει διατάξεις που ο ίδιος χαρακτήρισε πρωτοποριακές ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων.

«Δεν μπορεί ο καθένας, ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις να φέρεται όπως θέλει στα ζώα. Βλέπετε ότι και ποινές υπάρχουν και διαφαίνεται μια μεγάλη αλλαγή που σε όλο το εύρος της κοινωνίας, ακόμα και στα ΜΜΕ ή τις νοοτροπίες, υπάρχει ωστόσο δυστυχώς και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που αντιπροσωπεύει το παρελθόν, το οποίο όμως σιγά σιγά μειώνεται. Είναι νομοτελειακή η εξέλιξη, διότι θα χαθεί αυτό το κομμάτι  ή θα συρρικνωθεί εξαιρετικά, όσων ακόμα δεν συμπαθούν τα ζώα ή χρησιμοποιούν έναν λόγο εχθρικό προς αυτά, ο οποίος μόνο προκαταλήψεις συντηρεί και δεν βοηθάει κυρίως στην επίλυση του προβλήματος» τόνισε, εξηγώντας πως «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιες είναι οι απόψεις του Χ συμπολίτη μας για τα ζώα. Όμως προβάλλοντας τέτοιες αντιζωικές αντιλήψεις, ουσιαστικά επιτείνει το πρόβλημα. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα για μας, αλλιώς ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να λέει ό,τι θέλει. Όμως, κάθε κείμενο που γράφουμε, κάθε εκφορά του λόγου μας, ή βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος ή απλώς συντηρεί στερεότυπα και φοβίες».

Τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου

Διαφορά εντοπίζεται και σε ό,τι αφορά τους αρμόδιους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς κ.α. ωστόσο όπως τόνισε ο ίδιος «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται ακόμα σπασμωδικά. Οι διάφοροι έλεγχοι για την ηλεκτρονική σήμανση, κλπ, είναι εντελώς αποσπασματικοί και χωρίς να θέλω να προσβάλλω τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις αυτών των ελέγχων, μέχρι σήμερα γίνονται εν είδη πυροτεχνημάτων» ανέφερε ο κ. Λιάπης, εξηγώντας ωστόσο πως η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί σε αυτήν την αρχή που έχει γίνει και πάνω στην οποία θα πρέπει να «πατήσουμε» ώστε όπως τόνισε «να διεκδικήσουμε ως κοινωνία και κατ’ επέκταση να πιέσουμε τις αρχές, να κινητοποιηθούμε για την επίλυση του όλου ζητήματος».

«Χρειάζεται η συνδρομή κάποιων προϋποθέσεων, ενεργοποίηση της κοινωνίας, των ελεγκτικών μηχανισμών και εφαρμογή του νόμου» πρόσθεσε για να επιμείνει πως «πλέον είμαστε οπλισμένοι νομοθετικά, φωνές μέσα στην κοινωνία θετικές, οι οποίες βλέπουν ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αναθέματα εναντίον των αδέσποτων, καταλαβαίνουν ποιο είναι το πλαίσιο και η ουσία του προβλήματος και άρα νομίζω ότι είναι μια αισιόδοξη εικόνα». «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς τα αποτελέσματα δεν μπορούν να φανούν άμεσα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.