Η Κομοτηνη του αυριο μεσα απο ενα συμπεριληπτικο σχεδιο τοπικης αναπτυξης

Οι προτάσεις αλλά και τα διακυβεύματα που κατατέθηκαν στην ημερίδα για την προσβασιμότητα που διοργάνωσαν η ΠΑΜ-Θ και ο Δήμος Κομοτηνής

Τα πρώτα βήματα για την διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού σχεδίου τοπικής ανάπτυξης έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση για την προσβασιμότητα που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή, σε συνδιοργάνωση των Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δήμου Κομοτηνής, με την υποστήριξη του Συλλόγου για παιδιά και ενήλικες με ΔΑΔ, αυτισμό & asperger-ΔΑΔΑΑ, το Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ καθώς και του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της καθολικής προσβασιμότητας ως κύριο χαρακτηριστικό των σύγχρονων πόλεων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και την παρουσίαση σκέψεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου, εκπρόσωποι των διοργανωτών φορέων, καθώς και το σύνολο των παρευρισκομένων κατέθεσαν το ιστορικό των όσων ως σήμερα έχουν γίνει στην περιοχή αλλά και των όσων μπορούν στο μέλλον να συνθέσουν το σχέδιο αυτό, με βασικό σύνθημα το «συμπερίληψη στην πράξη».

Την εκδήλωση συντόνισε ο ιδρυτής της ομάδας των Cool Crips κ.Σπύρος Νταντανίδης, ο οποίος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανέλαβε και την ακουστική αναγγελία των όσων έλαβαν χώρα για τους τυφλούς, ενώ στην εκδήλωση υπήρχε και παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η πρώην εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ κ.Ζωή Κοσμίδου, η οποία έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό των έργων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής και σχετικών με την προσβασιμότητα, που στήριξε και δημιούργησε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΘ κ.Σμάραγδος Κρεμμύδας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ανάγκης αντιμετώπισης της αναπηρίας ολιστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να γίνουν από τις τοπικές κοινωνίες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στα νέα εργαλεία που πλέον υπάρχουν για την επίτευξη της προσβασιμότητας και στο ψηφιακό περιβάλλον.

Τα όσα έχουν γίνει την τελευταία 20ετία σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής, ώστε αυτός να φτάσει σήμερα να μετρά και μια ειδική μνεία για την προσβασιμότητά του, παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ.Δημήτρης Πολιτειάδης, με αναλυτική αναφορά σε έργα που συνεισέφεραν στην κατεύθυνση αυτή. Ο κ.Πολιτειάδης αναφέρθηκε και στα όσα μπορούν να γίνουν μεταφέροντας την δέσμευση του Δήμου να συνεχίσει να επιδοτεί και να υλοποιεί έργα προς τον στόχο της καθολικής προσβασιμότητας, καθώς όπως υπογράμμισε «η ειδική αυτή μνεία καταδεικνύει ότι πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά».

«Η αναπηρία είναι σαν μία αλυσίδα που απαιτεί όλοι οι κρίκοι της να είναι ενωμένοι ώστε να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «αν σπάσει η αλυσίδα δημιουργούνται θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μιας «ανθεκτικής αλυσίδας» αδιάσπαστούς κρίκους της οποίας «θα αποτελέσουμε ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, ώστε να καταστεί η Κομοτηνή καθολικά προσβάσιμη».

Η Κομοτηνή σημείο αφετηρίας ενός δικτύου προσβάσιμων πόλεων

Στην συνέχεια εκπρόσωποι των Συλλόγων και συγκεκριμένα ο κ.Ηλίας Ποιμενίδης, ο Διευθυντής του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ «Άγιοι Θεόδωροι», ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και ο κ.Δημήτρης Αναστασόπουλος, Γραμματέας του Συλλόγου «ΔΑΔΑΑ» παρέθεσαν από ένα σύντομο ιστορικό των συλλόγων τους από την ίδρυσή τους έως και σήμερα, για να ακολουθήσει η κ.Άρτεμις Τσολάκη, εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ «Συνάψεις»

Μιλώντας για το περιεχόμενο της εκδήλωσης η ίδια έκανε λόγο για μια «ευκαιρία να προτείνουμε τον σχεδιασμό ενός ολιστικού προγράμματος, για την άρση των εμποδίων τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον» ώστε αμφότερα να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Περιφέρεια και την πόλη της Κομοτηνής και να οδηγήσουν στην άρση της απομόνωσής τους. Η προσβασιμότητα, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να αποτελέσει μοχλό αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής, αλλά και την βάση για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων και ιδεών που θα καταστήσουν την Κομοτηνή σημεία αφετηρίας ενός δικτύου προσβάσιμων ευρωπαϊκών πόλεων.

Σχέδιο κατάρτισης ωφελούμενων για τις κοινωνικές δεξιότητες ΑμεΑ

Στον διάλογο ο οποίος ακολούθησε οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του συμπεριληπτικού σχεδίου τοπικής ανάπτυξης σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση.

Ξεκινώντας από το τελευταίο ο κ.Αναστασόπουλος πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής εκπαίδευσης στους συλλόγους και τις συλλογικότητες της περιοχής, καθώς και των φοιτητών του ΔΠΘ, προτείνοντας επίσης της δημιουργία ενός σχεδίου κατάρτισης ωφελούμενων για τις κοινωνικές δεξιότητας ΑμεΑ. Η σύμπραξη φορέων για εκπαιδεύσεις μικρής διάρκειας ΑμεΑ, αλλά και για την εκπόνηση πρακτικής άσκησης σε αυτούς, αποτέλεσαν επίσης μερικές από τις ιδέες που κατέθεσε, υπογραμμίζοντας επίσης την ύπαρξη πολλών καλών πρακτικών και του εξωτερικού που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και μέσω του εργαλείου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Κοιτίδα πολιτισμού στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής

Την δημιουργία μιας «κοιτίδας» πολιτισμού, δια μέσου ενός χώρου εργαστηρίων, μουσικού, θεατρικού, κινηματογραφικού, σύγχρονου χορού και εικαστικών τεχνών, στον χώρο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής πρότεινε μεταξύ άλλων ο κ.Ποιμενίδης, για τον τομέα του Πολιτισμού.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Σύλλογος «Αγίων Θεοδώρων» έχει ήδη υλοποιήσει μέρος αυτών, εξηγώντας ότι μεταξύ των στόχων της λειτουργίας των εργαστηρίων αυτών θα είναι η συνύπαρξη των ΑμεΑ με άτομα τυπικής ανάπτυξης, η γνώση και η «εκπαίδευση» όλων στην διαφορετικότητα, η συμπόρευση, η συνεργασία και αλληλεπίδραση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, η άρση των στερεοτύπων όπως αυτό που λέει ότι η τέχνη απαιτεί άτομα τυπικής ανάπτυξης και κυρίως η δημιουργική εκτόνωση όλων μέσω της τέχνης.

Μάλιστα ο ίδιος έκανε και ένα βήμα παραπάνω εξηγώντας πως αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός πανελληνίου φεστιβάλ τέχνης για ΑμεΑ ή στην δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου εικαστικών τεχνών.

Για την σημασία του αθλητισμού και της άσκησης ευρύτερα στην αναπηρία, απ’ όπου όπως εξήγησε ξεκινούν όλα, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ.Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, παραθέτοντας τόσο ιστορικό στοιχεία όσο και επιστημονικά δεδομένα για την συνεισφορά του αθλητισμού, σε βιολογικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο σε ανάπηρα άτομα.

Στα σκαριά η δημιουργία ενός παραολυμπιακού πάρκου

Σε επίπεδο προτάσεων ο ίδιος επικέντρωσε στην ιδέα δημιουργίας ενός παραολυμπιακού πάρκου, που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στα γήπεδα απέναντι από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, προτείνοντας σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση αθλητικών camp σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής, του ΔΠΘ αλλά και ιδιωτών για την ανάπτυξη του παραολυμπιακού αθλητισμού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη κρίσιμων παρεμβάσεων με στόχο την εξασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας σε χώρους αθλητισμού στην περιοχή μας, εξηγώντας πως μπορεί να θεωρείται δεδομένο αλλά απέχει τελικά πολύ από την πραγματικότητα. Μάλιστα παρέθεσε τα παραδείγματα του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου όπου όπως τόνισε «ακόμα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να καταστεί 100% προσβάσιμο», εξηγώντας πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί προς τον στόχο αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.